Győzni kellett, más választásunk nem volt, a végső cél az orbáni torzítások felszámolása

2019. november 12. 13:13

2014 körül éreztem, ha most nem teszünk valamit, előbb-utóbb arra ébredünk, hogy Magyarország kiürül. Interjú.

2019. november 12. 13:13
Déri Tibor
168 Óra

„A renitens KDNP-st, Szalma Botondot ön javasolta. Szalma családi okból visszakozott.

Győzni kellett. Más választásunk nem volt. Akkor kezdtünk gondolkodni, hogy megtaláljuk az ellenzék arcát, nyerő emberét. Két-három névben gondolkodtunk. És végül engem választottak.

Amikor láttam, milyen fiatal, külsőre szinte még kamasz, azt hittem, szükségmegoldás született. Egy fiatal tanár sokat nem veszíthet. Tapasztalatot talán nyerhet.

Hogy miért én kerültem képbe, tegnap, a közgyűlés alakuló ülése után pár korty bor mellett beszéltük meg. Két név maradt a táblán, én és a szocialisták első embere, Trippon Norbert. Ő maga engem javasolt, és így az a döntés született, hogy induljak el én. Az szólt mellettem, hogy lepjük meg az ellenfelet, hogy bár viszonylag ismeretlen vagyok, nem tudnak betámadni. Nincs vagyonom, nincsenek cégeim, van gyönyörű feleségem, három kisgyerekem és egy kutyám. Tizenegy éve élünk a kerületben, kilenc éve vettünk itt lakást, azóta szól ide a lakcímkártyám, jog szerint is újpesti vagyok.

Nem hátrány-e a történelmi (pontosabban irodalomtörténeti) név?

Nem. Én pontos i-vel írom a nevemet. Valamelyik távoli felmenőm a felvidéken magyarosított Dérire. Az emberek tréfásan kérdezik: csak nem az író?

A városházán kihaltak a folyosók. Negyven ember függesztette fel a munkát, s egy részük már fel is mondott. Ez a Fidesz búcsúajándéka.

Indokaikat nem ismerjük pontosan. A győztes választás után hallottuk, a jegyző saját hatáskörben felajánlotta a lehetőséget a dolgozóknak, közös megegyezéssel, előnyös feltételek mellett távozhatnak. Vissza nem térő alkalom volt.

Félnek? Nem hiszem, hogy önnek túlságosan veszett híre lett volna. Lényegében nincs politikai múltja.

De a távozók előnyös feltételekkel távozhatnak. Őszinte leszek: szerintem ez egy lehetőség, amit megadott nekünk a sors. Ugyanakkor azt sem feltételezzük, hogy a távozók nem voltak kiváló emberek. Hétfőn pedig új korszak kezdődik.

Ne szaladjunk annyira előre. Újpest olyan hely, ahol fontos a lokalitás, a helyi beágyazottság. Dercze Tamásról lehetett tudni, hogy helyiborozó-tulajdonos. Mindig a kerület közismert alakja volt. Önről az ellenkampányban azt tudták összehozni, hogy újonc. Nem ismerik az újpestiek.

A választókat, úgy látszik, nem zavarta. Korábban nem voltam a politika része. Tavaly Heves megyében momentumos színekben indultam, de bevallom, ott ejtőernyős voltam.

Valaha pedig fideszes szavazó volt. Ahogy mondta, »kiábrándult fideszes szavazó«. Milyen egy kiábrándult szavazó?

2014 körül, amikor már tapinthatók voltak a Fidesz uralmi törekvései, éreztem, ha most nem teszünk valamit, előbb-utóbb arra ébredünk, hogy Magyarország kiürül, kivándorolnak a legtehetségesebb honfitársaink, köztük a barátaim. Az egyetemi csoporttársaim zöme már külföldön dolgozik. Az emberekben van kalandvágy, ha fiatal vagy, világot akarsz látni. De benne van az is, hogy a saját világában, mondjuk Újpesten akar élni. Ezen változtatni kell.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 46 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nyugalom
2019. november 13. 11:08
Ezek a lenin-fiúk még nem vették észre, hogy nem országot, hanem néhány kerületet csaltak el!
Coccothraustes
2019. november 13. 08:09
Vissza fogják sírni a Fideszt. A moslékkoalíció korrupt és inkompetens.
Rugo
2019. november 12. 19:50
Tényleg minden hülyét megválasztottak.
retsag
2019. november 12. 18:06
Jászberényen nem, de ezen tényleg megdöbbentem. Ezek tényleg megszavazták volna a kutyának a szavazólapra rárajzolt f*szát is, csak ne a fideszes, egyébként kiválóan teljesítő polgármester nyerjen.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!