Elie Wiesel tiltakozásáról írtak a külföldi lapok

2012. június 20. 08:44

Hírügynökségek, illetve számos külföldi lap arról tudósított, hogy a holokausztot túlélt Nobel-békedíjas Elie Wiesel úgy tiltakozik a nyíltan fasiszta tendenciákat mutató Magyarországgal szemben, hogy a 2004-ben neki adományozott Magyar Köztársasági Érdemrend nagykeresztjét visszaadja.

2012. június 20. 08:44

Elie Wiesel, a holokausztot túlélt Nobel-békedíjas író a Magyarországon tapasztalható fasiszta tendenciák elleni tiltakozásképpen visszaadta a Magyar Köztársasági Érdemrend nagykeresztje kitüntetést, melyet 2004-ben még Mádl Ferenc adományozott neki. Levelében az Amerikában élő Wiesel azt írta, hogy Kövér László a közelmúltban részt vett a Nyirő József tiszteletére rendezett megemlékezésen Romániában. Nyírő támogatta Horthy Miklóst, aki a háború alatt Hitler szövetségese volt, majd annak utódját is, a magyarországi fasiszta Nyilaskeresztesek vezetőjét, Szálasi Ferencet – számolt be többek között a Tages Anzeiger.

Wiesel továbbá említette azt is, hogy a magyar kormányok a háború alatt részt vettek a deportálásokban és több százezer zsidó meggyilkolásában. „Semmiképp nem akarom, hogy kapcsolatba hozzanak ehhez hasonló tettekkel” – mondta. Magyarország államfőjét, Orbán Viktort jelenleg Horthy Miklós rehabilitálása miatt éri sok vád. Nemrég egy park kapott új nevet Horthy tiszteletére, egy faluban pedig életnagyságú szobor emlékezik meg róla.

A Washington Post, Bloomberg és a Reuters hírügynökségek, a német FAZ és a Die Welt, a francia Nouvel Observateur, illetve az orosz Ria-Novosztyi is beszámolt Elie Wiesel leveléről – olvasható a Médianéző összeállításában.

Összesen 131 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
folker
2012. június 22. 16:51
Elie Wiesel támogatója volt az Irgun nevű szektának, amelynek köszönhetően 1948 elején a zsidó erőszak a tetőfokára hágott: "Az Irgun terroristái már lassan senkire nem voltak tekintettel, s a nyílt utcán lövöldöztek az arabokra. Egy Irgun különítmény márciusban megrohanta az arab Deír-Jaszín falucskát, ahol 294 nőt és gyereket gyilkoltak meg." Wiesel több művében is magasztalta Menachim Begint is akihez konkrétan köthetők a történtek és szintén Nobel-Békedíjas akárcsak Wiesel! :) Köszönöm, de én ebből a "kultúrából" nem kérek és nem hat meg a zsidók nyafogása. Elismert ember? Elég szégyenletes az USA-ra és Európára nézve, hogy egy ilyen embert tekintélyként tisztel.
ciseaux
2012. június 20. 21:51
ps:http://www.theforbiddenknowledge.com/hardtruth/hitler_was_a_rothschild.htm
gilice
2012. június 20. 14:16
"A Washington Post, Bloomberg és a Reuters hírügynökségek, a német FAZ és a Die Welt, a francia Nouvel Observateur, illetve az orosz Ria-Novosztyi is beszámolt Elie Wiesel leveléről – olvasható a Médianéző összeállításában." Egy dolog egészen bizonyos, hogy az angol, német, francia, orosz olvasók nem az itteni kommentelők "keserveit" fogják olvasni. Lehet itt zsidózni napestig, még légyszar sem a falon. Kíváncsi vagyok Kövér válaszára, mert az megint hír lesz, ha nem válaszol, az is.
Kvasztics Fedor
2012. június 20. 13:23
Nekem személy szerint elegem van abból, hogy ma már mindennek az próbaköve a zsidókhoz, a holokauszthoz való hozzáállás, a fasizmus állandóan hangoztatott veszélye pedig nagyobb szörnyűség, mintha egy aszteroida becsapódásának veszélye előtt állnánk. A jó érdekérvényesítő képesség kapcsán törvényekkel kikényszerített részvét, negemlékezés, üzletszerű kárpótlás csak ellenszenvet teremt. Tudomásul kéne venni, hogy az emberek a maguk felfogása szerint közelítenek ehhez a témához. Ezen javítani nem lehet, rontani viszont sokat, mert ha már nagyon sokszor fogják rá az emberekre érvek helyett azt, hogy fasiszták, vagy antiszemiták akkor egyszer csak vállat vonnak és azt mondják: Tudjátok mit? Azok vagyunk! És lehet, hogy valóban azzá válnak. Tudomásul kéne venni, hogy nem lehet hetven évvel a történtek után ugyanúgy az érdeklődés középpontjában tartani a zsidóság tragédiáját. Érthető, hogy ők maguk között soha nem felejtik, de tetszik, vagy nem, az emberek nem akarnak mindig ezzel foglalkozni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!