Charlie Hebdo – európai háttérrel

2015. január 16. 17:30

Ha elvárjuk egy muszlimtól, hogy feladja hite középkorias sallangjait, akkor nekünk is fel kell adnunk középkorias nemzeti mantráinkat, melyekkel bárki kiközösíthető.

2015. január 16. 17:30
Ara-Kovács Attila
Magyar Narancs

„Amit Franciaország elszalasztott, az alighanem a bevándoroltak és leszármazottaik mélyebb integrációja; azok a különleges programok, amelyek korábban viszonylag jól működtek, egy ideje leálltak. Nemcsak a pénzhiány miatt, hanem mert egy ideje – különösen az iszlám radikalizáció okán – azt a kormányzatok hiábavalónak is tekintették. Ráadásul az algériai héttérrel rendelkező franciák egyre nagyobb hányada – az ország hat és félmilliós muszlim kisebbségéből kereken ötmilliót tesznek ki – nagyon szegény, képzetlen s így esélytelen is.

Ezzel elérkeztünk a probléma másik gyökeréhez. A kialakult helyzetért viselt felelősség nem egyedül a nyugati társadalmakat terheli, hanem az iszlám kultúrájúakat is, melyek képtelenek megküzdeni az elkerülhetetlen – és egyben az emberi élet lehetőségeit messze kitágító – globalizáció kihatásaival. Az iszlám társadalmak kivétel nélkül zártak; ott, ahol modernizációs kísérletbe fogtak, vezetőik nacionalista vagy katonai diktatúrák révén tudták csak biztosítani az államszerű működést. Az egyetlen kivétel Törökország volt, ahol radikálisan szétválasztották az egyházat az államtól, de ezt a kemali örökséget Recep Tayyip Erdoğan iszlamista pártja most felszámolni látszik. Számosan rámutattak: ahhoz, hogy az iszlám társadalmak diszfunkcionalitás nélkül működhessenek, a személyes attitűdök megváltozására van szükség, szabad, szekuláris polgári tudatra. E függetlenség nélkül nem jöhetnek létre olyan közösségek, amelyek otthon érezhetik magukat a 21. században.

A mostani franciaországi események rávilágítottak arra is, hogy a terrorista tettesek motivációiban semmilyen szerepet sem játszott algériai identitásuk; minden bizonnyal identitás nélküli vagy identitáshiányos személyiségekről van szó, akik számára nem észak-afrikai, hanem közel-keleti szélsőséges ideológiák és az azokra ráépült politikai mikroközösségek tették lehetővé az azonosulást.

Alapjaiban más, de ugyancsak egyfajta azonosulási lehetőséget kell felkínálni a nyugati társadalmaknak is minden egyes muszlim számára, hogy azok közelebb érezzék magukat a nyugati értékekhez, s hogy ténylegesen az európai – és nem a nemzeti – közösségek tagjaivá válhassanak. Ha elvárjuk egy muszlimtól, hogy feladja hite középkorias sallangjait, akkor nekünk is fel kell adnunk középkorias nemzeti mantráinkat, melyekkel bárki kiközösíthető, ha az a tradíció helyett a progressziót választja.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 79 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Pamacs
2015. január 18. 09:47
Nyilván, Charlie vagy? Inkább,bukott liberális eszmevilág bukott prédikátora.Te még mindig nem látod be, hogy nem volt és nincs, különösképpen pedig, nem lesz soha európai identitás, amit a lekváros ingű és mosdatlan Kohn-Benditek képviselnek ? Ennek okai is Ti vagytok: akiket a CIA fizet - olvasd el Udo Ulfkotte könyvét erről-, sötét célok érdekében, lehallgatják és zsarolják egymást, 80 milliós népek vezetőit,stb. Ezek a mérhetetlen hazugságok mind a felszínre jönnek, és a nép lassan felébred. Te, Ara úr, csak azért mondhatod a magyarok szemébe, hogy adják fel középkori mantráikat, mert ez egy toleráns, nyugodt, magas szinten tűrőképes nép. Ha ezt pld. Szaúd Arábiában egy arabnak, vagy Tel Avívban egy rabbinak mondanád, hogy mit adjon fel, megkapnád a magadét. Ezért tobzódhatnak itt sokan, mit sem tisztelve a nemzeti hagyományokat, melyeket már éppen ők, nagyrészt kiírtottak. Jön még kutyára dér ! Párizsban a fagylalt visszanyalt, és ez csak a kezdet.
Willard
2015. január 18. 07:13
Nagyon körmönfontnak hiszi magát az Ara, de a lóláb kilóg a sorai mögül. Hogy is szól ez a "körbelogika"? Az iszlám adja fel a hagyományait- mondja az ultralib, de ehhez a nemzeti oldal is adja fel a hagyományait, mert akkor az iszlám is fel fogja adni... Másszóval a félhomályos nyákos susnyásban, ahová a libbereink invitálnak bennünket, az van, hogy ők se a kereszténységet, se az iszlámot nem akarják túl erősnek látni. Csak magukat, ez magától értetődő. Felmerül a kérdés, hogy ilyenkor ki a hunyó? Véletlenül nem ők, a provokátorok és konfliktusszítók? Ara-Kovács az erdélyi, ízig-vérig magyarellenes és ultraliberális zsidó értelmiség képviselője amúgy, ha valaki nem tudná.
Takács Dezső
2015. január 17. 17:31
Fogalma sincs miket ír a muszlimokról.Olvassa el inkább a Koránt .Nem változtatható meg ,nem modernizálható vallás.Küldjék haza az összeset és megszűnnek a gondok.Európa 2000 éve keresztény gyökereken nyugszik semmi szüksége ezekre a halálvágyó analfabétákra.
Takács Dezső
2015. január 17. 17:31
Fogalma sincs miket ír a muszlimokról.Olvassa el inkább a Koránt .Nem változtatható meg ,nem modernizálható vallás.Küldjék haza az összeset és megszűnnek a gondok.Európa 2000 éve keresztény gyökereken nyugszik semmi szüksége ezekre a halálvágyó analfabétákra.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!