MZP, Jámbor, Gelencsér: furcsán vitázik a baloldal

2022. augusztus 29. 13:51

A baloldal imád kérdezni, és vannak új, könnyen cáfolható toposzai – erre jutottam azután, hogy megnéztem több vitát a nyáron.

2022. augusztus 29. 13:51
null
Szilvay Gergely
Mandiner

A politikai viták utáni sóvárgás igen magas a magyar közéletben – vagy legalábbis az értelmiség körében –, és rendszerint olvashatunk afeletti siránkozást, hogy ilyen viták nincsenek.

Nos, ez nem igaz: ezek a viták a jobboldal szellemi udvarában zajlanak. Ott volt a Hír Tv Csörte című műsora (ami már nincs), ott van az M5-ön az Ez itt a kérdés, amiben úgyszintén szokott lenni jobb-bal eszmecsere; rendszerint olvashatnak vitákat a Mandinerben; valamint mindig vannak viták Tusványoson (Orbán Balázs versus Gulyás Márton), az MCC Feszten és a Tranziton.

A Tranzit csapata év közben is szervez ilyen vitákat (emlékezetes volt a Varga Judit–Donáth Anna-összecsapás), de nyilván a nyár végi „gondolatexpó” vitái kerülnek jobban a középpontba.

Ha hihetünk az MCC Feszten lezajlott médiavita résztvevőinek (Dull Szabolcs, Rónai Egon, Lánczi Tamás és Szalai Zoltán), akkor a jobboldali szellemiségű médiumok a baloldaliakat, a baloldali szellemiségű médiumok a jobboldaliakat tudják nehezebben meggyőzni arról, hogy látogassanak el hozzájuk. Hihető.

Mondjuk

Idén ugyanakkor csak a Tranziton vitatkozott egymással Rétvári Bence és Márki-Zay Péter; Jámbor  András és Hollik István; Gulyás Gergely és Gelencsér Ferenc; Deutsch Tamás és Újhelyi István; Dömötör Csaba és Hajnal Miklós; Csák János és Hiller István; Schmidt Mária és Horn Gábor; Hortay Olivér és Pogátsa Zoltán; Lánczi Tamás és Róna Dániel.

A párbeszéd, az eszmecsere és a vita fontos dolog, bár én nem tartom annyira központi jelentűségűnek, mint sokan mások. Szerintem ez inkább szellemi sport: valódi hozadéka nem sok van, hiszen általában megtéríteni nem sikerül egyik felet sem, és általában az álláspontok sem közelednek.

Az értelmiség emellett akadémiai típusú vitákat várna el, és mindig azon lamentál, hogy milyen pocsék a közéleti viták színvonala. Ebben téved, ugyanis az almát hasonlítja össze a körtével. Szóval a viták nem fogják elhozni a demokratikus kánaánt, és a nemzeti egységet sem, hiszen a viták kapcsán a polarizálódásnak nagyobb az esélye, mint a közeledésnek – vita heve, szurkolótáborok, ilyesmi. De ettől még szeretjük őket. Mindenesetre

igenis vannak közéleti viták, túlnyomó többségüket pedig a „gombák” rendezik és a „gombák” hallgatják.

Meghallgattam Tusványoson az Orbán–Gulyás-vitát; megnéztem a Tranziton az újságíróbeszélgetést; és Tranziton a Rétvári-MZP-, Hollik-Jámbor- Gulyás-Gelencsér- és a Schmidt-Horn-összecsapást. Nem mondom, hogy reprezentatív minta, de azért pár következtetést le mernék vonni belőlük.

Mielőtt ezeket vázolnám, mondanék pár szót az erőviszonyokról. A jobboldal 12 éve kormányon van, mégpedig kétharmados többséggel, ehhez mért erőforrásokkal mind anyagilag, mind szellemileg. Mondhatnánk tehát, hogy a fölény természetes. A régóta hivatalban lévő miniszter nyilván többet tud a dolgok hátteréről és tapasztaltabb a politikában, mint az újdonsült pártelnök vagy országgyűlési képviselő.

De a helyzet az, hogy ez hátrány is, hiszen három ciklus megviseli, használja a kormányerőket, a tudás- és tapasztalatbeli előny pedig könnyen keveredik kommunikációs hátránnyal, hiszen lázadni könnyebb a kormány ellen, ennyi idő után bizonyára a fejére olvasni is lehet ezt-azt, szóval az ellenzéki pozícióból könnyen lehet előnyt kovácsolni. Nem is beszélve arról, hogy a baloldali értelmiség és művészvilág szerint a szellemi fölény eleve ott van, szóval igazából úgyis mindegy.

