A jogászok támadják Tvrtko törvényjavaslatát

2011. október 17. 10:01

Alkotmánysértő lehet az a parlament elé beterjesztett módosítás, melynek célja, hogy a jogerősen elítélt bűnözők ne kérhessenek pénzt a médiában tett nyilatkozataikért, az általuk írt könyvekért és filmes jogokért - állítja a hvg.hu. Szikinger István alkotmányjogász cenzúráról beszél.

2011. október 17. 10:01

„Több kereskedelmi médiumtól is kaptunk olyan jelzéseket, hogy egyes büntetőeljárásba vont nagy ismertségnek örvendő személyiségek valósággal árverezik az interjúikat, súlyos milliókért hajlandóak csak nyilatkozatokat adni. Ez minden szempontból elfogadhatatlan, viszont jogilag lehetséges volt” - magyarázta a hvg.hu-nak Rétvári Bence, az igazságügyi tárca államtitkára. Az ügyet kiemelten támogató Vujity Tvrtko korábban honlapján azt írta, „elfogadhatatlannak, erkölcsileg megmagyarázhatatlannak tartom, hogy miközben egy áldozat hozzátartozója a gyermekét, testvérét, szülőjét gyászolja, siratja, vagy éppen ápolja, addig az elkövető azzal próbál meg pénzért haknizni, hogy mit tett vagy nem tett”.

Bár Rétvári Bence szerint az új szabályozással nem korlátoznák a vádlottak, illetve elítéltek szólásszabadságát, a hvg.hu által megkérdezett, büntetőügyekben több évtizedes tapasztalattal rendelkező ügyvédek úgy látják, a tervezett módosítás alkotmányos jogokat sért, a pénzzel honorált médiamegjelenés pedig nem gyakori itthon.

Szikinger István alkotmányjogász a hvg.hu-nak elmondta, nem ért egyet azzal a megközelítéssel, hogy az államnak kell gondoskodnia az erkölcsiségről. Azt sem érti, miért van nagyobb létjogosultsága annak, ha valaki „az elfajzott szerelmi életéről” ír könyvet, mint annak, ha például az általa elkövetett bűncselekményt is érinti egy életrajzi műben. „Egy elítéltet nem lehet megfosztani olyan alkotmányos jogoktól, amelyek nincsenek összefüggésben az elítélésével” - tette hozzá.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!