Fortélyos félelem

2015. augusztus 27. 11:22

Megvédtük a zsinagógát a náci népdalénekesnők ostromától, akiknek még a testvérük sem rendes ember, és akik csángó balladákkal uszítottak volna, ha mi nem vagyunk elég éberek.

2015. augusztus 27. 11:22
Vári György
Népszabadság

De nincs megállás, »dokumentumok« érkeznek a szervezőkhöz, és nyomukban a közlemény: a Muzsikás nem hozhatja vendégét. Megvédtük a zsinagógát a náci népdalénekesnők ostromától, akiknek még a testvérük sem rendes ember, és akik csángó balladákkal uszítottak volna, ha mi nem vagyunk elég éberek. És az talán a legkevésbé érdekes, hogy a kárpátiás Petrás János nem testvére Petrás Máriának, aki állítólag nem is lépett fel a Magyar Szigeten, és ahol fellépett, ott sem fogalmazott meg soha sem elfogadhatatlan, sem rokonszenves politikai álláspontot. Ez csak annyira érdekes, hogy jelezzem: mindenki szem a láncban. Hibáztam én is: az állítólagos buzizást cáfoltam, a »testvérvádat« cáfoltam, a Magyar Szigetet viszont óvatlanul átvettem a nagy horderejű ügyet tárgyaló cikkemben.

A Muzsikás – nem is tehetett mást – lemondta végül a koncertet. Mert ha tényleg a testvére a nemzeti rockzenésznek az énekesnő, akkor mi van? Mi közünk ahhoz, hogy kicsoda a férje, kit szeret és miért? Népzenét akart énekelni, zsidó fesztiválprogramon szerepelni, mi meg a rokonságáról vallattuk volna. Elment az eszünk, de nem csak az érintetteknek és nem csak ebben az ügyben. Az egész országnak, jobbról és balról egyszerre. Fortélyos félelem igazgat minket, s nem csalóka remény. De azért győztünk: nem lesz éneklés, nem lesz ünnep, nem lesz esztétikai tapasztalás. Az eset látványos, de apró kis láncszeme a kölcsönös félelmek és gyűlöletek végtelen láncolatának, amely közös erőfeszítéseink eredményeként tart fogva mindőnket, hogy aztán maradjon számunkra a szomorúság és a szégyen. Most éppen úgy tűnik, hogy örökké.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 125 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
belga
2015. augusztus 28. 13:10
Kevés -és egyre kevesebb- közéleti szereplőt nézek/hallgatok szívesen manapság. Leginkább azért, mert többségük ismételgeti a megszokott kliséit, én meg piszkosul unom. Akár innen teszi ezt, akár onnan. Ezért ha akárki kilép az oldalilag kiosztott szerepből azt nagyon díjazom. Vári -nem csak ebben az írásában- hanem beszélgetős műsorban is pl ilyen. Amikor ellene szóltok -mert nem hisztek az őszinteségében, vagy mert szerintetek liberális nem szeretheti tiszta szívvel a hazáját legfeljebb megjátszhatja egy régi emlék jut eszembe. Iraki háború ellen tüntetést szerveztek -mi is vonultunk, mert nagyon hazugnak éreztük az amerikai indokokat és a beavatkozást jogtalannak tartottuk. A vonulás végén a Hősök terén volt egy kis műsor. Ezen fellépett Bródi, akit a jelenlévők kifütyültek. Nekem meg elment a kedvem a felvonulósditól. Már az sem jött be, hogy többek párt logók alatt vonultak -mert ha a háború ellen tiltakozunk, akkor az ne pártügy legyen. Bródi kifütyülése pedig azt jelentette számomra, hogy az ott jelenlévők fütyölős része tojt Irakra, háborúra ők balhézni akartak és legfeljebb az itthoni népies-urbánus csatácskát szeretik vívogatni. Én most már csak arra lennék kíváncsi, hogy a sok harci kürtre örömmel reagáló egy tényleges csatában mit tenne. Elképzelésem az van.
Dénia
2015. augusztus 28. 07:25
Na azért elsőre nem ezt írtad! Hatféleképpen bizonyítottad, hogy a népdalénekes náci gyanus, és hogy meg kell érteni a magyarországi zsidók szuperérzékenységét. Teljes mellszélességgel védted a dolgot.
Pinter68
2015. augusztus 28. 01:30
Nagyon véget kellene már vetni, ennek az értelmetlen és szégyellnivalo kurzus gyakorlatnak a kulurális életben. A Zsidó Nyári Fesztivál szervezői ezzel egy szintre süllyedtek a Magyar Kulturális Akadémiával. Sűrű bocsánatkérések közepette vissza kellene vonniuk ezt a döntésüket.
crydog
2015. augusztus 27. 19:12
Tudom hogy az itt kommentelők nagy része nem szívleli a liberális újságírókat- magam is eléggé rossz véleménnyel vagok róluk: de azért ez bárhogyan is vesszük, mégha szolidan körvonalazva is de egy bocsánatkérésnek tűnik. Legalább egy liberálisban halványan jelen van egy kis emberség - tőlük már ez is nagy szó. Szóval én azért Várinak adnék egy pontot.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!