Orbán is felfüggesztené a demokráciát a növekedésért

2015. május 04. 10:56

Putyin, Erdogan, az egyiptomi Abdel Fattah el-Sissi és a magyar Orbán Viktor azt vallják, hogy a gazdasági stabilitás és a növekedés ára néha a demokrácia felfüggesztése is lehet.

2015. május 04. 10:56
Harold James
Világgazdaság

„Az autoriter rezsimek – legalábbis azok, amelyek nem saját országuk kifosztására törekednek – jobban képesek alkalmazni olyan intézkedéseket, amelyek a hosszú távú gazdasági sikereket biztosítják.

Ez a nézet a berlini fal leomlásával rombolódott le. A kommunizmus összeomlása és a tervgazdálkodás kelet-európai elhagyása egy újfajta gondolkodás előtt nyitotta meg az utat, miután a választópolgárok nagy számban fejezték ki azt, hogy készek vállalni átmeneti áldozatokat, ha azok egy reális és nem korrupt reformprogramhoz kapcsolódnak. Latin-Amerikában a baloldali politikusok piaci megoldásokat választottak, mint annak a legjobb módját, hogy kielégítsék választóik igényeit, és a növekedés továbbra is folytatódjon. Az 1990-es évek nagy részében így úgy tűnt, hogy ebben a vitában a demokráciák kerekednek felül.

A kötélhúzás azonban folytatódott. Ennek az évszázadnak a kezdete óta a kirobbanó ütemű kínai növekedés ismét az autoritarianizmus kedvező hatásaira világított rá. Az, hogy a Kínai Kommunista Párt sikeresen navigálta át az országot a globális gazdasági válság viharain, felkeltette más országok figyelmét, amelyek követnék Kína példáját. Olyan vezetők, mint az orosz Vlagyimir Putyin , a török Recep Tayyip Erdogan , az egyiptomi Abdel Fattah el-Sissi és a magyar Orbán Viktor azt vallják, hogy a gazdasági stabilitás és a növekedés ára néha a demokrácia felfüggesztése is lehet.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 87 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Box Hill
2015. május 05. 09:16
Az illiberális Merkel meg lehallgatta Sarkozyt. Mai hír. Gondolom azért, hogy megtudja, mit gondol Sarkozy a holokausztról.
toyoda
2015. május 05. 06:39
"Putyin, Erdogan, az egyiptomi Abdel Fattah el-Sissi és".... lehetne folytatni: Obama, Merkel, Hollande, nem kell a rizsa.
Tintamin
2015. május 04. 23:23
Nahát, most látom, hogy Vajna Bandi havi 1milliárdot keres. Mert Viktor adott neki kizárólagos koncessziót. Ja, és neeeem, nem kötik be a kaszinókat a NAV-hoz, minekazt, csak a sarki boltot kell, mert azok csalnak! Brávó, és örülök, hogy nem lopnak ezek a suttyó faszkalapok!
atila68
2015. május 04. 20:47
Izgalommal várom a sorospénzelt baliberál média egyöntetű felzúdulását a nyilvánvaló csúsztatások okán. De utálom mikor valaki azt gondolja most tanultam csak meg írni olvasni!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!