Erzsébetváros: a leváltott fideszes szerint politikai leszámolás áldozata lett

2021. március 22. 12:00

Niedermüller Péter polgármesternek nem tetszik Virágh Előd hangneme és stílusa, ezért tette ki a piacüzemeltető cég felügyelőbizottságából. Cikkünkben a demokrácia játékszabályait felrúgó döntés okát keressük.

2021. március 22. 12:00
null
Almási B. Csaba
Almási B. Csaba

Még ma sem lehet tudni, hogy Niedermüller Péter erzsébetvárosi polgármester miért távolította el a VII. kerületi Piacüzemeltetési Kft. felügyelőbizottságából a fideszes delegáltat, ezzel ugyanis a demokrácia, a politikai kultúra játékszabályait rúgta fel. Virágh Előd február közepén a Fidesz-frakció tagjaitól – akikkel a polgármester szintén nem egyeztetett előre, tényként közölte velük a döntését – értesült arról, hogy politikai leszámolás áldozata lesz.

Virágh a Mandinernek elmondta, először csak a DK-s Niedermüller Indexen megjelent nyilatkozata adott némi támpontot a számára, ahol a polgármester kijelentette, nem ő kezdeményezte Virágh visszahívását, és bár a járvány miatt formálisan ő hozta meg a döntést, kikérte a képviselő-testület álláspontját, amely támogatta az elmozdítást. Az okokról pedig mindössze annyit mondott a portálnak a polgármester, hogy Virágh nem szimpatizál a jelenlegi városvezetéssel, és a „nagyobb baj az, hogy a koalícióban részt vevő pártok úgy ítélték meg, hogy aki ilyen mértékben ellenséges az önkormányzattal, az a kft.-ben sem tudja annak érdekeit képviselni.

Virágh egyébként közérdekű adatigényléssel kikérte a képviselők megbeszélésének jegyzőkönyvét, ahol szóba került a menesztése. Itt Szücs Balázs alpolgármester azzal érvelt, hogy a fideszes politikus megzavarta a képviselő-testület ülését, és randalírozott. A polgármester is arról beszélt, nem büntetésről van szó, de a Fidesz képviselői átléptek egy határt, és ezzel a döntéssel talán vissza tudnak térni a normális viszonyhoz.

A felügyelőbizottsági tagságokat politikai alapon osztogatják

Azon túlmenően, hogy a felügyelőbizottság tagja jogi értelemben nem az önkormányzat képviselője ebben a testületben, hanem sokkal inkább az önkormányzat vagyoni érdekeinek a védelmezője, valójában Niedermüller elismerte: az fb-tagság nem a szakmai hozzáértésnek és a vagyonjogi, ellenőrzési szabályoknak van alávetve, hanem politikai osztogatásnak – állítja Virágh.

A fideszes politikus úgy véli: Niedermüller Péter politikai komisszár, az önkormányzatiságot hírből sem ismeri és politikai bosszút állt, súlyosan visszaélve formális hatalmával. A polgármestert biztos nagyon idegesítette – fogalmaz Virágh –, hogy ő rendszeresen szóvá tette a Facebook-oldalán és másutt is, hogy a városvezetőt komoly felelősség terheli az erzsébetvárosi botrányokért. A bitcoinügy miatt – kiderült, hogy Borka-Szász Tamás DK-s képviselő kriptovalutát bányászott a polgármesteri hivatalban – pedig még

akciót is szervezett Virágh, amelynek keretében, elektromos hosszabbítókat adott a polgármesternek.

A fideszes politikus úgy véli, ezen tevékenységének semmi köze nem volt a felügyelőbizottsági tagságához, élt az alkotmányosan védett szólásszabadság jogával, ám ezt a baloldali hatalom nem viselte el.

