A siker forrása

2021. február 07. 09:16

A kormányfő által felvázolt újraindítási akcióterv jó alapot és egyben reményt nyújt a kilábalásra.

2021. február 07. 09:16
Faggyas Sándor
Magyar Nemzet

„Eléggé szűklátókörű az, aki úgy véli, a gyarapodáshoz elsősorban pénz kell. Már Széchenyi rámutatott angliai tapasztalatai alapján:

»Azt tartják, a pénz teszi az angolt. Nos, vedd el a pénzt az angoltól – hagyd meg az eszét. Add oda a pénzt a magyarnak – de hagyd meg olyan butának –, és minden marad a régiben. Bizony a pénz mintegy a látható instrumentuma a fejlődésnek, mélyebben és láthatatlanul az ész működik…» A legnagyobb magyar az ész, a kiművelt emberfő mellé odatette a polgári erényt is mint erőforrást. Az első Orbán-kormány pedig tudatosan nevezte el Széchenyiről az éppen húsz éve elindított átfogó nemzeti gazdaságfejlesztési tervét, amely valódi gazdaságpolitikai fordulatot jelentett az addigi neoliberális-monetarista doktrínához képest, s látványos áttörést hozott a magyar gazdasági növekedés, felzárkózás ütemében és a növekedés szerkezetében egyaránt.

A 2002-es kormányváltás után elsikkasztott, de 2010 után újjáélesztett és továbbfejlesztett eredeti magyar gazdasági és társadalmi modellnek köszönhetően az elmúlt száz év legsikeresebb évtizede van mögöttünk. A koronavírus-világjárvány és a kilencven éve nem tapasztalt mélységű gazdasági világválság 2020-ban lefékezte ugyan a fejlődésünket, de a kormányfő által felvázolt újraindítási akcióterv jó alapot és egyben reményt nyújt a kilábalásra. A gazdaságpolitikusok, a vállalkozók és a munkavállalók magasabb minőségű – ön- és egymás iránti bizalomra, kölcsönös tiszteletre épülő – együttműködésével az uniós átlagnál erősebb, válságtűrőbb magyar gazdaság így remélhetőleg hamarosan visszatér a dinamikus és fenntartható felzárkózási pályára.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 42 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
jánosbácsi
2021. február 07. 19:44
Orbánjószág megírta orbánjószágok olvassák és tapsikolnak.
nemecsekerno_007
2021. február 07. 19:40
Ha ezt a programot beindítja a Patás akkor nemhogy a válságból lábalunk ki, hanem utolérjük Ausztriát. És még Doppman is rá fog szavazni :))))
tacsi90
2021. február 07. 16:51
orbán azt se tudja, hogya jövő héten mi lesz, nemhogy március végén meg tavasszal...lövése sincs , senkinek!
Robur
2021. február 07. 14:36
A meleg szarig, Sanyika.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!