Áder: A vízválság mára valósággá vált

2019. október 15. 12:48

Háromnapos vízkonferencia kezdődött Budapesten.

2019. október 15. 12:48

Mindaz, amiről hat éve, az első Budapesti Víz Világtalálkozón fenyegető jövőképként beszéltek, mára valósággá vált, a világ sok régiójában vízválsággal kell szembesülni – mondta Áder János köztársasági elnök kedden Budapesten. Az államfő a Budapesti Víz Világtalálkozó alkalmából tartott közös sajtótájékoztatót Gadzsendra Szingh Sekavat indiai vízgazdálkodási miniszterrel.

Fontos a megelőzés

Áder János hangsúlyozta: meg kell előzni a vízválságot, ahol ez még lehetséges, és alkalmazkodni kell, ahol már bekövetkezett. A legnagyobb dilemma pedig, amelyet az országoknak meg kell oldaniuk, hogy miként tudnak egyre kevesebb termőföldön egyre több embert ellátni: ennek kulcskérdése a megfelelő mennyiségű és minőségű víz.

Az indiai vízgazdálkodási miniszter kiemelte: egyre aggasztóbb a helyzet, ezért mindenkinek össze kell fogni, a kormányoknak, a tudósoknak, az üzleti világnak és a civileknek, hogy megpróbálják leküzdeni ezt a komoly fenyegetést, a vízválságot.

Nincs víz nélkül élet

Víz nélkül nincs élet, a vízválság megakadályozására összefogás szükséges, közösen meg lehet csinálni – mondták a Budapesti Víz Világtalálkozón tartott kerekasztal-beszélgetés résztvevői kedden Budapesten.

Cecilia Abena Dapaah Ghána vízügyi minisztere azt mondta, víz nélkül nincs élet, a vízkészletek hatékony és fenntartható kezelése szükséges. Azon dolgoznak hogy elősegítsék a fenntartható fejlődési célok megvalósulását, közöttük a biztonságos vízhez való hozzáférést, az egészséges ökoszisztémát. A víz szűkössége a világ lakosságának 40 százalékát érinti, de már 2025-re a világ lakosságának kétharmadát sújthatja. A vízszennyezés továbbterjedhet és veszélyezteti a fenntartható növekedést, ha nem kezelik a helyzetet – mondta.

Hangsúlyozta, hogy az éghajlatváltozás is jelentős hatással van a vízkészletekre. A vízválság megakadályozásához hatékony, fenntartható megoldást kell találni a vizek kezelésére, fontosnak nevezte a biztonságos vízhez való hozzáférést és a felszín alatti vizek felhasználását.

Raed Abu Al-Soud Jordánia víz-, és öntözési minisztere fontosnak nevezte a találkozót. Jordánia a víz szempontjából a második legszegényebb, az ország 97 százaléka nehezen fér hozzá a vízhez, 80 százalékának a csatornázottsággal is gondja van. A víz kitermelése is nehéz Jordániában, a sziklás felszín miatt.

2013 óta van Világtalálkozó

A háromnapos Budapesti Víz Világtalálkozó kiemelt témája a globális vízválság megelőzése, ezen belül is a kevés víz, a sok víz és a szennyezett víz okozta problémák megoldása. A rendezvényre 118 országból több mint 2300-an jelentkeztek, a több mint 30 miniszteri szintű küldöttség mellett nemzetközi szervezetek és multilaterális finanszírozási intézmények vezetői, valamint vízügyi szakértők jöttek el.

Áder János köztársasági elnök kezdeményezésére, az ENSZ szervezeteivel és a Víz Világtanáccsal együttműködve a kormány 2013 októberében rendezte meg először a Budapesti Víz Világtalálkozót.

(MTI)

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gacsat
2019. október 15. 19:44
Oszt nekünk mi közünk van hozzá?
OberEnnsinnen
2019. október 15. 16:57
"Nincs víz nélkül élet" Igaz, és az is tény: Nincs méhek nélkül élet... Ennek ellenére: az emberek megmérgezik a vizet, kipermetezik, ezzel megölik a méheket...
TARR Ferenc dr.
2019. október 15. 16:56
Kedves Köztársasági Elnök Úr! Tisztelettel jelzem UNALMAS már- de nagyon vízválságról beszélni! Ugye, a Föld vízkészlete ÁLLANDÓ, felszínének 2/3-át víz borítja...!!! Párolgás-eső-folyó-tenger. Párolgás-eső-folyó-tenger. S így tovább. Amúgy, ki emlékszik még az 1998-ban kidolgozott VÁSÁRHELYI tervre???? Hét vagy nyolc VÍZTÁROZÓ- zsombékosokkal, elöntésekkel a Tiszán. (Talán kettő, a Tisza tó az egyik, valósult meg...) Azért, hogy MEGFOGJUK a temérdek vizet, amely ma HASZONTALANUL fut át az országon. (A Dunán is kellene efféle.) Vajon miért nincs vízproblémája Szaudi Arábiának, az emírségeknek,Izraelnek? Azért, mert SÓTALANÍTJÁK a tengervizet . India, Kína miért nem teszi? A technologia az altenatív áramtermelés révén már nem annyira drága...
Akitlosz
2019. október 15. 15:18
"A legnagyobb dilemma pedig, amelyet az országoknak meg kell oldaniuk, hogy miként tudnak egyre kevesebb termőföldön egyre több embert ellátni:" De minek? Minek kell egyre kevesebb helyre egyre több ember? Mégis mekkora népességnél lennének elégedettek a politikus urak? Mennyi az elég? Éljen százmilliárd ember a Földön egymás hegyén hátán nyomorban, miközben a többi földlakó közben kihal? MINEK?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!