A nyaktörés lehetőségei

2016. február 11. 17:02

A kormány a nyakát törhetné a pedagógusok tiltakozása miatt, ha a tiltakozások a közoktatás lényegi problémáira irányulnának.

2016. február 11. 17:02
Zolnay János
Népszabadság

„Bizonyos, hogy a még szakmát sem szerző lemorzsolódók ma is nagyon magas aránya ismét növekedni fog. Ilyen mértékű kirekesztő fordulatra a társadalompolitikában sok évtizede nem volt példa, és a kormány a nyakát törhetné, ha sikerülne meggyőzni az iskolahasználó szülők százezreit arról, hogy mindez az ő elemi érdekeiket sérti. Arról, hogy végre szakítani kellene az immár évtizedes, probléma-távolító, etnicizáló narratívával, és visszatérni a racionális elbeszélések világába. Ami a közoktatásban történik, nem »cigányprobléma« – még ha a roma diákok esélyeit hatványozottan érinti is –, hanem össztársadalmi dráma, mert minden diák jövőjét pusztítja, aki a középosztálynál valamivel is rosszabb anyagi lehetőségek között él. A tiltakozóknak az iskolahasználók százezreit kellene meggyőzniük, hogy a »politikai marketingstratégia« hazug lózungjait elvetve végre ismét felelősen és racionálisan mérlegeljék a politikai opciók lehetséges következményeit.

A kormány a nyakát törhetné a pedagógusok tiltakozása miatt, ha a tiltakozók megfogalmaznák, hogy a tanszabadság és a tankönyvpiac felszámolása az 1985. évi I. tv előtti korszakba vitte vissza a magyarországi közoktatást. Ez nemcsak az elit gimnáziumok, a két tannyelvű iskolák és a vonzó zeneiskolák ügye csupán – bár az övék is, és az ő tanszabadságuk is kardinális kérdés! –, hanem minden iskoláé. Az átlagos fa­lusi iskolákban is dönteni képes, ­autonóm, kreatív, véleménnyel és méltósággal bíró értelmiségiek dolgoznak, és nem egy vak állami szakbürokrácia végrehajtó csinovnyikjai.

A kormány a nyakát törhetné a pedagógusok tiltakozása miatt, ha a tiltakozók meggyőznék az iskolahasználók százezreit arról, hogy a magyar társadalom számára élet-halál kérdése, hogy a kormány a nyakát törje a pedagógusok rebellióján. Ha a kormány nem töri a nyakát, akkor előbb-utóbb leszereli a tiltakozást, korrumpálja és megosztja a tiltakozókat, látszatengedményekkel szúrja ki a szemüket.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 42 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
malakka
2016. február 12. 08:32
No. Esmeg jött valaki, aki szerint a társadalom - az iskolahasználók - olyan hülyék, hogy nem ismerik fel az érdekeiket. De majd ők elmagyarázzák. Működő alternatívát ugyan nem tudnak felmutatni, de a rasszista, népelnyomó, tolvaj orbánrezsim dúlásának ilyen szintjén erre nincs is szükség.
Mr.Falafel
2016. február 12. 07:11
A tankönyvpiac addig volt jó, amíg Magyar Bálint és Kóka János cégei uralták. Amíg az közoktatás, köznevelés központosítását Hillerék hangoztatták, addig jó volt. Most, hogy helyettük más valósította meg, már nem is jó. Igen, a tanárok el fognak bukni és meg is érdemlik. Elbuknak, mert a liberálbolsevik politikai célok eszközévé váltak.
Békanász a hasadon
2016. február 11. 23:23
Zolnay János: Én már csak provokálni szeretek. Zolnay János 2015. december 29. A 130 ember életét kioltó párizsi terrortámadás úgy kellett a magyar miniszterelnöknek, mint egy falat kenyér. Zolnay Pál (Budapest, 1928. március 26. – Budapest, 1995. október 17.) Balázs Béla-díjas magyar filmrendező, dramaturg. Húga: Zolnay Zsuzsa Jászai Mari-díjas színésznő. A felesége volt 1959-től 1974-ig Berek Kati színésznő, a fiuk, Zolnay János 1959-ben született. Csupa hasznos ember.
bölcsuhú
2016. február 11. 20:16
Megszólalt az egyik főfelelős az oktatás és a nevelés lerombolásért a hetvenes évektől kezdve! http://24.hu/belfold/2016/02/11/vekerdy-neveljunk-tudos-hulyeket-oket-konnyebb-kormanyozni/ Egyetemi oktatóként az egyetemen, állandó tv/rádió szereplőjeként ott, a Nők Lapja rendszeres cikkirójaként meg a nőket hűlyitette ultraliberális nevelési elveivel. Most meg Olgicát (ha még kell!) meg az ATV híveit.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!