Nyomás alatt Európa

2021. augusztus 24. 18:02

Nagy feltűnést keltett a napokban a nemzetközi médiában egy 2010-es levél, amit a New York Post vett elő az amerikai West Point katonai akadémia terrorellenes központjának archívumából.

2021. augusztus 24. 18:02
null
Őry Mariann
Őry Mariann
Magyar Hírlap

„Bin Laden kifejezetten azt kérte, ne próbálják meg likvidálni Joe Biden alelnököt. Ezt azzal magyarázta, hogy ha megölik Obamát, a hitetlenség vezetőjét, Biden lesz az elnök, ő pedig teljesen felkészületlen a pozícióra, és válságba sodorja majd az Egyesült Államokat.

Beszédes gondolatok ezek akkor, amikor tizenegy évvel később Biden elnökként katasztrofális módon vezényli le az afganisztáni kivonulást. A szóhasználattal igazán nem mondunk újat, szerte a nemzetközi sajtóban így fogalmaznak. Nile Gardiner, a washingtoni Heritage alapítvány egyik vezetője például a minap a brit konzervatív The Telegraph-ban monumentális katasztrófának nevezte Biden egész eddigi elnökségét. Lesújtónak ítélte az amerikai–mexikói határon folyamatosan súlyosbodó határhelyzet kezelését.

A szerző szerint a Biden–Harris páros nemcsak az Egyesült Államok nemzetközi hatalmát ássa alá, hanem otthon is nagy kárt okoz, hiszen ténykedésük alatt több mint egymillió migráns lépte át a déli határt illegálisan. Úgy fogalmazott, Biden nyitott határok politikája annyira extrém, hogy Európa legliberálisabb kormányai sem mernének erre az útra lépni. »Az afganisztáni tragédia ébresztő lesz Amerika szövetségeseinek. Biden nem vezeti a szabad világot, hanem aktívan rombolja azt« – írta.

Bident már a CNN sem kíméli, pedig a liberális hírcsatorna sokat tett a megválasztásáért. Clarissa Ward, az afganisztáni riporterük a kabuli repülőtérről bejelentkezve igen lesújtó véleményt mondott a demokrata adminisztráció teljesítményéről. Teljes kudarcnak nevezte az amerikai kivonulást, kaotikus jelenetekről számolt be, végtelen elkeseredettségről és felháborodásról, hogy miért érte a jelek szerint teljesen felkészületlenül Washingtont a tálibok sikere.

Az amerikai elnök kudarcának következményei Európa és szomszédsága számára már rég nemcsak külpolitikai vitatémák, hanem a kézzelfogható valóság. A nemzetállami vezetők sorra közlik, hogy nem akarnak újabb tömegeket befogadni. Sebastian Kurz osztrák kancellár emlékeztetett, Ausztriában már így is negyvenezer afgán él, miközben a hazájukkal szomszédos közép-ázsiai országok nem rohannak befogadni a menekülőket. Márpedig – Janez Jansa szlovén kormányfőt idézve – az EU-nak nem kötelessége segíteni és pénzelni a bolygó összes menekültjét ahelyett, hogy azok megvédenék saját hazájukat.”

Fotó: BANARAS KHAN / AFP

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Robertoo
2021. augusztus 24. 20:51
Érdemes elolvasni 'Felföldi Robina' (Alföldi Róbert) fröcsögését a témával kapcsolatban. Tanulságos.
olajfa1
2021. augusztus 24. 19:01
Ezek szerint Bieden annyira "szorgalmas kétbalkezes" hogy még az Al-Kaidánál is többet tud ártani a "nyugati világnak" és az amerikaiaknak... Nem akármilyen "dicséret"... és nem "akárkitől"...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!