A Momentum momentán két évre kivár

2022. július 13. 09:31

Donáth abortuszpárti határozatot támogat és (itthon) kivár, Gelencsér elnök MDF-es apjával szembeni apakomplexusával vívódik.

2022. július 13. 09:31
null
Joó István
Joó István
Mandiner

Még a kései MSZP és a kései Jobbik sem rukkolt elő politikai vezetőnek annyira alkalmatlan, karizmátlan, mégis ilyen szerepre szánt figurával, mint a Momentum. Gelencsér Ferencről van szó, aki ráadásul halmozhatja a tisztségeket: előbb pártelnök lett, majd szinte rögtön frakcióvezető is.

Lerí róla, hogy nem oda való, ahová került. Nem tudni, mikor fogja észre venni, hogy parlamenti beszédei alatt röhögnek rajta az ellenzéki kollégák. A videófelvételeken jól látszik:

bizony nem Gelencsér poénjain röhög a magát kárörvendéssel vigasztaló Hajnal Miklós,

aki Gelencsérnél sokkal rátermettebb vezéralak lett volna, ám jó előre kilőtte magát a diplomabotrányával. Röhög máskor Tompos Márton és a többiek. Távolabb a DK-s Gurmai Zitát kapja el a rázkódás, pedig biztos ő se démonoktól szabadul.

Na jó, Fekete-Győr András nem röhög. Ő egyedül ólomarccal hallgatja utódját, mintha belül ez járna a fejében: „Még a frakciótól is megfosztottak. Hogy bukhattam ekkorát? Hogyhogy mégsem nekem dolgozott a biológiai óra? Miért történt ez velem? Nem tudom… Nem tudom!”

Felfogjuk, milyen az, amikor valaki Fekete-Győr paródiája? A Momentum új első embere ilyennek ígérkezik.

Gelencsér is alaptalanul elhiszi magát, és ez vicces sutasággal feslik ki mindig.

Csakhogy neki sosem fog eszébe jutni olyasfajta lelemény, mint amilyen a felcsúti per meg a magánrepülők felszállási tilalma (’22-es választási MoMo-győzelem esetére!).

Testbeszéde, gesztikulációja viszont őt teszi verhetetlenné Fekete-Győrrel szemben. A papírt, amiről beszédét olvassa, egészen lent, az ágyékánál tartja két kézzel. Oda néz le és onnan néz fel vad nyakmozdulatokkal. Közben hol az egyik, hol a másik kezével engedi el a papírt és könyökből hadonászik.

Gelencsér legutóbbi felszólalásában kacifántosan próbált kiindulni Kósa Lajosból, aki szerint (és ez irónia volt persze) lesz még Fekete-Győr Fidesz-ügynök (mármint hogy Fidesz-ügynöközni fogják baloldalon), lévén akaratlanul is a kezére játszik a kormánynak melléfogásaival. A Momentum új elnöke innen akart tekervényes humoroskodással eljutni az ügynökakták nyilvánosságra hozatalának követeléséhez.

Már első beszédében huszár meg világháborús katonaőseivel traktálta a közvéleményt.

További beszélhetnékjére borítsa jótékony fátylát a parlamenti szünidő.

Kell legyen mégis magához való esze Gelencsérnek, ha előzőleg, budavári alpolgármester korában pont a seftes Csobánczy Gábor DK-s alpolgármester-társával barátkozott, míg a párbeszédes V. Naszályi Márta kerületvezetővel nem volt olyan jóban. Csobánczy, a „legszegényebb budavári önkormányzati politikus” mégiscsak vonzóbb karakter a céges manővereivel és azzal, hogy kávézója egy járvány miatti önkormányzati kuponakcióval jelentős vissza nem térítendő támogatást is kaphatott.

Gelencsérnek jelenleg az lehet jó bolt, hogy szavatolja: két év múlva engedelmesen távozik. „Stabil alapokra akarom helyezni a pártot, hogy két év múlva már nélkülem is elketyegjen. Nem is szeretnék újrázni” – zárja HVG-nek adott nyilatkozatát. Kapkodja az olvasó a fejét: már megint mi van ezzel az ellenzékkel?

Miért árulja el a Momentum megválasztott elnöke már a legelején, hogy ő csak ennyi időre tervez?

Ha nem is vonzó politikus – sőt –, azért lehet olyan jó fejszámoló, hogy belement légyen ilyen alkuba. Frakciópénzek elosztásának döntnöke lenni, majd engedelmesen átadni a helyét – kinek is? Mondjuk a várandósági okból – meg felépítés előtti pihentetés céljából – pillanatnyilag hátrébb lépett Donáth Annának. 

