Románia
15:002024. június 17.
Ukrajna
Belgium
18:002024. június 17.
Szlovákia

Mi is a baj a hajléktalanság kriminalizációjával?

2018. október 14. 11:21

A jogszabályváltozás elleni tiltakozás célja nem az, hogy a hajléktalan emberek hadd éljenek tovább az utcán, hanem épp ellenkezőleg: hogy a büntetésük helyett az állam végre a helyzet valódi megoldásával foglalkozzon.

2018. október 14. 11:21
Kovács Vera
Mérce

„A jogszabályváltozást övező egyik első bizonytalanság, hogy vajon fogják-e alkalmazni? Hallani róla, hogy jövő héttől a rendőrség razziákra készül, de az eddig érvényben lévő szabálysértési törvényt nem igazán tartották be: A Város Mindenkié csoport minden hónapban kikéri a szabálysértési statisztikákat, amiből kiderül, hogy 2016 novemberétől idén nyárig nem indítottakutcán élés miatt eljárást.

Ez rendben is lenne, de a büntethetőség lehetőségének erősítése arra utal, hogy jó eséllyel a cél továbbra sem a megoldáskeresés, hanem a kérdés rendpárti tematizálása, megoldási javaslatok nélkül. Szakemberek és érdekvédők egyetértenek abban, hogy a jogszabályváltozás elleni tiltakozás célja nem az, hogy a hajléktalan emberek hadd éljenek tovább az utcán, hanem épp ellenkezőleg: hogy a büntetésük helyett az állam végre a helyzet valódi megoldásával foglalkozzon.

Jelenleg azonban sajtóértesülések szerint rögtön a jövő héten rendőrségi razziák várhatóak, amelyek nem csak a belsőbb kerületekben élőket, de akár az erdőkben, kunyhókban élőket is érinthetik. Szociális munkásként tehetetlennek és eszköztelennek érzem magam, amiért semmit sem tudok tenni annak megelőzésére, hogy egy-egy kunyhóban élő ember akár mindenét elveszítse napokon belül. Konkrét emberekért aggódom, és konkrétan felmerült a hajléktalan emberek holmijának megsemmisítése is.

Akár alkalmazzák azonban a törvényt, akár nem, le kell szögezzük: embertelen, és értelmetlen dolog az erőforrásainkat büntetésre pazarolni.

A Város Mindenkié érdekvédelmi csoport álláspontja szerint a szabályozás csak arra jó, hogy »arról beszéljünk, amiről a kormány akar és abban a narratívában, amiben akarja: a ‘szabályszegő’ hajléktalan emberekről, az önhibájukból szegényekről, akik még a poloskás szállóba sem akarnak bemenni, hát akkor majd kényszerítjük őket, ilyen egyszerű.« Azonban akárhányszor elzárhatnak valakit, ha nincs hová mennie, az út szélén fog maradni: nem ahol hagyták, de ahová egyenesen lökték.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Bölcs Ész
2018. október 16. 06:10
A mérce firkászai a "hajléktalanok" szót soha nem használják. Helyette a "hajléktalan emberek" kifejezést használják, hátha így sikerül megsajnáltatni őket.
balbako_
2018. október 15. 18:46
Végül is a törvényt megelőzte a hajléktalanszállók kibővítése, nyitvatartásuknak megnövelése és nem utolsó sorban a szociális munkások bérének emelése. Tehát nem alaptalan a törvény életbelépése és betartatása. Hozzá tenném más kormányok eddig semmit nem tettek a hajléktalanokért, csak számolgatták a megfagyottakat.
Rockpapa
2018. október 15. 08:31
Nem tudom hogyan csinálják,de Európában egy kulturált városban nemigen látni hajléktalant,vagy koldust.Nem hiszem azt, hogy ott ha valaki elveszti a lakását rögtön kap egy másikat.Én láttam Prágában,hogy amikor egy román koldus megpróbált"kitelepülni"perceken belül a rendőr elküldte.Biztos Csehország fasiszta.Német,osztrák városokat meg ne is említsem.De a nálunk semmivel sem gazdagabb Ljubjanában sem igen láttam hasonlót mint itt.Az ellenzék meg évente két három alkalommal demonstrálhat a város szívében lévő Blaha Lujza téren,az is példátlan.Vagy menjünk végig a Nagykörúton,nem normális ami ott van.Megszokták a hajléktalanok Demszky húsz éve alatt hogy sérthetetlenek.És végül,szerintem az utcán élők többsége nem is volt soha Budapesti lakos,hiszen máshol az országban nem is igen vannak.
írmag
2018. október 15. 07:31
"A tiltakozás célja nem az, hogy a hajléktalan emberek hadd éljenek tovább az utcán" Kot-kot-kot-kot
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!