Saint-Denis: Muszlim jövő az arabverő frank sírjánál

2015. november 23. 13:13

Az ezekben az évtizedekben Nyugat-Európába érkezőket már nem a hatvanas évek rideg beilleszkedési kényszere, hanem – az állami rendszerek mellett – így kiépült muszlim infrastruktúra is várja.

2015. november 23. 13:13
K. H.
A Keletiből Hongkongba

„Október elején készítettem ezt a képet a Párizstól északra fekvő Saint-Denis-ben. Aki fogékony a szimbólumokra, pláne a történelmiekre, értékelni fogja.

Az előtérben az igen kifejező elnevezésű Jövő Generáció Egyesület képviselői. A muszlim civil szervezet és oktatási központ a honlapja szerint „egy projekt Allahért”, és arab nyelvet, iszlám tudományokat, például a Korán helyes olvasását tanítja az érdeklődők minden korosztályának.

A háttérben balra a városháza zászlóval, jobbra pedig a francia civilizáció egyik kiemelkedő építménye, a Saint-Denis székesegyház látható. Itt nyugszanak Charles Martel, magyarosan Martell Károly hamvai. Igen, ő az, aki 732-ben, a frank hadak vezéreként a Poitiers-i csatában megállította az iszlám terjeszkedését Nyugat-Európában.

Nehéz lenne ennél erősebb kortárs jelképet találni a történelem forgandóságáról. (...)

Bármennyire is nehéz ezt elfogadni, az életerős »jövő generáció« jelentős része a legkevésbé sem az ősz hajú, elvándorló, eljelentéktelenedő egykori többséghez való integrációjával van és lesz elfoglalva.

Annál is kevésbé, mert az ezekben az évtizedekben Nyugat-Európába érkezőket már nem a hatvanas évek rideg beilleszkedési kényszere, hanem 
 az állami rendszerek mellett  így kiépült muszlim infrastruktúra is várja: boltok, éttermek, mecsetek, medreszék, egyesületek és adott esetben lángoló tekintetű iszlamista aktivisták. Valamint jó eséllyel a munkanélküliség és a kilátástalanság, amely pedig az előzőkkel együtt kiváló táptalajt biztosít a radikalizálódáshoz.

Félreértés ne essék: önmagában nincs gond sem a muszlim hentessel, sem az arabtanulással, sem a hagyományőrző egyesületekkel. A baj akkor van, ha az ezt az infrastruktúrát kihasználó radikálisok által kínált életmód vonzóbb a fiatalok számára, mint amit a visszahúzódó »többség« képes nyújtani. Márpedig Nyugat-Európa sok városában éppen ez a helyzet.”
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!