Brzeziński könyvet írt a globális hatalom válságáról

2013. szeptember 17. 00:10

Bemutatták Jimmy Carter korábbi amerikai elnök nemzetbiztonsági tanácsadójának, Zbigniew Brzeziński: Stratégiai vízió – Amerika és a globális hatalom válsága című könyvének magyar nyelvű kiadását hétfőn Budapesten.

2013. szeptember 17. 00:10

A kötetet kiadó Antall József Politika- és Társadalomtudományi Tudásközpont által szervezett, a Magyar Külügyi Intézetben tartott kerekasztal-beszélgetésén Magyarics Tamás dublini magyar nagykövet, a kötet fordítója elmondta: a szerző egyik tézise, hogy „a Nyugat hanyatlik”. Brzeziński a kötetben igyekszik megrajzolni, hogy miként is fog festeni a világ 2025 után. Ugyanakkor Magyarics Tamás felhívta a figyelmet a szerző azon meglátására, hogy Amerikának „belülről kell megújítania saját magát”, ami vonatkozik az infrastruktúrára, az iparra és a külpolitikára egyaránt. Ennek megfelelően pedig „túl kell lépnie a hidegháborús mentalitáson”.

A kötet további tétele az, hogy Kína „helyet követel magának a Nap alatt”, miközben kérdés, hogy ez milyen ellenállásba ütközik. A Brzeziński úgy gondolja, hogy elég sok regionális akadálya lesz Kína erősödésének, ugyanakkor a területi terjeszkedésére nem lehet számítani, mert „alapvetően nem terjeszkedő ország” – jegyezte meg Magyarics.

Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő hangsúlyozta: korábban híres politológusok – Paul Kennedy vagy Henry Kissinger – sem találták el a nemzetközi helyzet jövőbeli alakulását. Felhívta a figyelmet arra is, hogy Kína csak a bruttó nemzeti össztermékben előzi meg az Egyesült Államokat, az egy főre jutó hasonló mutató tekintetében nem.

Mándi Tibor, az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) adjunktusa arról beszélt, hogy Brzeziński kitért az Egyesült Államok pénzügyi és politikai rendszereinek válságára, a költségvetésükkel kapcsolatos folyamatos döntésképtelenségre és a szociális problémákra. Ezek miatt pedig „aggodalom fejeződik ki” a könyvben.

Balogh István, a Magyar Külügyi Intézet tudományos munkatársa elmondta, a szerző a globális trendeket foglalja össze, „a jövőről szóló intellektuális utazásra” hívja az olvasókat. Brzeziński szerint Oroszországnak két lehetősége van: vagy a Nyugathoz csatlakozik, vagy Kína érdekszférájába fog tartozni évtizedek múlva – tette hozzá Balogh. Szerinte a transzatlanti együttműködés Oroszországgal a következő három-négy évtizedben nem reális.

A könyvbemutatón részt vett Antall Józsefné, Antall József miniszterelnök özvegye.

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nyugalmazott tanár
2013. szeptember 17. 08:12
A könyvbemutatón részt vett Antall Józsefné, Antall József miniszterelnök özvegye. Nem volt elég, hogy annak idején olyan alázattal benyaltak ezeknek, még most is ott sündörögnek körülöttük? Az elsíbolt rendszerváltásban egyformán bűnösek. Az USA csinálta, - az akkori nagykövetük felkészült irányításábal, - az Antal kormány meg alázatosan hagyta. Nem csak akkor, amikor a kényszer vitte rá. Ez a politikai analfabétizmusnak volt a következménye. "A Paktumtól a taxis blokádig."
nyugalmazott tanár
2013. szeptember 17. 08:08
Brzeziński könyvet írt a globális hatalom válságáról Főcím: NEM ÉRTETTÜNK HOZZÁ
*ufó*
2013. szeptember 17. 07:10
hohó, az nem úgy van, mert a bogár laci bácsi ezt jobban tudhassa, mint ezek a trógerok ...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!