Nos, ez a szellemi fölény most – fogalmazzunk így – nem jött ki. A baloldali szereplők Gulyás Mártontól Gelencsér Ferencig szereptévesztésbe kerülnek az ilyen vitákon, vagy fogalmazhatok úgy is, hogy nem tudják levetkőzni hétköznapi gyakorolt szerepeiket. Gulyás Márton kizárólag moderátorként, kérdezőként érzi jól magát, akárcsak a baloldali politikusok, akik parlamenti interpellációkhoz és napirend előtti kérdésekhez szoktak. Azaz

a moderátori szerep megkettőződik, hiszen – gondolhatják a baloldaliak – itt az alkalom a jobboldali vitapartner felkérdezésére.

A jobboldali politikusok köszönik szépen  a lehetőséget, és örömmel válaszolnak a keresztkérdésekre, néha kicsit „bevezetés a történelembe”, „bevezetés az államháztartástanba” jelleggel.

Aztán van itt néhány toposz, amit úgy látszik, mindenki hangoztat a baloldalon. Az egyik viszonylag régi: a választási szabályok miatt a Fidesznek lejt a pálya, több helye van a parlamentben, mint ahány százalék szavazott rá, erős a jobboldali médiafölény. Nos, mivel erről többször írtunk, itt csak röviden reagálnék rá. A médiahelyzet kiegyensúlyozott, az ellenzék pedig a legkisebb faluba is el tudja juttatni az üzeneteit. A győztest pedig az 1989-2012 közt érvényben lévő választási törvény is több parlamenti hellyel jutalmazta, mint amekkora arányban a listán győzött, hiszen vannak az országban egyéni körzetek. A Fidesz 2010-ben, a régi rendszerben, ellenzékből, 52 százalékos listás szavazattal 68 százalékot szerzett a parlamentben, mivel az akkori 176 körzetből 173-at nyert. 2022-ben pedig 54 százalékos listás szavazattal kapott 68 százalékot a parlamentben, ugyanúgy azért, mert az egyéni körzetek többségét elhozta. Az angolszász rendszerekben 2010-ben 98, most pedig 82 százaléka lenne a parlamentben.

Másik bevetté vált toposz, hogy az elszabadult energiaárakat és inflációt nem az EU-s szankciók okozták, mivel már novemberben is nőtt mindkét mutató. Kár, hogy a novemberi ár- és inflációnövekedés nem cáfolja a jobboldal állítását. A gázárak ugyanis először a háború kitörésekor ugrottak az egekbe, aztán gyorsan le is estek, utána pedig pontosan követhető, hogy mindig a szankciók emlegetésekor és főleg elfogadásakor ugrottak meg – lehet, hogy lenne áremelkedés és inflációs emelkedés enélkül is, de sokkal kisebb mértékben.

Az összefüggés közvetlen és egyértelmű: a mostani, drasztikus energiaárakat nem november okozta és nem a háború, hanem a szankciók.

Az élelmiszerárak és az infláció növekedését pedig a szankciók. Ennyi, ezen nincs igazán mit vitatni.

MZP és Gelencsér azt is felhozta, hogy ők magukat jobboldaliként határozzák meg. Amennyire kideríthető, ez MZP esetében részint állítólagos katolicizmusa miatt van, s mindkettejük esetében a jobboldaliság fontos alapja – ha jól értem – valamiféle amerikai típusú kapitalizmus. Nos, szerintem a jobboldaliság nem azonos az amerikai típusú kapitalizmus igenlésével. De még nagyobb probléma, hogy hiába tartja magát személyesen e két politikus jobboldalinak, ha egyszer az általuk vezetett politikai alakulat nem az, és így az általuk képviselt politika sem az. Fekete-Győr, Cseh Katalin és Donáth Anna nyilvánvalóan baloldali politikusok. MZP és Gelencsér szövetségesei – DK, Párbeszéd, MSZP, stb – úgyszintén erősen baloldali pártok. A Jobbik identitásválságban van. Talán az egész baloldal is. De ha egy politikai vezető nem tudja átvinni jobboldali akaratát, akkor tök mindegy, hogy személy szerint, a négy fal között amúgy jobboldali.

