Demkó Attila: Az ukránok, románok nem értik, miért akarnak a magyarok megmaradni

2018. november 04. 10:00

A magyarokat elnyomó nemzetnek tekintik, és nem értik a környező népek, hogy miért akarnak megmaradni magyarnak szerzőnk szerint, aki az Echo tévén beszélt erről.

2018. november 04. 10:00

Az őrtüzek, lármafák fellobbantása mindig veszélyt jelzett a székelyek számára és ma is veszélyben van az anyanyelv, a székely jelképek használata, az önrendelkezés megélése. A székelyek a száz évvel ezelőtt létrejött román állam Gyulafehérváron tett önrendelkezési ígéreteinek betartását szorgalmazzák.

Mekkora az esély, hogy autonómiát kapjon Felvidék vagy Székelyföld? - tette fel a kérdést Velkovics Vilmos az Echo tévén. 

Demkó Attila elmondta: ez nemcsak rajtunk múlik, hanem azokon az országokon, ahol ezek a jelentős magyar közösségek élnek. 

Egyelőre nem sok jelét látni, hogy akár Szlovákia, akár Románia vagy más szomszédos ország látná az érdeket és a jót abban, hogy a magyar közösségek túlélését, illetve megmaradását értékként kezelje.  Sajnos inkább ennek az ellenkezője az igaz – tette hozzá.

Kitért Ukrajnára is, akikről azt mondta, ott sokan nem értik a mi problémánkat. Miért ragaszkodunk a nyelvünkhöz, kultúránkhoz? Pedig olyan szép, egységes ukrán nemzetállamot lehetne építeni – vallják ők. A megértés hiánya a valós probléma.

Egyébként Ukrajna talán a legtöbbet szenvedett nemzet ebben a témában, de most más nemzetiségekkel akarják ugyanezt csinálni Demkó Attila szerint, aki elmondta az Echo tévén, hogy sok kijevi, világlátott politikus arról sem tud, hogy egyáltalán vannak magyarok az országban.

Összesen 36 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
korona
2018. november 05. 17:05
De főleg a horvátok. Is. Meg aztán a szerbek is. Tehát körülöttünk minden nemzet elnyomónak tekinti a magyart. Ez az igazság. De olyan vezetésünk van, amely bizonyos ovatosságokból, meggondolásokból EDDIG és úgy vélem ezután sem (mer) fellépni a Magyar Királyságtól jogtalanul eltépett területek vissza szerzésére. Semmit nem kér, hanem mintha félne valamitől inkább meghunyászkodik, hallgat, sőt ezeket az ellenségeinket segíti bele az EU-ba minden ellenszolgáltatás nélkül. Ez a viselkedés olyan régóta folyik, hogy már minden magyarba belesulykolt és bolondériának tartja mindenki, ha valaki ellenkezően gondolkodik. Ez szomorú. Maga a hatalom is megvan elégedve ezzel a városállammal, ami ránk maradt. Mindenben enged a szomszédos kis nemzeteknek. Még a Benes dekrétumot is eltűri továbbra is. Ezektől ne várjuk, hogy a világon majd számon kérik Trianont. A hatalom MINDEN tagja egyben tagja valamilyen szabadkőműves páholynak is. Azok parancsát tartják be. Sokszor az az érzésem, mintha ez az egész megnyilvánulása a kormánynak CSAK egy SZÍNJÁTÉK.
Biivisz
2018. november 05. 09:40
"... sok kijevi, világlátott politikus arról sem tud, hogy egyáltalán vannak magyarok az országban." Hát persze, hiszen Kárpátalja sosem volt része Ukrajnának, csak Sztálinnak köszönhetik (ahogy a Krimet Hruscsovnak).
mokány
2018. november 04. 22:27
Alexander Stubb is elszólta magát. Szerinte a demokrácia lényege a megosztottság. Nyilván tesznek is érte.
annamanna
2018. november 04. 22:13
Ez egy kitűnő cikk a kárpátaljai magyarok mentalitásáról, ukrán és magyar szemmel: http://www.karpatalja.ma/karpatalja/nezopont/a-lojalis-pragmatikusok-csak-elni-akarnak/ A cikkben emlegetett Bogdan Butkevics ukrán újságíró, akivel a magyar szerző vitatkozik, az alábbi egy percben nagyon durván uszít a donyecki oroszok ellen: https://www.youtube.com/watch?v=UJ-4b1LqnSk
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!