Miért nem vagyok konzervatív?

2022. július 05. 17:56

Nem vagyok konzervatív, mert nem vagyok gyáva.

2022. július 05. 17:56
null
G. Fodor Gábor
Origo.hu/888

„Megdöbbenéssel olvasom, hogy a háborús időkben, a háborús infláció elszabadulásakor, a háborús gazdasági válság rohamléptékű közeledése idején, szóval amikor a biztonság, az egzisztencia, a munkahelyek, a családi megtakarítások, a perspektíva forog kockán, a legpezsdítőbbnek szánt szellemi viták itthon arról szólnak, hogy ki is az igazi konzervatív, mi az új jobboldal, miben áll a konzervatív forradalom, megtörtént-e már vagy éppen megtörténésben van.

Megdöbbentő.

Van némi szkepszisem azzal kapcsolatban, hogy ezek lennének most a lényegi kérdések.

Lehet, hogy azért gondolom így, mert nem érzem érintve magam. Azért döbbenek meg, mert nem vagyok konzervatív. Most meg a potenciális olvasó döbben meg. Már hogy a fenébe ne lenne G. Fodor konzervatív. Dehát Fideszes. Igen, az, de nem konzervatív.

Nem vagyok konzervatív, mert ahhoz »igazinak« kellene lenni. Ezeknek a vitáknak ugyanis az a természete, hogy rögtön beindul az »igazi« keresése. Ki is az »igazi« konzervatív (vagy éppen »igazi« liberális) és ezt rendre mások mondják meg. Vagy a »konzervatívok« ellenfelei vagy azok, akik »igazi« konzervatívnak tartják magukat – igaz, ők is csak feltételekkel. Töredelmesen megvallom, fogalmam sincs, mi az, hogy »igazi«, így »igazi« konzervatív sem lehetek.

Aztán nem vagyok konzervatív, mert nem vagyok gyáva.”

Nyitókép: MTI/Mónus Márton

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 83 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kata56
2022. július 06. 15:51
Ez egy feleslegesen megírt cikk. G. Fodort kedvelem, sokra tartom. De néha vannak számomra értelmetlen megnyilvánulásai. Ez egy ilyen.
VeTraTa
2022. július 06. 15:50
"G. Fodor Gábor életének legnagyobb eseménye, hogy Orbán Viktor kortársa lehet" Tóth Gy. László
Fed74
2022. július 06. 10:08
Te négy hónapra született közpénzen kitartott csicska! Remélem magadra ismertél szutyok G Fodor!
Emery4919
2022. július 06. 09:09
Én egy jó magyar sváb ember vagyok, aki a keresztény kultúra hivének vallom magam. Nevezzük bárminek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!