Gandhiról és a politikai dinoszauruszokról

2015. január 18. 10:25

Azok közé tartozom, akik úgy látják, Európának és azon belül ma Magyarországnak a szellemi energiákat megmozdítani képes politikára van szüksége.

2015. január 18. 10:25
Tóth Szabolcs Töhötöm
Magyar Nemzet

„Azok közé tartozom, akik úgy látják, Európának és azon belül ma Magyarországnak a szellemi energiákat megmozdítani képes politikára van szüksége. Olyan elvszerű politizálásra, amely végre képes felszabadítani azokat az erőket, amelyek a rendszerváltás villanófényében megmutatták már magukat. Lehet, hogy ezzel az elgondolással, amely a gyakorlatiasság mellett ezt az alapvetést is hangsúlyozza, már rég kihalt politikai dinoszauruszok világát idézem fel, de szeretném hinni, hogy ez ma is modern gondolat.

Ilyen pozitív, építeni képes erőket kivételes politikusok és államférfiak tudnak mozgásba lendíteni. Gandhi ilyen gondolkodó és államférfi volt. Ám nem kell vátesznek lenni ahhoz, sőt talán közvélemény-kutatásokra sincs szükség, hogy érzékeljük: Magyarországon is erős a várakozás, hogy a szellemnek ez az ereje a politikában utat találjon magának.

Visszatérve Indiára, Gandhi 1921-ben ebben a városban, Madurájban cserélte le öltözékét a saját maga szőtt dhotira, ami szimbolikus lépés, az indiai gazdaságot kiszipolyozó brit textilipar elleni – már korábban politikai programmá érlelődött – ruhabojkott politikai gesztusa volt.

A hazai ipar megerősítése, a helyi gazdasági erők előnyben részesítése minden a köz érdekét, a helyi közösségeket szem előtt tartó politika sajátja. Úgy rémlik, ennek programpontjai a mai napig hangsúlyosak a Fidesz céljai között is. Valóra váltásukhoz azonban a már említett elitváltás elgondolása aligha elegendő. Emebből kevesebb, szellemből – és konkrétumokból is – több kellene az előrelépéshez.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
andre
2015. január 18. 16:10
es mi van az Egeszsegugy rendbetetelevel???? az oshullos halapenzszisztemaval...ahol 4 evvel ezelott este 9-kor KOSZEGEN a kozponti ugyeletben nem talaltak egy koszos katetert....a prosztatas nyuggert lecsapolni,Ausztriaba kellett menni..............................7km.vagy az orvoselvandorlassal,a kornyezetvedelemmel(legszennyezes etc.),vagy a tarsadalmi igazsaggal..............mindenfele ostoba,ZAJOS, EGO puffaszto,unalamas,kul-bel politikai manoverezgetesek helyett.(posturing)
marko11
2015. január 18. 14:04
"Olyan elvszerű politizálásra, amelyek a rendszerváltás villanófényében megmutatták már magukat." A rendszerváltás villanófényében sok mindent láttam, de elvszerű politizálást alig. Mondjuk, szikrányit. A rendszerváltás fedőnevű Kész Átverés Show-t az szdsz uralta. Ami minden volt, csak fény nem. Villanófénynek meg kicsit hosszú volt a velük töltött 20 év.
Kanóc
2015. január 18. 13:58
Most ebből akkor az következik, hogy Viktornak futballozni kellene, vagy kapálni. Kár ilyen analógiákat erőltetni.
Mich
2015. január 18. 13:32
Gandhit állítani politikai példaképül ma Magyarországon csak üres mellébeszélést eredményez - ami után oda lukadhat ki a beszélő, ahova csak akar...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!