A mélypont

2017. május 12. 07:38

Ahhoz, hogy elmozduljunk a mélypontról, a politikusoknak tudomásul kell venniük, hogy munkájuk szerves része a nyilvánosság tájékoztatása. Sokszor olyasmiről is, amiről nagyon nem akarják kibontani az igazság minden részletét. A kollégáknak pedig azt kell tudomásul venniük, hogy agresszivitással, tahó viselkedéssel nem mennek semmire. Sokkal többet ér egy kis leleményesség, állhatatosság, nem szólva némi szakmai alázatról.

2017. május 12. 07:38
Gajdics Ottó
Gajdics Ottó
Magyar Idők

„Létezik egy felfogás a helyes újságírói magatartásról, erkölcsről, amit minden, hivatását komolyan vevő kolléga igyekszik maga számára kötelezővé tenni. Eszerint a média munkatársának kutya kötelessége ellenőrizni a hatalmat, őrködni fölötte a túlkapások ellen, nem engedni, hogy bárki a közösség érdekei elé helyezze önös érdekeit. Fontos azonban, hogy eközben az újságírónak is be kell tartania minden törvényt, a társadalmi együttélés valamennyi szabályát, különben nem a közösség boldogulását, hanem az anarchiát és a káoszt szolgálja – legjobb szándéka ellenére.

Akik tehát leszűkítik a hatalmat a kormányon lévőkre, figyelmen kívül hagyva, hogy az ellenzék éppen kormányra törekszik, tehát hajlamos a túlkapásokra, a saját érdekeinek mindenek fölé helyezésére, és ezért őket nem ellenőrzik ugyanazzal a lelkesedéssel, netán újságírás helyett politizálásba kezdenek és tevékenyen részt vesznek a hatalmi struktúra átrendezésében, semmivel nem különbek azoknál, akiket lelakájmédiáznak. Vagy általánosan elfogadott a politikus orra alá a leglehetetlenebb helyzetekben mikrofont dugó gerillamódszer, vagy az ellenzéki újságíró is vegye tudomásul, hol a határ.

Milyen érdekes, hogy miközben a közélet szinte valamennyi szereplője a másikat vádolja a közbeszéd színvonalának a béka hátsórésze alá kerüléséért, mindenki békességet, nyugalmat, szép szavakat, összefogást, nagy, össznépi nekibuzdulásokat vizionál. De ahhoz, hogy a köztársasági elnök intelmei valósággá váljanak, mindenkinek visszább kell fognia magát.

Ahhoz, hogy elmozduljunk a mélypontról, a politikusoknak tudomásul kell venniük, hogy munkájuk szerves része a nyilvánosság tájékoztatása. Sokszor olyasmiről is, amiről nagyon nem akarják kibontani az igazság minden részletét. A kollégáknak pedig azt kell tudomásul venniük, hogy agresszivitással, tahó viselkedéssel nem mennek semmire. Sokkal többet ér egy kis leleményesség, állhatatosság, nem szólva némi szakmai alázatról.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 46 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
katus
2017. június 03. 01:06
Így működik a cionmédia állatorvosi lova : lám lám https://youtu.be/lNbhOlgjr2U
3M..
2017. május 22. 14:56
A fideszes médiumok egy hete ajvékolnak, mert némi radikalizmussal találták szemben magukat. Ez a tulajdonság kezdetek óta, a Mozgalom sajátja. A magyarok virtusában ezt az elemet kizárólag a Jobbik képviseli. A politika, nem nádszálkisasszonyok játszótere, ezt a kormánypárti képviselőknek meg kell végre érteniük. Csak a Nemzet! Szebb Jövőt!
pakura_mester
2017. május 21. 12:35
Olyan szép szavak ezek Ottótól, hogy már gyanakodni kezdtem, hogy itt valami tévedés lesz, ezt nem is ő írta, ekkor látom, hogy ő inkább az ellenzéket szeretné jobban ellenőrízni. Most már minden stimmel.
útonjáró
2017. május 20. 14:13
"mert némi radikalizmussal találták szemben magukat" összetéveszted a szimpla tahóságot a radikalizmussal...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!