Végül új baloldali toposzként tűnik fel – legalábbis Gulyás Márton a Tranziton és Jámbor András a Tranziton is felhozta – hogy a kormány szuverenitáson a hatalom és a kormány szuverenitását érti, és nem a népét. Ez nyilván a jobb- és baloldal közti gazdaságpolitikai elképzelések közötti elképzeléskülönbségre vezethető vissza. Ugyanakkor a baloldali felvetés tévedés, hiszen

egy demokráciában a szuverén nép választ kormányerőket, tehát a kormány gyakorolja a népakaratot

– amennyire azt lehetséges, és amennyire létezik egységes népakarat, de legalábbis többségi akarat. De akárhogy van is, a szuverenitást mindig a kormány gyakorolja a mindennapokban. Az új baloldal kommunikációs panel a kormány és a nép szuverenitásának különbségéről tehát inkább értelmetlen, mintsem megalapozható állítás. Ha meg ugye belemennénk abba, hogy mennyire van egyáltalán lehetőség valamiféle népszuverenitás kormányzati kifejeződésére, meg mérhető- és politikába átültethető-e a „népszuverenitás”, akkor a demokráciát valláspótléknak tekintő baloldal számára elfogadhatatlan következtetésekre jutnánk.

Mindezek mellett pedig folytatódik az a baloldali akrobatamutatvány, hogy a kormány intézkedéseinek tükrében 180 fokos fordulatot vesz a baloldali álláspont bizonyos ügyekben. Jellemzően ilyen a rezsicsökkentés: az új világhelyzet miatt szándékai ellenére kénytelen visszafogni a rezsicsökkentést az Orbán-kormány, bár a többség számára fenntartja, majd a korábban a rezsicsökkentést hangosan ellenző baloldal hirtelen a rezsi status quo antéját igyekszik védeni. Ezzel párhuzamosan egyes képviselői azzal jönnek, hogy áfacsökkentéssel kell árakat csökkenteni, ami nevetséges. MZP maga pedig még mindig mondatonként mond ellen saját magának.

Nos, a választási vereség nem valamiféle meghekkelt választási szabályokból vagy nem létező jobboldali médiafölényből fakad, hanem ezekből

a balos cikkcakkokból, amelyeket úgy is nevezhetnénk: hiteltelenség.

Mindent összevetve a vitákból az jön le, hogy a baloldal küzd az egyesülésből fakadó identitásválsággal, illetve a továbbra is fennálló valóságtagadással a választásokat és a mostani gazdasági válságot illetően, valamint értelmezhetetlen elméleti toposzokat dobál be. Márpedig a baloldali elemzők, spindoktorok és politikusok nem szenvednek erőforráshiányban a tájékozódást illetően. Van elég idejük tájékozódni, és van elég pénzük könyveket venni, mai magyar ellenzéki pozícióból is. Legalábbis kellene, hogy legyen.

 

