Új földosztás?

2015. július 22. 11:33

A kormány tehát a jelek szerint nem folytatná a bérleti rendszert, helyette – legalábbis sokan ettől félnek – bizonyos köröket, személyeket hozna kedvező helyzetbe még a legközelebbi választás előtt.

2015. július 22. 11:33
Tóth László Levente
Magyar Nemzet

„Amikor Jakab István, a Magosz elnöke a parlamentben a gazdák földhöz juttatását szorgalmazó javaslatát bejelentette, az ötletet Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) politikai államtitkára a tárca támogatásáról biztosította. A kormány tehát a jelek szerint nem folytatná a bérleti rendszert, helyette – legalábbis sokan ettől félnek – bizonyos köröket, személyeket hozna kedvező helyzetbe még a legközelebbi választás előtt. A gazdakörök elképzelését bírálók szerint félő, hogy az így helyzetbe hozott, »ajándék földdel« honorált emberek tulajdonukat busás haszonnal értékesíthetnék majd a jövőben.

Hogy aztán valójában mit lép a kormány az ügyben, azt egyelőre nem tudni. A képlet mindenesetre nem egyszerű, s az ügyben különböző körökből felmerülő ötletek pedig egyáltalán nem segítenek a tisztánlátásban. A bankok részéről például az hangzott el, hogy ők szívesen adnak hitelt a gazdáknak földvásárlásra, ha a Nemzeti Földalap (NFA) cserében garantálja, hogy törlesztési gondok esetén besegít, és visszavásárolja a bukás szélén álló hitelből vett területeket.

A hitel a Magosz szakembereinek is eszébe jutott, ők ugyanakkor egy hosszú lejáratú, kedvezményes program elindításában gondolkodnak. Pedig valószínűleg ők is tudják, hogy ellentétben például az ingatlanokkal, a föld csak korlátozottan forgalomképes, ráadásul a szóba jöhető vásárlóréteg is meglehetősen szűk. A jelenlegi haszonbérlők egy jelentős része például a hatályos földtörvény betűje szerint nem is lenne jogosult megvásárolni az általa bérelt területeket – például azért, mert nem helyi lakos.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
majszter
2015. július 22. 21:23
"Hogy aztán valójában mit lép a kormány az ügyben, azt egyelőre nem tudni." Hát pedig dehogynem. Nem kell hozzá nagy képzelőerő. Ingatlanokkal már Rogánék bejáratták a módszert, most a földön a sor. Már ha hagyjuk!
Valodi
2015. július 22. 19:38
"A politikában nagyon egyedi karriert futottál be. Nem voltál a Fidesz tagja, de a Magosz – aminek úgyszintén nem voltál a tagja – szakértőjeként először ellenzéki képviselő, majd a VM államtitkára lettél. Milyen a viszonyulásod a pártokhoz, a párttagsághoz és az ún. pártokráciához? - A kormányzati pozícióban eddig megfordult és az ország kirablásában kulcsszerepet játszó MSzMP utódformációkat – az MSzP-t és mutációit, továbbá a Fideszt és szövetségeseit – illetően nincsenek illúzióim. Beleértem persze ebbe a körbe a gazdálkodó családokat szerintem eláruló Magoszt is, amely újabban már azt sürgeti, hogy kvázi ingyen kapják meg a mutyisok a botrányos, az államnak kárt okozó és esetenként törvénytelen pályázatokon elnyert földeket. Valahogy úgy, mint ahogyan annak idején, az első Orbán kormány időszakában egy szűk, politika-közeli kör a ma már csak „piszkos 12”-nek nevezett állami gazdaságokat megszerezte, „elprivatizálta”. Ha van még jövőre vonatkozó közös tervünk, akkor ezektől – a háttérből irányító oligarchák gazdasági érdekhálója kiszolgálásáért versengő – alakulatoktól vissza kell szerezni az államunkat. Le kell választani azt erről a maffia-hálózatról, és újra a közjó szolgálatába kell állítani. Erre megítélésem szerint az ún. rendszerváltó pártokrácia mára nemcsak teljességgel alkalmatlanná vált, de ez szándékában sem áll." Dr. Ángyán József http://darvasbela.atlatszo.hu/2015/07/21/kisegitok-es-tartotisztek-1-beszelgetes-angyan-jozseffel/?utm_source=mandiner&utm_medium=link&utm_campaign=mandiner_201507
Tintamin
2015. július 22. 14:57
Teljesen nyilvánvaló, hogy új hűbéruralmi rendszert épít Viktor, aminek a föld is része. A maffia ilyen kegyadományokból épül fel. Már régen nem fontos, hogy az országnak jobban menjen: a haveroknak menjen jól, és az emberek 4évente "okosan" szavazzanak. Ennyi.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!