A Jobbik az Alkotmánybírósághoz fordulna a kancellári rendszer miatt

2014. július 22. 11:38

A Jobbik az Alkotmánybírósághoz fordulna az egyetemi kancellári rendszer megszüntetése érdekében, beadványához más frakciók támogatását kéri.

2014. július 22. 11:38

Dúró Dóra, az Országgyűlés kulturális bizottságának jobbikos elnöke keddi sajtótájékoztatóján azt mondta: a kancellári rendszer bevezetése több ponton ellentétes az alaptörvénnyel és súlyosan csorbítja a felsőoktatási intézmények autonómiáját. Kifejtette: a felülről kinevezett kancellárok önálló döntési jogkörrel rendelkeznek minden gazdasági természetű kérdésben, s azt még a kormánypárti képviselők is elismerték, hogy nincs olyan oktatással, kutatással kapcsolatos döntése az egyetemeknek, amelynek ne lenne gazdasági előfeltétele, illetve következménye. Ezzel súlyosan sérül az oktatás és a kutatás szabadsága – értékelte.

A jobbikos politikus bírálta azt is, hogy a kancellárokat semmilyen egyetemi szerv nem hallgathatja meg, nincs beleszólásuk a kinevezés folyamatába, a kancellárok nem felelősek a szenátusnak és csak a miniszterelnök nevezheti ki vagy mentheti fel őket. Dúró Dóra szerint az is komoly működési nehézségeket okozhat, hogy a kancellári poszthoz a törvényi szabályozás alapján elég egy gazdasági társaságban eltöltött 3 éves ügyvezetői gyakorlat és felsőfokú végzettség. A kancellár tehát úgy is lehet teljhatalmú gazdasági vezetője az egyetemnek – több milliárdos vagyon felett rendelkezve –, hogy nem is járt egyetemre – jegyezte meg.

A bizottsági elnök jelezte: kedden eljuttatták a parlamenti frakciók vezetőinek az alkotmánybírósági beadványt és legalább a képviselők negyedének támogatását kérik, hogy a testület utólagos normakontrollban megsemmisíthesse a kancellárokra vonatkozó rendelkezéseket.

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ángyán Páván
2014. július 22. 16:03
Ez a liba ménem foglalkozik a gyerekeivel?
thymian
2014. július 22. 15:20
Amit alsó szintem már elszabtak, most felső szinten folytatják. Gratula!
Kvasztics Fedor
2014. július 22. 12:57
Azt azért nem igazán értem, hogy ha az állam adja a pénzt, miért nincs joga ellenőrizni a felhasználását? Ilyenkor nem érvényes az adófizetők forintjaiért való aggódás? Az állam legyen fejőstehén, de ne kövesse a pénz felhasználását?
thymian
2014. július 22. 12:48
Tegnap beszéltem egy pedagógussal, szerinte az iskolaigazgatóknak sincs semmiféle kompetenciája, nem dönthetnek, kiket vesznek fel tanulónak és a tanárok vonatkozásában is a klik dönt. Amit megerősít a konyári tanár esete is. Akkor miért tartják az igazgatókat? Ja és jelentésben kell megindokolni a klik felé, hogy miért buktatott meg valakit, ezért inkább nem is buktatnak. Hurrá oktatás minősége. :D
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!