Május 1. a munkavállalók ellopott ünnepe

2015. május 01. 15:07

Senki nem magyarázta el nekünk, hogy a munka ünnepe igazából a munkavállalói jogokról, a munkásmozgalomról és az öntudatos dolgozóról kéne szóljon, csak ellopták

2015. május 01. 15:07
Jámbor András
Jámbor András
Kettős Mérce

Amikor gimnáziumba jártam a (rendszerváltás után szocializálódott fiatalként), emlékszem, minden évben azon röhögtünk, milyen hülyeség az, hogy a munka ünnepe szabadnap. És senki nem magyarázta el nekünk, hogy a munka ünnepe igazából a munkavállalói jogokról, a munkásmozgalomról és az öntudatos dolgozóról kéne szóljon, csak ellopták. (…)

Pedig dolog ma is lenne. Évről évre egyre több rendellenséget mutat ki az évről évre egyre kevesebb munkajogi ellenőrzés. Évente több százan vesztik az életüket munka közben. A keményen dolgozó emberek egy része ma is szegényéségben él Magyarországon, miközben a kormány 2011 óta még a rendszerváltás utáninál is kilátástalanabb helyzetbe hozta a munkavállalókat és mozgalmukat. Ma lényegében lehetetlen a sztrájk, mert a Fidesz sztrájktörvénye kötelezi a szakszervezetet, hogy megállapodjon a sztrájk előtt a munkáltatóval az elégséges szolgáltatásról, ha pedig nincs megállapodás, akkor törvénytelen a sztrájk. Így lényegében megszűnt a sztrájk intézménye, a legerősebb munkavállalói fegyver Magyarországon. De a kormány el akarja törölni a munkakeresési járulékot is, amelyet korábban már három hónapra csökkentett, ami a létbizonytalanságba kergetné a munkáját elvesztő embereket.

Tehát a munkavállalók ünnepén ma is lenne miért szót emelni, és a munka ünnepe talán ma kifejezőbb név erre az ünnepre, mint bármikor, hiszen örül az ember ha van munkája, és olyan huncutságokra, mint a munkavállaóli jogok nem fordít figyelmet. Pedig valódi munkavállalói jogok, valódi szakszervezet nélkül csak éhbér, megalázás és kirúgás lesz a munkavállalók sorsa.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 66 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
puszika
2015. május 02. 16:27
Jámbor elvtárs! Az a "munkásmozgalom",na az a legszebb szó az egész írásban!! Már nagyon hányzott! Te mocskos kommunista!!!!
hátakkor
2015. május 02. 14:40
"Senki nem magyarázta el nekünk, hogy a munka ünnepe igazából a munkavállalói jogokról, a munkásmozgalomról és az öntudatos dolgozóról kéne szóljon" Értelmes ember nem magyarázokból él, hanem maga tájékozódik..
justiceforhungary
2015. május 02. 07:16
csender Hozzászóló kiszűrése 2015. május 1. 22:24 2 1 ''Édes egkomám, Jámbor András! Ne a munkásmozgalomról és egyéb baromságokról elmélkedjél, hanem erről, itt. Jobban jársz vele, meg mi is: Május 1-je Szent József, a munkás liturgikus emléknapja egyházunkban.'' az ő vallásában nincs Szent József... csak Kohn Béla
Cassi
2015. május 02. 06:26
A "munka ünnepe" sajnos mindig hazug ünnep volt. Tegnap a két említésre méltó hír a Mandineren a hazug gnóm Thürmer nevetséges követelései és a Fletó legújabb hazugságai voltak. És a módszerváltás előtt még ocsmányabb volt minden, amikor a szánalmas nép örömmel integetett a tribünön izzadó hatalombitorló tömeggyilkosoknak. Még az eredete is hazug, 1886-ban provokátor anarchisták robbantottak Chicagoban, ami aztán örökre úgy lett beállítva, mintha az elnyomó rend rendezett volna vérengzést.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!