Így kértek bocsánatot az örményektől

2012. szeptember 05. 08:47

Több száz ember vonult fel a Kossuth téren az Egymillióan a sajtószabadságért (Milla) által szervezett tüntetésen kedden késő délután. „Az örmény nép és a világ bocsánatát kérjük” elnevezésű demonstráción az azeri baltás gyilkos kiadatásával kapcsolatban szólaltak fel többen a Parlament előtt felállított pódiumon.

2012. szeptember 05. 08:47

Rényi András művészettörténész nyitotta meg a rendezvényt, aki középkori, brutális, nacionalista tettnek minősítette Ramil Safarov tettét, akit immár nemzeti hősként ünnepelnek hazájában, Azerbajdzsánban. Azzal kapcsolatban, hogy a magyar hatóságok szabadon engedték a nálunk életfogytiglani szabadságvesztésre ítélt férfit – állítólag hárommilliárd euró magyarországi befektetésért cserébe –, úgy fogalmazott, hogy kormányunk a „legótvarabb kupeckedésig süllyedt”. Hozzátette, hogy ha nagyon sokan fel is vannak háborodva, mégis a magyar választók nagy többséggel választották meg azt a kormányt, amelyet azonban szintúgy a magyar voksolóknak kell majd leváltaniuk is.

A következő felszólaló Balavány György újságíró, publicista volt, aki első körben konzervatív és keresztyén embernek vallotta magát, akit éppúgy megbotránkoztatott az azeri gyilkos kiadatása, mint bármelyik baloldali érzelműt, vagy Milla-szimpatizánst. Véleménye szerint csak a naptárban hagytuk el a 20. századot, hiszen ez nem történhetett volna meg a kétezres években. A Fidesz-KDNP-t már a 2014-es választás előtt leváltható erőnek minősítette. Szerinte a mostani hatalom képviselőinek, s leginkább azoknak, akik részt vettek és döntöttek a kiadatással kapcsolatban, vissza kellene adniuk a mandátumaikat.

Ezután Krajcsir Piroska armenológus, műfordító szólalt fel: Örményország 20. századi keserű eseményeit ismertette, különböző pogromokat, ahol tucatjára gyilkolták az kaukázusi népet. A magyarországi gyilkosságot is e szörnyű tettek egyikeként említette, amely sajnálatos módon a 21. században történhetett meg. Krajcsir Magyarország egyik szégyenfoltjának minősítette az eseményeket, amellyel megalázták vezetőink az örmény népet. Safarovot gőgös muzulmánként írta le, aki semmi jelét nem mutatta a megbánásnak. Ezután az örmények bocsánatát kérte magyarul és örményül is.

Mamikon Yengibarian szobrászművész tört magyarsággal hívta fel a figyelmet arra, hogy ő nem kér a különböző pártokból, szervezetekből, akik kisajátították az örmény meggyilkolását és ezzel hívják fel a figyelmet magukra. Azt kérte, hogy hagyják abba a beszédet és tegyenek valamit. Felvetette, hogy írjanak a magyar állampolgárok az örményeknek, de azt is, hogy emeljenek Budapesten egy emlékművet a meggyilkolt Gurgen Margaryannak, aki véleménye szerint hősként halt meg hazánkban, és a nacionalizmus áldozata lett. Ezután félperces csendet kért, hogy emlékezzenek az örmény katonára. Schilling Árpád, a Krétakör művészeti vezetője lényegében az előtte szólókat ismételte, viszont kitért arra is, hogy Magyarországon megerősödött az antiszemitizmus és a cigányok diszkriminációja. Hangsúlyozta, hogy joga van bármilyen nemzethez tartózó állampolgároknak hazánkban élni.

A parázs hangulatú demonstrációt végül az első felszólaló, Rényi András zárta, aki csak heves „Orbán takarodj” és „mondjon le” kezdetű skandálások közepette köszönhetett el a tüntetőktől, s arra kérte őket, hogy méltóan és nyugodtan zárják ők is a rendezvényt.

Összesen 28 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Vén Csataló
2012. szeptember 05. 13:35
Érdekes. Az örményektől ez a nyomorult komcsi-libsi söpredék kezét-lábát törve kér bocsánatot. Az erdélyi magyaroktól, akiket 2004-ben ezek, konkrétan ugyanezek megtagadtak, akiket szemét ingyenélő haszonlesőként állítottak be, no tőlük eszükbe sem jut bocsánatot kérni. Miféle magyarok ezek? Egyáltalán magyarok ezek?
bini
2012. szeptember 05. 12:44
Az örmény elnök legalább világosan beszélt. Azt mondta, hogy azért függesztette fel magyarországgal a diplomáciai kapcsolatot, hogy a világ vegye napirendre a Sarilov ügyet. Tehát akarva használt fel egy jogi aktust arra, hogy az ős ellenségbe rugjon egyet, aki gazdaságilag ös nemzetközi kapcsolatai, valamint nemzetközi szervezetekben való sulya nagyobb, mint az örményeké. Ezzel szemben az örmény diaszpora a nyugati világban jobban beágyazodott és politikai csindraratát tudnak csinálni. A hazai ballibbantok erre ugrottak rá, de más szándökkal. Ék kormányt akarnak buktatni ami már két éve az egyetlen projektjuk. Nem látnak az oruknál tovább, hogy nem kormánybuktatás lesz, hanem saját hazájuknak ártanak ezzel az egész magyar társadalomnak ami a gazdaságra és külkapcsolatokra is kihat. Ez a térség geopolitikailag igen fontos terület és nem a mi érdekszféránk, ezért felesleges politikai állásfoglalással bármely oldalra állni mivel ott nem mi fujjuk a paszátszelet. Nekünk minden térségbeli állammal normális pragmatikus kapcsolat fenntartása az érdekőnk, s a jövőben is ez a normális felfogás. Nem kellene egy normál menetben zajló nemzetközi jogi aktust átemelni politikai főleg belpolitikai sikra és főleg feleslegesen magunkra rántani a felelöség halvány árnyát is.
cutcopy
2012. szeptember 05. 12:32
"aki csak heves „Orbán takarodj” és „mondjon le” kezdetű skandálások közepette köszönhetett el a tüntetőktől" Egyszerű embereknek csak egyszerű nyelven..
küllő
2012. szeptember 05. 11:09
Szegény fülkéstestvérek. Nézzetek már a hir tv-n kívűl mást is !! Igaz ott nem rágják a szátokba, hogy mit is kell gondolnotok, de hátha leesne egy-két szemellenző a búrátokról !!!Nem kéne csak a kolomp irányába baktatnotok !!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!