A felügyelő bizottságból történő kiebrudálásával mindenkinek megüzenték a hatalmon lévők – jelentette ki Virágh –, hogy aki nyilvános kritikával meri illetni a városvezetést, azt megbüntetik. Ez pedig a demokrácia durva megcsúfolása, igazi klasszikus kommunista módszer, még az 50-es évekből. A politikus különösen azt sérelmezi, hogy annak ellenére történt mindez, hogy a felügyelőbizottsági munkájával kapcsolatban semmi kifogás nem merült fel, sőt, kifejezetten meg voltak elégedve vele, még az LMP-s delegált is sajnálta, hogy távoznia kellett.

A vásárcsarnok lehet a következő botrányos ügy Erzsébetvárosban

„Megírtam a polgármester úrnak, valószínűleg nincs tisztában vele, hogy az önkormányzati felügyelő bizottságoknak mi a feladatuk, és hogy a legitimációjukat pont abból nyerik, hogy intézményesített formában vehetnek részt az ellenőrzésben az egyes politikai tömörülések delegáltjai, és így rajtuk keresztül a választópolgárok” – fogalmaz. Virágh Előd ugyanakkor felveti, egyéb okok is lehetnek a kirúgása hátterében. A Fidesz ugyanis nem jelölhetett helyette mást a kft.-hez, ami szintén elfogadhatatlan, hiszen így nem maradt ellenzéki delegált a felügyelőbizottságban.

Ezért annak a gyanúja is felmerül, hogy olyasmire készülnek, amit nem szeretnének, ha kitudódna.

„Még korábban a Fidesz kezdeményezte a vásárcsarnok gasztropiaccá fejlesztését és keresett hozzá olyan befektetőket, akik meg tudnak valósítani egy ilyen koncepciót.

Inkább hagyja a vásárcsarnokot üresen kongani, mint, hogy olyan fejlesztés vagy koncepció valósuljon meg, ami még a korábbi sikeres városvezetéshez, a Fideszhez köthető” – állítja a fideszes politikus.

Épp az ilyen ügyek elhallgatását tudnák a felügyelőbizottság tagjai megakadályozni, hiszen ők szót tudnak emelni, a nyilvánossághoz tudnak fordulni, ha törvénytelen vagy egyéb szempontból elfogadhatatlan döntéssel találkoznak, számon tudják kérni a menedzsment tagjait – érvel Virágh. Így viszont már nincsenek az fb-ben kiegyensúlyozva a helyi politikai erők, akik garantálhatnák a kerület érdekeivel ellentétes gazdálkodással, cégvezetéssel szembeni fellépést, és így nem is merülhetne föl a működés során az összejátszás, félrenézés lehetősége – mondja Virágh.

A momentumosok cinkos gombnyomogatók lettek

Virágh Előd szerint

Niedermüller alighanem visszasírja a rendszerváltás előtti időszakot és az MSZMP-s idők iránt nosztalgiázik,

amikor egyetlen politikai centrum döntött el erőből mindent. Nagy csalódás számára, hogy a Momentum képviselői is asszisztáltak mindenhez. Tőlük legalább generációs alapon elvárt volna valamifajta ellenállást, hiszen ők nem az MSZMP-s, de még csak nem is az MSZP-s, SZDSZ-es időkben szocializálódtak. Mégis, láthatólag jól belepasszintották magukat a Vörös Október Ruhagyár szürke öltönyeibe – fogalmazott a kormánypárti képviselő. „Ők azok, akik a legjobban nyújtózkodva jelentkeztek, hogy a pufajkát converse-re cserélő párttitkárok első számú cinkos gombnyomogatói legyenek” – jelentette ki.

Bajkai István a Fidesz választókerületi elnöke szerint „Niedermüller egy minden demokráciában általános, régóta fennálló, íratlan szabályt sértett meg, hiszen mind az önkormányzati, mind a parlamenti szcénában bevett gyakorlat paritásos alapon az ellenzékieknek is felügyelőbizottsági helyeket juttatni, ami kontrollt jelent a működés felett”.

