„Nulla tisztelet az áldozatoknak” – átpolitizált a katalán terror a spanyol lapok szerint

2017. augusztus 28. 13:56

A barcelonai terrortámadások emlékét használják politikai eszközként a katalán függetlenségért küzdő erők – véli több spanyol napilap. A katalánok október 1-re írnának ki függetlenségi népszavazást, ám ezt a spanyol kormány és alkotmánybíróság is elutasítja.

2017. augusztus 28. 13:56

A terrorizmus elleni tiltakozás átpolitizálásáról írt hétfői számában több spanyol napilap is, azt állítva, hogy a katalán függetlenség pártolói nem tartották tiszteletben a két héttel ezelőtti merénylet áldozatainak emlékét.

ABC

A barcelonai és cambrilsi dzsihadista támadások nem állították meg a katalán elnök (függetlenségi) menetrendjét, épp ellenkezőleg – vélte írásában az ABC című napilap, amely szerint a katalán kormány nem hagyta kihasználatlanul a politikai lehetőségeket.

Az újság több példát is említett állításának alátámasztására: Joaquim Forn katalán belügyi tanácsos, amikor a merényletek áldozatairól nyilatkozott, különbséget tett a spanyol és katalán áldozatok között,

Carles Puigdemont katalán elnök pedig a Financial Times című brit napilapban azzal vádolta Mariano Rajoy spanyol miniszterelnököt, hogy „játszik” a katalánok biztonságával.  Az ABC szerint ide sorolható a múlt szombati, barcelonai béketüntetés is, amelyet – mint írta – szándékosan politizáltak át a katalán elszakadást támogató civil szervezetek, a Katalán Nemzetgyűlés (ANC) és az Ómnium Cultural.

El Mundo

„Nulla tisztelet az áldozatoknak” – így értékelte a katalán függetlenséget pártolók viselkedését a hétvégi felvonuláson az El Mundo című napilap szerkesztőségi véleménycikkében.

A „béke embereinek” cinizmusa a barcelonai meneten című írás szerint előrelátható volt, hogy az eseményt zászlók lobogtatására és szórólapok osztogatására használják fel, azt ugyanakkor meglepőnek nevezte, hogy „paranoiájuk” miatt teljesen figyelmen kívül hagyták a dzsihadizmust, és a királyt és a kormányt tették felelőssé a támadásokért.

Az újság szerint az ANC „tökéletesen hangszerelte” a csapdát, önkéntesei az eseményen épp a politikusok mögött sorakoztak fel (a katalán függetlenséget szimbolizáló sárga-piros csíkos és kék alapon fehér csillagos zászlóikkal és transzparenseikkel), így a televíziós közvetítésben úgy tűnt, mintha egy függetlenségi meneten vennének részt. Eközben a menet többi pontján, több tízezer felvonuló tiszteletet tanúsított – írta az El Mundo.

A szombati, mintegy félmillió ember részvételével rendezett megmozduláson a spanyol és katalán vezetők együtt vonultak fel, azzal a céllal, hogy a béke melletti és a terrorizmus elleni közös kiállást mutassanak. 

Egy nappal a felvonulást követően Mariano Rajoy arról beszélt egy nyilvános fórumon, hogy a terrorizmust egységgel lehet csak legyőzni, és ha repedés van közöttük, az a legnagyobb szívesség, amelyet a terroristáknak tehetnek.

El Nacional

Carles Puigdemont katalán elnök ugyanaznap El Nacional internetes oldalnak adott interjújában a függetlenségi törekvések folytatásáról beszélt. Hangsúlyozta: ha az október 1-i népszavazáson a többség az elszakadásra voksol, akkor rövid átmeneti időszakot képzel el Katalónia függetlenedésig.

A katalán kormány egyelőre nem írta ki a tervezett népszavazást, amelyet a spanyol kormány elutasított, a spanyol alkotmánybíróság pedig alkotmányellenesnek ítélt.

(MTI)

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
C.Dömötör
2017. augusztus 28. 16:14
Ezeket a felvonulásokat a politikusok csak azért csinálják, hogy színészi képességeiket megcsillantva, a választóikra hatást gyakoroljanak, és így pontokat szerezzenek. A kegyelethez semmi köze. Gondoljunk a halál szomorú Hollande-re, aki amúgy is egy tragikus figura volt, a tízezer euros frizurájával. Fújj! ,,Nem félünk"-et kiabálni, mint a kisgyerekek a sötétben, és kiscicák képeikkel tiltakozni, az eredménytelen, de többre nem telik.
Rugo
2017. augusztus 28. 15:51
Most egységesnek kell lennetek, kedves spanyolok - és reménykedni, hogy nem ti, hanem s szomszéd lesz az iszlám terror következő áldozata.:)
zakar zoltán béla
2017. augusztus 28. 15:15
,.............................................................................................................,
balsors
2017. augusztus 28. 14:46
A menekülteket kell megszavaztatni, hogy mi legyen, mert a többi manapság nem szempont.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!