Autoriter brüsszeli kormányzás

2018. január 04. 23:18

Ha a többségi kormányzat nem egyeztet az ellenzékkel, a kisebbségben maradt csoportokkal, akkor illiberális demokrácia vagy autokrácia jön létre.

2018. január 04. 23:18
Fricz Tamás
Fricz Tamás
Magyar Idők

„De ki tudja megmondani, hogy a kisebbségnek – jelen esetben egy egyetem rektorának – igaza van-e abban, amikor azt állítja, hogy a többségi hatalom igazságtalanul jár el? Nem lehet például, hogy a legitim módon megválasztott kormány igazságosan jár el, s az érintett intézmény vezetői rosszul ítélik meg a helyzetet? Ki tudja, ki tudhatja ezt eldönteni?

Ignatieff és a balliberális megmondóemberek sajátos stratégiája ez, amellyel megpróbálnak fellépni a nekik nem tetsző, a fősodorral szembemenő, ám törvényes választásokon hatalomra jutó kormányokkal szemben. Azt mondják: rendben van, hogy a többség rájuk szavazott, azonban ezek a kormányok visszaélnek a többségi hatalmukkal, s olyan intézkedéseket hoznak, amelyek korlátozzák, sőt háttérbe szorítják a kisebbségben maradt ellenzéki pártokat és társadalmi csoportokat, sajtót és médiát.

Ebből az érvelésből sajátságos következmény adódik: ezek szerint a többséggel rendelkező kormányzatnak nincs meg az a joga, hogy szabadon döntsön a többségi felhatalmazás (népszuverenitás) alapján; ellenkezőleg, csakis a mindenkori kisebbség egyetértésével alkothat jogszabályokat és hozhat határozatokat. Ha a többségi kormányzat nem egyeztet az ellenzékkel, a kisebbségben maradt csoportokkal, akkor illiberális demokrácia vagy autokrácia jön létre.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kup Lung
2018. január 05. 09:59
Fékek és ellensúlyok csak akkor kellenek ha a liberális demokrácia általuk elképzelt felépítményét éri kritika . Egyébként azért nem kell mert éppen a a liberális demokráciát minden áron védeni kell . ---- Egyéb vélemény márpedig nem lehet . Így a liberális demokrácia korlátozó lett és autoríter is lesz egyre jobban valóban ahogy védi önmagát és a hibái kijönnek . ---- Ebből következőleg sajnálatos valahol de csakis mindig az erősebbnek van igaza ! Ez mindig is így volt és így lesz a világtörténelemben . Ezen nem kell csodálkozni . Védelmére legyen mondva hogy a többi irányzat is ugyanilyen . ---- Érdekek hálója van ami egyre bonyolultabb ahogy az emberi társadalmak is azok ahogy fejlődnek . Amit ilyen olyan elméletekkel lehet támogatni , aládúcolni .Az EU-t sem a liberális demokrácia hozta létre és tartja egyben hanem a gazdasági előnyök és kényszerek . Ez a fő mozgatóerő ami nem baj csak ne fogjuk másra . Ilyen képződmény Ázsiában is létrejöhet és létre is fog szerintem pár évtized múlva pedig ott nem lesznek liberális demokráciák közel sem .
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!