Publicus: Az ország negyede szerint orosz érdekeket szolgál a kormány külpolitikája

2017. április 22. 16:00

November óta csaknem megháromszorozódott azoknak az aránya, akik szerint a kormány külpolitikája elsősorban Oroszország érdekeit szolgálja: jelenleg a lakosság 26 százaléka vélekedik így, miközben kisebbségbe szorult az a vélemény, hogy magyar érdekeket szolgál a magyar külpolitika – derül ki a Publicus közvélemény-kutatásából.

2017. április 22. 16:00

A magyar külpolitikáról kérdezték a lakosságot a Publicus legfrissebb közvélemény-kutatásában, amelyet az intézet a Vasárnapi Hírek megrendelésére készített. 

Kinek az érdekeit szolgálja a magyar külpolitika?

A megkérdezettek 26 százaléka mondta azt, hogy a kormány külpolitikája inkább orosz érdekeket szolgál: ezt novemberben még csak a lakosság 9 százaléka gondolta így.

Párhuzamosan jócskán csökkent azoknak az aránya, akik úgy látják: elsősorban a magyar érdekeknek megfelelően cselekszik a külpolitikai gépezet: a novemberi 57-ről 45 százalékra csökkent ez a tábor.

Azok aránya nem változott érdemben, akik Magyarország külpolitikai cselekvése mögött az EU-t (12, illetve 13 százalék) vagy az USA-t (3, illetve 2 százalék) sejtik.

Oroszország és Soros György a legveszélyesebbek

Azt is megkérdezték, hogy ki jelent a legnagyobb veszélyt Magyarország számára: ebben a kategóriában Oroszország és Soros György végzett az élen 42, illetve 37 százaléknyi igenlő válasszal. Az Oroszországot veszélyesnek tartók aránya tíz százalékponttal növekedett a novemberi felméréshez képest. Soros Györggyel kapcsolatban erről nincs adatt, mivel a milliárdosra novemberben nem kérdeztek rá.

Szintén növekedett az EU-t és az USA-t veszélyesnek tartók aránya is: előbbitől 29 százalék tart a novemberi 24 százalékhoz képest, míg Amerikát 22 százalék gondolja veszélyesnek; ez 4 százalékponttal több, mint a novemberben mért érték.

Nem merjük a magunk útját járni

Érdekes válaszok születtek az ország külpolitikai igazodását firtató kérdésre. Nagyon megosztott például a társadalom abban a kérdésben, hogy Magyarországnak lehet-e önálló jövője anélkül, hogy akár a Nyugathoz, akár a Kelethez közeledne: erre a kérdésre 49 százalék válaszolt nemlegesen, 47 százalék igenlően.

Az Oroszországhoz való közeledést az EU-val és az USA-val ápolt kapcsolatok hátrányára egyértelműen elutasította a nagy többség (75 százalék), míg az Egyesült Államokkal ápolt jó viszont, és általában a Nyugathoz való közeledést 81, illetve 66 százalék tartotta fontosnak.

Arra a kérdésre, hogy ha választani kellene, mely nagyhatalomhoz közeledjünk, a legtöbben (53 százalék) az EU-t jelölték meg, 26 százalék pedig ragaszkodott hozzá, hogy a saját utunkat járjuk. Oroszországhoz 8, az Egyesült Államokhoz 6 százalék igazodna.

Ezt a kérdést a pártszimpátiával is összevetették a kutatók. Az derült ki, hogy a szocialista szavazók a leginkább EU-pártiak: körükben 71 százalék jelölte meg az EU-t, mint igazodási pontot. A Fidesz szavazói között ez az arány 45, a jobbikosoknál 40 százalék. A szocialisták szimpatizánsai közül csak 13 százalék gondolja úgy, hogy Magyarországnak a saját útját kell járnia, míg a jobbikosok közül 32, a fideszesek körében 29 százalék vélekedik így. A Jobbik szavazói a leginkább orosz-orientáltak (17 százalék), őket követi a fideszes tábor 12 százalékkal. A szocialista szavazóknak csak a 2 százaléka barátkozna az oroszokkal.

 

Összesen 286 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
SwordFish
2017. április 24. 08:25
"A megkérdezettek 26 százaléka mondta azt, hogy a kormány külpolitikája inkább orosz érdekeket szolgál" Érdekes. Pont ugyanennyien szavaztak 2014-ben a balliberális összefogás pártjaira. Milyen érdekes. >:-D Akkor minden változatlan. 2018-ban is buknak. >:-DD
Vén Csataló
2017. április 23. 19:24
Már mint a körúton belül élő "ország" egynegyede szerint, nemde? (Publicus meg szépen elmegy a liberális jó édes anyjába!)
tango47
2017. április 23. 14:23
Nem mindig az idióta 25%-ot kell kérdezni!
BőröndÖdön
2017. április 23. 13:53
Ez az igazi hazaárulás,köszi,Viktor!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!