A Fidesznek most nem elég a ráolvasás meg a propaganda

2023. február 13. 10:14

Mikor elégelik meg az emberek, hogy folyamatosan átverték-átverik őket? Interjú.

2023. február 13. 10:14
null
Kéri László
Kéri László
Népszava

„A közvélemény-kutatások szerint egyre nő azoknak az aránya, akik szerint rossz irányba mennek a dolgok az országban, most már jól láthatóan elégedetlen a jelentős többség. Nem kellene már százezreknek az utcára vonulniuk?
Az elmúlt 35 évből hány valóban komoly, többszázezres tüntetést tud mondani? A nyolcvanas évek végétől egyetlen ellenzéki esemény, Nagy Imre és mártírtársai újratemetése tudott megmozdítani ilyen jelentős tömeget, akkor a Hősök terén 300-400 ezren gyűltek össze. Az összes többi, az emlékezet és a legendárium szerint hatalmas megmozduláson a résztvevők száma jó, ha átlépte a százezret. De ezekből is talán, ha fél tucat akadt az elmúlt harminc évben.

Ezek szerint nem forradalmi nép a magyar.
A rendszerváltás óta eltelt időben csak akkor vonultak tömegek az utcákon, ha minden ellenzéki párt, civil szervezet és mozgalom együtt tudott működni, félretéve a saját ambícióit. Vagyis feltételek nélküli összefogás, illetve a primitív, egyéni célok háttérbe szorítása nélkül nem ment, s nem is megy.

Erre, látva-hallva az ellenzéki pártok vezetőinek legutóbbi megnyilvánulásait, a különutasság hangsúlyozását és a többiek kritizálását, jelenleg kevés az esély.
Egyedül a momentumos Donáth Anna mondta ki, hogy a civilek nélkül nincs esély a változásra. Viszont a politikai erők hatékony összefogása nélkül nem lehet megszólítani a civileket, s így az embereket sem.

Utóbbiak részéről azért szükség lenne társadalmi szolidaritásra is. Hogy ne csak akkor álljanak egy ügy mellé, ha közvetlenül érinti őket, mert így a legtöbb ügy helyi tiltakozás marad.
Ez is több, mint három évtizedes probléma. A rendszerváltás legfőbb üzenete a magyar társadalomnak az »én túlélése« volt. Egy ország nézte például csendben és érdektelenül végig, ahogyan megszűnnek a munkahelyek, s lehetetlenülnek el egész települések, régiók. Vagyis ez nem újkeletű, nem Fidesz-kreálmány, a jelen hatalom épp csak él a beidegződéssel, és persze visszaél a helyzettel.”

Nyitókép: MTI / Kovács Tamás

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 134 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
rókabácsi
2023. február 14. 16:48
szerencsétlen vén hülye! semmi nem jött be még neki amit jelzett!
Lajoss
2023. február 14. 06:21
A birkák lassan ébredeznek..
evpus
2023. február 14. 05:48
Kihalhatnának már a vén komcsi-libcsik.
Hyazinth
2023. február 13. 22:38
Nem éjtem ezt az embert, nem éjtem...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!