Merész kombináció, uborkaszezonra? Ahhoz túl sokan rebesgetik ezt a forgatókönyvet ellenzéki és kormányoldalon egyaránt. A függetlenségben utazó Schiffer András is miről beszélt pár napja az egyik rádiónak? Hogy jönni fog két év múlva Donáth. S ennek szövegkörnyezetében csak úgy röpködtek Schiffer szájából az ilyenek: „globális tőkés csoportok”, „progresszív ideológia”, „határokon átívelő hálózatépítés”, majd ezek a fogalmak szépen leülepedtek a kiválasztottnak tűnő Donáth Anna körül. Schiffer elmélete szerint (bár nincs a többes számú alany nevesítve), „tizenkilencre lapot húzva megpróbálják Gyurcsányt és a DK-t kiszorítani, és fölépítenek egy újjá varázsolt figurát, ez lenne Donáth Anna és az újracsomagolandó Momentum”.

Donáth Anna nehéz, áporodott politikai levegőt árasztó család sarja. A nagypapa, Donáth Ferenc nemcsak a birtokos parasztság egyik eltaposója volt a kommunista diktatúra kiépülése után, a felső pártvezetés agrárkorifeusaként, hanem

1948-51 között a Rákosi-titkárság vezetője is.

Tehát már ő is tudott uniót szolgálni, igaz: ő szovjetet. Az unokának már csak emiatt is vérében van a politika. Ráadásul Anna hétéves korától huszonhárom éves koráig az ő édesapja, Donáth László nemcsak evangélikus lelkész, hanem az MSZP országgyűlési képviselője is volt.

Otthonosan mozog hát a politikai intrikákban. Az sem esik nehezére, hogy lobbizzon a nemzetközi baloldalnál Magyarország európai uniós járandóságainak további visszatartása végett. Ráadásul

éppen most, várandósként szavazta meg az Európai Parlamentben a művi abortuszt időbeli korlát nélkül támogató határozatot.

A vérliberális Renew Europe frakció tagjaként. Donáth vérbeli – magzatvért sem sajnáló – politikus tehát. Szemben a jelenlegi Momentum-elnök Gelencsérrel, aki a HVG-ben MDF-es apjával szembeni apakomplexusával vívódik. Na ilyen komplexusa Donáth Annának nincs, vagy ha van is, fölényesen palástolja.

A nem olyan sokára visszatérni látszó Donáth Anna a baloldali-liberális sajtó védett kedvence és reménysége. Minap éppen az ATV-ben ütött meg kritikus hangot a kétharmados vereségre hivatkozva eldagonyázgató ellenzékkel szemben. Ilyen szembenézős, vezérkedő nyilatkozatokkal kondicionálná maga iránt az ellenzéki szavazói várakozást – megfelelőbb időre. Ami várakozás két év múlva, az európai parlamenti és önkormányzati dupla választás mérsékelt eredménye esetén tovább növekedhet majd.

Az Országgyűlésbe most először bejutott Momentum

láthatóan elengedte a két év múlva esedékes európai parlamenti és önkormányzati dupla választást.

Különben nem engedett volna felülkerekedni egy Gelencsért. 

A nagyok ideiglenesen háttérbe vonultak, kivárnak, erőt gyűjtenek, mert nekik és megbízóiknak minden kell. Kellene.

 

Nyitókép: Donáth és Gelencsér közös plakátja (Facebook)

Összesen 29 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Takagi
2022. július 13. 18:31
Aljas bagázs.
Elmekortan
2022. július 13. 13:46
Donáth sokgenerációs antimagyar rasszista nemzetáruló szabadkőműves maoista Már üknagyapja: Donáth rabbi magyargyűlöletre nevelte tanítványit. Nincs csöpp megértés: mindent elszívni a magyaroktól. Hetediziglen bűnhődjön minden magyar! Ezt hirdeti ezzel hergel. Ki választ ilyen képviselőt?
Hangillat
2022. július 13. 13:12
A politikai keltetőből csupa buggyant, tojás elhagyó csibe bucskázott alá. Kivétel Fegyőr, aki a 'béka feneke alatt' mellé tudott új,mélyebb perspektívát is bemutatni. Pereg a homok a homokórán a parlamentet homokozónak vélő túlkoros ovisoknak momentán. Gyesen anyaként Anna megismerheti a gyermeki bölcsességet, és tanul belőle. .
B I L
2022. július 13. 11:59
Az ilyen Donáth féléket kár volt szaporítani!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!