A jövedéki adó emelésével nőhet az egészségügyisek bére

2012. július 11. 20:11

Az alkoholok, a dohánytermékek és az LPG (autógáz) üzemanyag adómértékének emelését, valamint egyes gyógyászati segédeszközök áfájának csökkentését irányozza elő a kormány kedden benyújtott javaslata. A bevételből az egészségügyi dolgozók tervezett bérfejlesztésének második lépcsőjét valósítanák meg.

2012. július 11. 20:11

Az egészségügyi dolgozók tervezett bérfejlesztésének a második lépcsőjéhez is fedezetül szolgálnának az egészségügyi ellátórendszert többletforráshoz juttató, a kormány által kedden benyújtott javaslatban szereplő intézkedések – közölte az egészségügyi államtitkárság szerdán az MTI megkeresésére.

A Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter által jegyzett, az egészségügy többletforráshoz juttatása érdekében szükséges törvénymódosításokról, valamint egyéb törvények módosításáról szóló javaslat szerint egyes termékek jövedéki adóját emelnék, a 98 százalékos és a 90 százalékos társadalombiztosítási támogatású gyógyászati segédeszközök áfáját 5 százalékra csökkentenék. A törvényjavaslat az alkoholok, a dohánytermékek és az LPG (autógáz) üzemanyag adómértékének emelését irányozza elő.

A kormány felhívja a figyelmet arra: az energiaitalokat gyártó cégek az adófizetés elkerülése érdekében a receptúra változtatásával az energiaitalból elhagyták a taurint, és több új gyártmány esetén növelték a termék koffeintartalmát. A túlzott energiaital-fogyasztás épp a fiatal nemzedék számára jár káros hatással, nőtt a koffeinmérgezéses tünetekkel orvosi ellátásra szoruló fiatalok száma – fogalmaztak. Ezért a törvényjavaslat azt irányozza elő, hogy az az ital is energiaital legyen, amely nem tartalmaz ugyan taurint, de amelynek a metil-xantin tartalma viszonylag magas.

Az egészségügyi államtitkárság azt írta: a népegészségügyi termékadó mértéke a tervek szerint nem emelkedik. Kizárólag az energiaital definícióját módosítják az adókikerülés megakadályozása érdekében. Emelés a jövedéki adó esetében várható, vagyis a dohánytermékek, az alkoholtermékek, valamint az LPG körében.  

Azonfelül, hogy ezen bevételekből fedeznék az egészségügyi dolgozók további béremelését, ez a forrás – mint írták – költségvetési mozgásteret is nyújtana az új struktúra prioritásainak megvalósításához szükséges fedezet megteremtéséhez, de fejlesztenék a háziorvosi praxisok finanszírozását is. Az államtitkárság kiemelte: „a kormány több intézkedésével igyekszik segíteni a fogyatékos emberek társadalmi szerepvállalását”, ehhez a gyógyászati segédeszközök áfájának – a gyógyszerekhez hasonlóan a legalacsonyabb 5 százalékos mértékre való – csökkentése is hozzájárul.

A 27 százalékos áfakulcs 5 százalékra csökkentése a tervek szerint a társadalombiztosítási támogatásba befogadott gyógyászati segédeszközök közül a kizárólag 98 százalékos, illetve 90 százalékos támogatású eszközök körét érinti. Ezek a következők: az egyedi méretvétel alapján készített láb- és csípőprotézisek, végtagprotézisek, a légutak biztosítását szolgáló úgynevezett tracheostomiás és sztómaterápiás segédeszközök, az elektromos motorral meghajtott, joystick-irányítású kerekes székek, a tápszondák, a távcsőszemüvegek, a hanggenerátorok – írta az államtitkárság.

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
smogger
2012. július 12. 07:52
Azt amit Orbánék csinálnak egy orángután ovodát kijárt majom is meg tud tenni.Olyan árucikkek árát emeli amit a legnagyobb mennyiségben vásárolnak.Ehhez nem kell Matolcsy zsenialitása, az állatovoda kijárása ehhez végzettséget biztosít.
huttinger
2012. július 11. 22:33
"""Az egészségügyi dolgozók tervezett bérfejlesztésének a második lépcsőjéhez is fedezetül szolgálnának az egészségügyi ellátórendszert többletforráshoz juttató, a kormány által kedden benyújtott javaslatban szereplő intézkedések""" A chipsadó nem ezt a célt szolgálta volna?
hátakkor
2012. július 11. 21:52
Logikus..
James
2012. július 11. 21:42
Cigaretta áremelés - Uniós elvárás Söráremelés - Uniós elvárás Autógázáremelés - Uniós elvárás Dugódíj - Uniós elvárás Stb.Stb.tb. Béremelés /amiből esetleg meg lehetne élni/- Nem Uniós elvárás.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!