Milyen egy jó kis könnyed nyári olvasmány?

2014. augusztus 24. 15:04

Az olvasásban gyakorlatilag mindenevő vagyok, így a tévedés be van kalkulálva a képletbe, de nem tudok lemondani arról, hogy a népszerű művekkel kapcsolatban ne legyek képben.

2014. augusztus 24. 15:04
Karafiáth Orsolya
Magyar Narancs

„Az olvasásban gyakorlatilag mindenevő vagyok, így a tévedés folyamatosan be van kalkulálva a képletbe, de egyszerűen nem tudok lemondani arról, hogy a népszerű művekkel, bestseller szerzőkkel kapcsolatban ne legyek képben. A mondás úgy tartja, hogy a sikerrel nem lehet vitatkozni. Nos, én ezzel nem értek teljesen egyet, miért ne lehetne, attól, hogy valami milliós példányszámban kel el, szörnyű (tudnánk sorolni a példákat), de az is tény, hogy a könnyű műfajban is akadnak gyöngyszemek. Nehezíti a tájékozódást, hogy lektűrökről gyakorlatilag nincsen kritika, vannak a plakátok, és vannak a magazinokban megjelenő fülszövegek, amik azt harsogják, az aktuális újdonságnál nincsen nagyszerűbb, és vannak az elfogult fórumozók, akik kedvenc szerzőjüktől  írjanak bármit  hasra esnek.

Érdekes figyelni a divatokat is, én a szingliregények óta nézem, mi a pálya, és látni a tendenciákat. Vámpírok, egzotikus tájakon önkereső háziasszonyok… Ezerszer bejártuk már Indiát, Thaiföldet, Provance-t, brrr. Van egy nagy siker, és jönnek a klónok annak farvizén. Olykor az is felfoghatatlan, a nagy siker miért durrant akkorát. Persze, fanyalogva fordulok el én magam is sok szerzőtől és könyvtől, de arról nem tudok lemondani, hogy keressem a műfajban az igazán jót, és a szórakoztatót. (Ha belegondolunk, a krimik is sokszor a határon vannak, de például azt már ma bevallani, hogy valaki krimifaló, nem kínos, sőt. Persze ehhez hozzájárul a krimi nagy átalakulása is, de azért az igazi rajongó nem csak a mestermunkákat falja be, hanem gyakorlatilag rákattan a kevésbé míves darabokra is.)”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 37 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
balbako_
2016. március 01. 09:40
Érdemes Márai Naplóit olvasgatni. Amerikába érvén döbbenten látta ott a piacra van bízva teljesen a könyvkiadás nincsenek kritikusok. Jövendöli,és be is vált, a szemét fogja eluralni a piacot. (Csak a fiatalok kedvéért, táborok mindig voltak a a kritikusok Jókai, Mikszáth, Móricz, Rákosi Jenő, Babits, Ady, Tormay stb olyan autonóm személyiségek voltak akik a saját presztízsük halálaként élték volna meg, ha a táborok értékrendjének engedtek volna és nem a saját ízlésüknek.)
Tintamin
2015. február 15. 00:28
Hahaha, Karafiáth Orsolya nem jön át a "konzervatív" nyugdíjasklubban:)) De ez így van rendjén, ez a csaj egy érdekes személyiség, tele energiával, ötlettel, humorral, a kispolgári attitűddel rendelkezők meg kiborulnak tőle. De hát ők mitől nem borulnak ki? Tessék megnézni Obádoviccsal készített interjúját, vidám és fesztelen, amilyennek fiatalon kell lenni. Akinek ez fáj, az megmarad irígységében, csak sajnálni tudom.
atila68
2015. január 17. 17:30
Neked példul nincs.
atila68
2015. január 17. 17:30
Köszönjük Orsolya.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!