Lázár János növelné a közbeszerzések nyilvánosságát

2015. május 07. 16:25

A közbeszerzések nyilvánosságát növelő törvényjavaslatot nyújt be az Országgyűlésnek Lázár János május közepén – jelentette be szokásos csütörtöki sajtótájékoztatóján a politikus. Eszerint nem a legolcsóbb ajánlatok kapják a legmagasabb pontszámot, hanem előtérbe helyezik a munkahelyteremtést és a gazdaságfejlesztés szempontjait. Lázár hozzátette: mentesíthetik az önkormányzatok a háziorvosokat az iparűzési adó megfizetése alól 2016-tól.

2015. május 07. 16:25

A közbeszerzések nyilvánosságát növelő törvényjavaslatot nyújt be az Országgyűlésnek Lázár János május közepén. A Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki sajtótájékoztatóján azt mondta: az új törvény - amely a tervek szerint idén november elsején lépne hatályba – érdemi változást hoz a közbeszerzéseknél. Szavai szerint nem a legolcsóbb ajánlatok kapják a legmagasabb pontszámot, hanem előtérbe helyezik a munkahelyteremtést, a gazdaságfejlesztés szempontjait, minőségi alapokra helyezik a kiválasztást. 

A javaslat szerint csökken az üzleti titoknak minősülő adatok köre, pontosítják a kizárási okokat, felelősségi viszonyokat. Lázár János célként jelölte meg, hogy a kis és közepes cégeket is helyzetbe tudják hozni. Lázár bejelentette azt is, hogy 2016 nyarától az egész közbeszerzési rendszert digitalizálják.

A banki elszámolás után minden devizahiteles jobb helyzetbe kerül, mint korábban volt – jelentette ki a politikus. Lázár János jelezte: a banki elszámolás és a forintosítás 1,3 millió ügyfelet érint, akiknél e lépésekkel összesen ezermilliárd forint marad. Hozzátette ugyanakkor, hogy lehetnek olyan ügyfelek, akik csalódottak, mert az elszámolás alapján úgy érzik, több járt volna nekik. Az ezzel kapcsolatos vita lefolytatására a jogszabály lehetőséget biztosít – jegyezte meg, megismételve: a kormány mindent megtett, amit ebben a helyzetben megtehetett. A miniszter tudatta azt is, hogy a szerdai kormányülésen foglalkoztak a magáncsőd intézményével, amelyről meghallgatták Trócsányi László igazságügyi miniszter véleményét.

A sajtótájékoztatón elhangzott: mentesíthetik az önkormányzatok a háziorvosokat az iparűzési adó megfizetése alól 2016-tól.

Lázár János arról is beszámolt, hogy jövőre is fenntartják a dohányipari cégek egészségügyi hozzájárulását, amely összesen 11,5 milliárd forint. A kormány döntött arról, hogy az EBRD-vel kötött eredeti megállapodásnak megfelelően 2016-ban megkezdik a bankadó csökkentését, a kabinet reményei szerint a pénzintézetek növelik a kihelyezett hiteleik nagyságrendjét. A tárcavezető azt is megerősítette, hogy a reklámadó mértékét 5,3 százalékban maximálják, 100 millió forint árbevételig pedig nem kell megfizetni azt.

Jövő héten az Országgyűlés elé terjeszti a kormány a 2016-os költségvetési törvényjavaslatot, amelyet június végéig fogadhat el a Ház – közölte a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Lázár elmondta, hogy a tanácskozáson meghallgatták Handó Tündét, az Országos Bírósági Hivatal elnökét és Matolcsy Györgyöt, a Magyar Nemzeti Bank elnökét is. A miniszter tájékoztatása szerint a kabinet ülésén a kormányhivatalok kapták feladatul annak megszervezését, hogy a lakosság dönthessen arról, mely állami díjak csökkenjenek jövőre. A politikus beszámolt arról is, hogy Pintér Sándor belügyminiszternek feladatul szabták az e-kártya rendszer kidolgozását, amelynek lényege, hogy egy személyi, társadalombiztosítási és adóazonosításra egyaránt alkalmas szisztéma lenne.

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
BőröndÖdön
2015. május 08. 10:10
János,a szabadrablást zavarja a nyilvánosság...
gudmen
2015. május 07. 23:49
Ezek tényleg gecik...nagyon gecik..maszopon keresztül dk-an át a fideszig..úgy anblock az elmúlt 20 év ondoi...
Tintamin
2015. május 07. 20:55
Nekem már az elég lenne, ha abbahagynátok a lopást, kedves János. Talán ezzel kellene kezdeni, ha nyerni akartok 3 év múlva. Bár, amilyen hülye a magyar, menni fog ez így is...
Pál Pusztai
2015. május 07. 19:37
A százszor hazugságon kapott Lázár ezerszázadik hazugsága.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!