Felminősítette Magyarországot a világ egyik legnagyobb hitelbiztosítója

2016. január 26. 14:29

Felminősítette Magyarországot a Coface, a világ egyik egyik legnagyobb hitelbiztosítója. Az ország gazdaságát mostantól a eddigi „B” helyett az „A4”-es, elfogadható kockázatú kategóriához sorolják. A felminősítésben a devizahitelek forintosítása és az szja csökkentése is szerepet játszott, ugyanakkor a banki hitelezési hajlandóságot aggasztóan alacsony szintűnek ítélte meg a Coface.

2016. január 26. 14:29

Felminősítette Magyarországot a világ egyik legnagyobb hitelbiztosítója, a Coface. A magyar gazdaságot mostantól az eddig az eddigi „B” helyett az „A4”-es, elfogadható kockázatú kategóriába sorolják.

Csak Magyarország kaphatott jobb osztályzatot

A Coface januárban összesen 160 országot minősített, ám egyedül Magyarország került magasabb pozícióba.

A szakértők a gazdasági növekedést tartósnak és egyszeri hatásoktól mentesnek tekintik, részben ez indokolta a jobb osztályzatot. A hitelbiztosító elemzői szerint kielégítő a magyarországi üzleti környezet, amely megközelíti a régió éllovas országainak szintjét. A felminősítést mellett szólt továbbá a devizahitelesek kivezetése a bankrendszerből, a foglalkoztatottság növekedése, valamint a magyar gazdasági szereplők szoros együttműködése a jól teljesítő német feldolgozóiparral.

A hitelbiztosító úgy látja, a jövőben a gazdasági fejlődés motorja a lakossági fogyasztás lehet, melyet a devizahitelek forintosítása, a személyi jövedelemadó csökkentése és az átlagbérek várható növekedése élénkít.

Továbbra is alacsony a hitelezési hajlandóság és magas az államadósság

A Coface ugyanakkor megjegyzi, hogy bár a jegybanki programok keretében elérhető kedvező hitelforrások segítik a kis- és középvállalkozások beruházásainak finanszírozását, a kereskedelmi bankok általános hitelezési hajlandósága továbbra is „aggasztóan alacsony szinten” van.

Az elemzők szerint, annak ellenére, hogy az államadósság folyamatosan csökken, a jelenlegi mutató – mely az elmúlt év végén GDP-arányosan 77 százalék volt – továbbra is magas.

Az államháztartás stabilan alacsony hiánya, valamint a folyó fizetési mérleg többlete azonban mozgásteret biztosít a gazdaságnak, igaz, ez függ az import energiahordozók árától.

A Magyarországon megvalósuló külföldi befektetések értéke a jövőben  várhatóan nem mérséklődik. Ezek elsősorban az autóiparban, az elektronikai ágazatban és a gyógyszerszektorban valósulhatnak meg, többek között azért, mert ezeket az ágazatokat nem sújtják külön terhek, mint a médiapiacot, a bank-, az energia- vagy a távközlési szektort – foglalja össze a Figyelő.

Összesen 82 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
liberálzöld.
2016. január 27. 09:10
Ja! És az államadósság is folyamatosan csökken! Évente kb mínusz 1000 milliárddal. Mert a negatív csökkenés is csökkenés!
liberálzöld.
2016. január 27. 09:07
A külföldön dolgozó gazdasági emigránsaink is felminősítették az országot. Már 65-en. Ennyien jöttek haza a kormány hívószavára (pár 100 milliós kampányára).
BőröndÖdön
2016. január 27. 08:25
Érdekes,erről a cégről most hallok először...
GV0917
2016. január 26. 18:54
Hogy ejtik ezt? Kaanfasz? Kérdezzék Tojcstommyt!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!