Tizenkét milliárdból támogatnák a kutatókat

2018. január 08. 15:33

A fiatal kutatók különösen jól járhatnak.

2018. január 08. 15:33

 

12 milliárd forintos keretösszegből ösztönözné a kormány a felfedező kutatásokat 2018-ban, az elérhető négy kutatási felhívásból kettő pedig a fiatal kutatókat bátorítaná – adja közre a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal.

Az elnyerhető források a természeti és társadalmi jelenségek megismerését célzó, új módszerek, eljárások kidolgozását megalapozó projekteket, valamint a fiatal kutatók tudományos pályájának elindítását, illetve a nemzetközi kutatási programok kezdeményezését ösztönzik. A felhívások ismét a korábban már jelentősen megemelt – összesen mintegy 12 milliárd forint – keretösszeggel jelentek meg.

A hazai költségvetési forrásból, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alapból finanszírozott pályázati rendszer a kutatói életpályát megkezdő posztdoktorok, az önálló kutatást elindító és kutatócsoportot alapító fiatal kutatók, valamint a tapasztaltabb kutatók számára egyaránt célzott pályázatok keretében biztosít forrást alapkutatási projektjük megvalósítására. A nemzetközi együttműködésen alapuló kutatási projektek létrehozását külön pályázat ösztönzi. 

  • A kutatási pályázatokban az olyan önálló kutatócsoporttal rendelkező tapasztalt kutatók projektjeit támogatnák, akiket tudományterületük nemzetközileg elismert szakértőiként tartanak számon. A fiatal kutatók által kezdeményezett kutatási témapályázat ezzel szemben azon tehetséges, fiatal – 2018. február 6-ig a 40. életévüket be nem töltött – kutatók kutatási tevékenységeit támogatnák, akik önálló kutatócsoportot létrehozva saját kutatási témájukat kívánják elindítani. Ezen két területre a tervek szerint 9,4 milliárd forint állna rendelkezésre.
  • A posztdoktori kiválósági pályázat 1,5 milliárd forintból gazdálkodhat, és a tudományos fokozatot megszerzett, pályájukat a tudományos kutatás területén tervező fiatal kutatók számára biztosít három évre kiszámítható támogatást. 
  • Az 1 milliárd forintból megvalósuló nemzetközi együttműködésen alapuló kutatási témapályázatok kutatócsoportok külföldi együttműködésben megvalósuló projektjeit ösztönözné, ezzel erősítve a magyar tudomány nemzetközi beágyazottságát.

Várhatóan még januárban megjelenik, további 1,2 milliárd forinttal emelve a felfedező kutatások 2018-as támogatási keretösszegét az a felhívás, amelyre a jelentős nemzetközi hatású eredményeket elért kutatók pályázhatnak, akik tudományos közleményükkel a szakterületük felső 5 százalékába tartozó idézettséget értek el a megjelenést követő két éven belül. 

A felhívások eddigi évekhez képest korábbra időzített megjelentetése és  a tavaszi benyújtási határidőt követő nyári támogatói döntések nyomán a projektek várhatóan már 2018 második felében elindulhatnak, mindettől  a kutatásfinanszírozás rendszerének kiszámíthatóbb működése várható.  A pályázatok értékelési folyamata a pályázati kiírásokban megjelent szempontrendszer szerint, anonim szakértők bírálatai alapján, szakértői csoportok (zsűrik) és tudományterületi kollégiumok részvételével folyik.

Az érdeklődők a pályázatokat részletesen összefoglaló táblázatot az alábbi linken érhetik el.

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
lacalaca
2018. január 09. 09:53
Tök jól hangz--- "Két év alatt 20 milliárd forint ment el határon túli futballra" Áh, hagyjuk, legfeljebb az a pár hülye, akik még itthon próbálunk ebből boldogulni, is elhúz nyugatra, aztán lehet szabadon kisiparos-focinemzet a magyar.
zakar zoltán béla
2018. január 08. 17:22
Matolcsy-Varga
Rugo
2018. január 08. 16:39
"A kutatási pályázatokban az olyan önálló kutatócsoporttal rendelkező tapasztalt kutatók projektjeit támogatnák, akiket tudományterületük nemzetközileg elismert szakértőiként tartanak számon." *** és a hazai bírálók mondanák meg, hogy ki a nemzetközileg elismert:) szerintem két kezem meg lehetne számolni az elismerteket (gondolom főleg a természettudományok területéről páran)
A teremburáját
2018. január 08. 16:35
A két éven belüli független hivatkozás előírása marhaság, hiszen a megjelent tanulmányt elolvasó is kell dolgozzon az illető témában és kell nemcsak írjon egy cikket is, amiben hivatkozik az eredeti tanulmányra, hanem ez meg kellene jelenjen! Ez meg nem gyakori két éven belül, kivéve egyes publikációs nyomás alatt levő szakterületeket (élettudományok, informatika, genetika, gyógyszerkutatás, stb) s főleg online kiadásban.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!