A Cinikus és a Fundamentalista

2015. január 17. 00:56

Kérdés: a cinikus Európa meg tudja-e védeni magát az őt fenyegető fundamentalizmusokkal szemben? Érdemes-e a cinikusnak fundamentalistává válnia?

2015. január 17. 00:56
G. Fodor Gábor
GFG Blog

„Öt tézis Párizs ürügyén

  1. A Cinikusnak az a természete, hogy mindent kikezd, mindent lealacsonyít, kigúnyol, megkérdőjelez. Egy Cinikusnak – természetéből adódóan – nem lehet megtiltani, hogy ezt vagy azt ne gúnyolja ki, ne alacsonyítsa le.
  2. A Fundamentalistának viszont az a természete, hogy nem lehet ellene érvelni, nem lehet meggyőzni a saját igazságomról és az ő vélelelmezett tévedéséről. A Fundamentalistát nem lehet lealacsonyítani, mert az természeténél fogva fennkölt.
  3. A fundamentalizmus, mivel kizáró természetű, éppen ezért egy roppant erős és sikeres politikai termék.
  4. Fundamentalizmussal tehát csak egy másik fundamentalizmust lehet szembeállítani. Köztük meg az erő dönt.
  5. Kérdés: a cinikus Európa meg tudja-e védeni magát az őt fenyegető fundamentalizmusokkal szemben? Érdemes-e a cinikusnak fundamentalistává válnia?”
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 47 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
incze
2015. január 17. 18:45
európa nem cinikus. ki kell bújni a segglyukból, onnan nagyon szű a perspektíva, csak a zsebedet látod.
berzsian56
2015. január 17. 11:34
Az már fel sem merül, hogy van egy jól járható harmadik út is, ami lassan kétezer éve megörzi a nyugati kultúrát? Visszatérni a keresztény értékekhez. Kezdhetnénk Max Weberrel: a Protestáns etika és a kapitalizmus szelleme című művével. Azután folytathatnánk Röpke Harmadik út című müvével. Mielőtt beleőrülnénk a liberalizmus, saját farkába szerelmes, körbe körbe járó orgiájával. De , amíg mindenki csak saját hangját, meg annak víszhangját akarja hallani, adig mindíg meglesz rá a válasz. És ezt meg is érdemeljük.
Csakcsöndben
2015. január 17. 11:08
Fennkölt??? Fennkölt ártatlan, fegyvertelen embereket lemészárolni? Inkább beteges.
pimepime
2015. január 17. 09:45
"A Fundamentalistának viszont az a természete, hogy nem lehet ellene érvelni, nem lehet meggyőzni a saját igazságomról és az ő vélelelmezett tévedéséről." ----------- Piktor is fundamentalista; nem lehetett vele vitázni a kampányban.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!