Niedermüller Péter, a párt alelnöke beszédet mond a Demokratikus Koalíció (DK) X. tisztújító kongresszusán a Budapest Kongresszusi Központban 2020. március 1-jén. (MTI/Máthé Zoltán)

Ahogy Niedermüller Péter látja

Az ügyről természetesen megkérdeztük Niedermüller Pétert is. Hét kérdést tettünk fel neki, ő egy pontban válaszolta meg valamennyit.

1., Miért nem tájékoztatták erről előre az érintettet, illetve ez őt delegáló pártot, a Fideszt?

2., Ki javasolta Virágh Előd visszahívását?

3., Miért hozta meg ezt a döntést? Elég-e magyarázatnak az az Indexen megjelent interjúrészlet, miszerint Virágh nem szimpatizál a jelenlegi városvezetéssel, és aki ilyen ellenséges az önkormányzattal, a kft.-ben sem tudja annak érdekeit képviselni.

4., Nem az-e a valódi ok, hogy Virágh Előd élesen bírálta Önt a bitcoinügy miatt és egyébként is éles bírálatokat fogalmazott meg az Ön tevékenységével kapcsolatban?

5., Miért nem delegálhatott a Fidesz mást Virágh Előd helyére? Nem tart attól, hogy emiatt úgy tűnik, el akarják titkolni az ellenzék elől, hogy mi folyik a cégben?

6., Miért nem válaszolt Virágh Előd levelére, amelyben a visszahívásának az okát firtatta?

7., Nem gondolja-e úgy, hogy ezzel a politikai leszámolással felrúgta a demokrácia játékszabályait, s durván bosszút állt a politikai ellenfelén?

Minderre a polgármester annyit közölt a Mandinerrel, hogy Erzsébetváros önkormányzata politikai okokból senkinek sem szüntette vagy szünteti meg a tagságát felügyelőbizottságokban. „Ugyanakkor Virágh Előd rendkívül ellenséges nyilatkozatai alapján nem láttuk biztosítottnak, hogy a kerületi lakosok és az önkormányzat érdekeit képviselné a bizottságban. Kizárólag ennek alapján döntött úgy a képviselő testület többsége, hogy visszahívja őt a bizottságból” – írta, hozzátéve, a döntést megelőző vitán a Fidesz politikusai is részt vettek, így számukra is egyértelmű lehetett, hogy

Virágh Előd visszahívása nem politikai véleményének volt következménye, hanem közlései hangnemének.

Niedermüller szerint ráadásul ez a stílus nemcsak Virágh Elődöt, hanem általában a Fidesz kerületi politikusait is jellemzi: mocskolódó szennylapokat jelentettek meg, köztisztviselőket hurcolnak és gyaláznak nyilvánosan; a Fidesz választókerületi elnöke folyamatosan Erzsébetváros érdekeinek ellenében dolgozik. Ez a magatartás az elmúlt ciklusban teljesen idegen volt a kerületi közéletben. Ez alapján elmondható, hogy a „demokrácia játékszabályait” a Fidesz nem tartja be, illetve, hogy a kormánypárt igyekszik „durván bosszút állni politikai ellenfelein” – magyarázta a kerületvezető.

Nyitókép: Virágh Előd

Összesen 53 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ksara
2021. március 23. 09:20
Megzavarta a képviselő-testületi ülést? :D Kibaszni Bangónét, Tordait, Jakabot, Szabót, Vadait, nem sorolom fel a teljes bolhacirkuszt.
files32
2021. március 22. 17:26
Pedig az ereszes elvtárs csak azt csinálta amihez ért, csalt, lopott, hazudott.
Mr.Falafel
2021. március 22. 15:09
Azt hittem, a Fidesz kormányoz kétharmaddal. Minden ellenzékit ki kell baszni minden bizottságból. Majd megtanulnák a demokráciát, amelyikről annyit pofáznak.
Kristály
2021. március 22. 15:07
Most a FIDESZ basszon ki 2 nagy pofajú ocsmány beszéd modorú ellenzékit 3 hónapra ,utána megint nem kell finomkodni .
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!