Egységes Európa, vagy szegény Kelet-Európa?

2015. szeptember 27. 10:36

A világ ma is egyik legfejlettebb térsége összeomlik, belső táborokra szakad. A menekültválságnak van egy nagyon fontos tanulsága: a keleti és nyugati tagállamok közötti különbségek ma is léteznek.

2015. szeptember 27. 10:36
Techet Péter
MNO

„A mostani menekültválság elsősorban az Európai Unió válsága. A több mint félmilliárd lakosú, a világ ma is (egyik) legfejlettebb térsége összeomlik, belső táborokra szakad, mert az összlakosságának kevesebb mint 0,1 százalékát kitevő »tömeggel« kellene valamit csinálnia. Nincs mersze a határait megvédeni – mert az politikailag nem lenne korrekt –, de nincs ereje és akarata egységes európai döntéseket hozni. A menekültválságnak van azonban egy nagyon fontos tanulsága: a keleti és nyugati (az új és régi) tagállamok közötti különbségek ma is léteznek. A brit The Economist e különbségeket a mentalitással magyarázta, mondván: egy évtizedeken át bezárt, elzárt, homogén, a világra kevéssé nyitott térség jobban fél az idegentől, a mástól, mint az a Nyugat-Európa, ahol a multikulturalizmus már nem is annyira program, hanem realitás. (Ezt az értelmezést erősíti, hogy például Németországban is ott gyakoriak a menekültek elleni támadások, ahol alig vannak külföldiek: azaz a keletnémet területeken. A neonáci NPD-nek semmiféle bázisa nincs azokban a nyugatnémet nagyvárosokban, ahol elvileg fennállna a párt által ostorozott »elidegenedés« veszélye.)

Azonban az Economist elemzése – azon túl, hogy felettébb klisészerű, és különféle, a kelet-európaiakkal szemben élő sztereotípiákra támaszkodik – azért is legfeljebb csak féligazság lehet, mert nem veszi észre, hogy nemcsak Kelet-Európa nem kér a menekültekből, de a menekültek sem kérnek Kelet-Európából. Ez pedig éppen arra a súlyos problémára világít rá, amivel szintén semmit nem akar kezdeni az Európai Unió: a keleti és nyugati (az új és régi) tagállamok közötti irdatlan jóléti különbségre. Hiába illik a varsói neoliberális kormányt dicsérni, vagy a szintén neoliberális (az országaikat nyomorig megreformáló) balti államokat példaként állítani a »csúnya« Budapest vagy a még mindig »túl etatista« Zágráb, Ljubljana elé – ahogy azt a nyugati elemzések rendre teszik –, ki kell mondani, hogy egyetlen új tagállamnak sem sikerült a rendszerváltás utáni huszonöt és az EU-csatlakozás utáni tíz évben behoznia lemaradását akár csak a legszegényebb régi EU-tagállamokhoz képest. (Se a neoliberális, se az unortodox, se az etatista út erre nem alkalmas, mert pusztán önerőből Kelet-Európa sohasem fog kijönni nyomorából.) A nyakig válságos Görögországban egy kétgyerekes család nettó jövedelme még mindig másfélszer több, mint egy cseh vagy szlovén kétgyerekes családé (a térségben ugyanis nem a »példás« lengyeleknél vagy baltiaknál, hanem a cseheknél és szlovénoknál keresnek még a legtöbbet az emberek), és majdnem háromszor több, mint egy kétgyerekes magyar családé.

Ezt a szegénységet, nyomort a menekültek is látják, így teljesen ésszerű reakció a részükről, ha tovább akarnak állni. (Arról, hogy ez a menekültkérelmükkel összefér-e, e helyütt most nem szólnánk. Amúgy nem fér össze.) A menekültek tehát látják azt, amit Nyugat-Európa az elmúlt tíz évben képtelen volt észrevenni és kezelni: a kelet–nyugati különbséget. Nem lehet egységes Európát akarni – így akár egységes menekültjogi rendszert, egységes kvótarendszert bevezettetni –, ameddig az élethelyzetek olyannyira eltérők, mint ma az EU-ban.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 82 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Saxana
2015. szeptember 28. 10:27
Na pont így lesz egységes, amikor a bevándorlók leamortizálják. Egyébként bőven elképzelhető, hogy onnan sokan inkább keletebbre húzódnak, a tőkéjükkel együtt.
digó
2015. szeptember 27. 18:10
Ez a faszi korábban a Nepszavában írt
Akitlosz
2015. szeptember 27. 15:48
"Ezt a szegénységet, nyomort a menekültek is látják, így teljesen ésszerű reakció a részükről, ha tovább akarnak állni." Éppen ezért sem menekültek, hanem bevándorlók. Nem az életüket mentik, hanem csak egy gazdagabb, jobb életet akarnak. Semmiféle veszély nem fenyegette őket Magyarországon, Szerbiában, Szlovéniában és máshol sem, amerre átvonultak. A genfi konvenció szerint nem menekültek.
Akitlosz
2015. szeptember 27. 15:46
"(Se a neoliberális, se az unortodox, se az etatista út erre nem alkalmas, mert pusztán önerőből Kelet-Európa sohasem fog kijönni nyomorából.)" Hát azért lehetne más utat is kipróbálni. Például a saját, nemzeti gazdaság megerősítését. De ameddig a magyar cégek a saját hazájukban is államilag garantált versenyhátrányban vannak a nyugati cégekkel szemben, addig esélytelen. Csak egy példa. A Társasági adó mértéke 19%, ennyit kellene egy magyar cégnek fizetnie. A Mercédesz fizet 0,1% Társasági adót, ennyit is csak azért, mert az EU tagság miatt teljes adómentesség már nem adható. Azaz a magyar cégnek arányaiban 190-szer annyi adót kellene fizetnie, mint a külföldinek. S ez még csak egyetlenegy adófajta volt. Ezzel a gazdaságpolitikával soha az életben nem virágzik fel az ország. Na és persze védővámok sincsenek, ami megint csak a magyar gazdaság megerősödése ellen hat.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!