Nyitófotó: Megafon

Összesen 31 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kovácslajos1930
2022. augusztus 30. 00:03
Nem tudom ki ez az okostojás, de alapdolgokat nem lát jól. A Fidesz győzelmét alapvetően a megvásárolt szavazatok és a migránsokkal megfélemlített buta szavazók hozták létre, propaganda, hazugság sulykolása, mint például most a háború. Válságok mindig vannak, nem az a kérdés ki és mi okozza, hanem hogy hogyan tudjuk átvészelni. Gyurcsányékat nem hallottam, hogy a bankosinflációt emlegették volna 2008-ban. A rezsicsökkentés és az árbefagyasztás káros a gazdaságra, egyetlen célja a hatalom megtartása,létjogosultsága csak az utóbbi egy évben van. Nem szigetelték a házakat, nem épültek napelemek, csak az orosz gázra hagyatkoztunk, itt a következmény. Na és a gyenge forint, Orbán 16 éve szépen kifejtettem, miért kell euró, tessék visszanézni, majd hatalomra került és elmagyarázták neki, hogy euró nélkül többet tud lopni, ez szintén növeli az inflációt és brutális hitelkamatok jönnek. 12 év gazdasági növekedés eredménye összeomlik.
Kamcsatka5
2022. augusztus 29. 21:41
Agyrudakkal nem megy másképpen!
annamanna
2022. augusztus 29. 17:28
A közösségi teherviselés visszautasítására Orbántól egy idézet, amivel magának a kereszténységnek a szociális tanításait is lenullázza: „Itt van persze egy keresztény félreértés is. Én, mint XVI. századi eretnek óvatosan kell, hogy fogalmazzak idevonatkozó megállapításaimmal, mert a katolikus testvéreket nem szabad véletlenül sem az érzelmeikben megsérteni – ez nem volna helyes –, de a dolog mégiscsak úgy áll, hogy ha jól nézem az igazi keresztény megszólalókat, a nagy erejű katolikus megszólalókat, akkor a gazdasági logika szempontjából összekeveredik két dolog. Ugyanis amikor az ember a saját vagyonából ad valakinek valamit, azon túl, hogy erkölcsileg helyes, nem gyengíti meg a nemzetgazdaságot. Tehát a személyes vagyonomból adni valakinek nem okoz gazdasági problémát. De ha azt akarom, hogy az állam adjon valakinek, és nem én a személyes vagyonomból, hanem az állam adjon, ellátást, jólétet, munkát vagy munkahelyet, segélyt, garantáljon egy bizonyos jólétet, tönkreteszem azt is, amink van, tönkreteszem vele a jólétünket. Mert az államnak vagy adót kell emelnie, vagy máshonnan kell elvennie, az egyébként már megszokott szociális, jóléti, kulturális vagy ki tudja, milyen kiadásokból, és ennek a vége nem más, mint a gazdaság zsugorodása. A magánzsebből történő segítés még jót is tehet a gazdaságnak, de ha az államtól várjuk ezt, és állami újraelosztást akarunk, átterelni az állam produktív szférájából, gazdasági erőforrásaiból ebbe az irányba, annak a vége nem lehet más, minthogy a gazdasági teljesítmény szűkülni fog. Ezért azok a keresztény igények, amelyek szerintem helyesek, és a mostani helyzetben, mint lelki igények megfogalmazódnak, ha az állampolgárokkal szemben fogalmazódnak meg, helyesek, ha az állammal szemben fogalmazódnak meg, tévesek. És ezt a különbséget sajnos nem észlelem spirituális vezetőink legtöbb megnyilatkozásában. Pedig ez fontos különbség, mert a liberálisok éppen azt teszik, hogy az egyénekkel szemben támasztható anyagi és erkölcsi elvárásokat át akarják tolni az államra, ami azonban összezúzná és fölmorzsolná ezeket az államokat. Ezért fontos, hogy különbséget tegyünk a személyes, egyéni felelősség és aközött, ami a kötelessége egy modern államnak. Ezt a határvonalat meg kell húznunk, mert morálisan nem fogunk eligazodni, nem leszünk képesek arra, hogy egyszerre támasszuk magunkkal szemben a segítés keresztényi kötelességét, és várjuk el az államunktól, hogy védje meg azt, amink van.” https://2010-2015.miniszterelnok.hu/beszed/orban_viktor_beszede_a_xiv._kotcsei_polgari_pikniken
annamanna
2022. augusztus 29. 17:28
Az ellenzék egy olyan gondolati gödörben van, amiből nem fog tudni kimászni. A dilemma a következő: A közösséget, ami jelen esetben a nemzet, két tényező tarthatja össze: - a lelki kötelék, amin lehet érteni közös nyelvet, történelmet, kultúrát, vallást, ünnepeket, és így tovább. - anyagi, materiális kötelékek, közös teherviselés. Azt meg lehet figyelni, hogy a politikai jobboldal általában a lelki összetevőkre helyezi a hangsúlyt, és a materiális kapcsolódási pontokat lazítja, tagadja, a magántőke oldalán áll. A baloldal a történelmi múltban az anyagi közösségre helyezte a hangsúlyt és a lelki kötelékeket tagadta, amiből összességében nagyon nem jól jött ki, mert a lelki összetevők felszámolása roppantul sértő volt, az anyagi közösség megteremtéséből pedig kvázi szabadrablás lett sok esetben és összességében csőd. A baloldal ezért kénytelen-kelletlen átvette a jobboldal pozícióját, a lelki kötelékek fontosságát, és a liberálisokkal összefogva szintén a magántulajdont pártolta és a közösségi tulajdon felszámolása mellett állt. A lelki közösség megteremtésében azonban soha nem lehet olyan profi, mint a jobboldali kormányzat, a balos kísérleteket a közösségi tulajdonlásra pedig már a múltban is csak erőszakkal lehetett végigvinni, ez szépszerével teljesen lehetetlen. Ezért az ellenzékiek nem találják a helyüket és nem tudják, mit akarnak (a saját fizetésük biztosításán túl). Gyakorlatilag ennél távlatosabb célt nem is tűznek ki maguk elé.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!