Politizáló jegybankok

2014. augusztus 24. 12:22

Felmerül a kérdés, hogy Simor független volt-e vagy inkább politizált a jegybankkal? Szerintem kétség sem férhet ahhoz, hogy ez utóbbiról volt szó.

2014. augusztus 24. 12:22
Boros Imre
Magyar Hírlap

„Az elmúlt negyedszázad magyarországi történelme azt igazolta, hogy a baloldali kormányok alatt soha nem hangzott el sem hazai, sem nemzetközi kritika a jegybanki függetlenség kormányzati korlátozásáról, jobboldali kormányzat idején meg szinte másról nincs is szó, mint a jegybanki függetlenséget »ostromló« kormányzatról. A leginkább szembetűnő különbség a Simor András vezette jegybank óta figyelhető meg. Simor a 2008-as válság kitörésekor a jegybanki vezető kamatot az egekbe (tizenegy és fél százalékra), messze az infláció fölé emelte. Tette ezt úgy, hogy közben a legtöbb központi bank inkább gyorsan csökkentette a kamatot, több ezek közül messze az aktuális infláció szintje alatt tartotta. Ezek éppen ezzel serkentették a gazdaságot. A gazdaság növekedési esélyeit megsemmisítő hazai kamatszint miatt az akkori balliberális kormánynak egy rossz szava sem volt, mondván, a jegybank független, ezért azt csinál, amit jónak lát. A brutális kamat ezután elriasztotta a forinttól a hazai ügyfeleket, ezzel is magyarázható a tetemes devizaalapú hitelállomány állandósulása. Némi mérséklés után Simor a 2010-ben belépő Orbán-kormányt ismét kamatemeléssel üdvözölte. A hét százalékkal messze az infláció felett tartott alapkamat csak akkor kezdett mérséklődni, amikor a monetáris tanácsban a korábbi egyfős Simor-ellenzék többségbe került. Az új jegybanki vezetés pedig gyors egymásutánban hozta a kamatokat a reális szintre. 

Felmerül a kérdés, hogy Simor független volt-e vagy inkább politizált a jegybankkal? Szerintem kétség sem férhet ahhoz, hogy ez utóbbiról volt szó. 2010-ig felzárkózott a kormány nemzetközi befektetőket kiszolgáló kurzusához, »így támogatta annak gazdaságpolitikáját«, 2010 után pedig a magas kamatokkal akadályozta a kormány gazdaságpolitikáját. Számokban kifejezve a jegybank eszeveszett monetáris politikája következtében 2010-ig a kormánnyal egyetértve, majd a váltás után annak ellenében az ország ezermilliárdokban mérhető nagyságrendben veszített forrásokat. 

Bár a jegybank az országtól független volt, teljes mértékben a pénztőke iránymutatását, irányvonalát követte, annak politikáját folytatta. Ez nem szakmai hiba volt, hanem maga a hazaárulás, eddig büntetlenül.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 72 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
andre
2014. augusztus 25. 06:16
Megha Orbanek mindent abszolut rosszul csinalnak is....akkor is szazszor jobb hogy ez az ATOK Simor eltunt!!!(normalis helyen valahol el kellene szamolnia,miert es kikert is tette ezt ?!---es leullni a neki kijaro eveket!!!!
Nemzeti Mutyikos
2014. augusztus 25. 01:26
ugynok elvtars! maga meg el?
Eltünt
2014. augusztus 24. 22:43
Simor a bankkal együtt nem volt független ,mszp-szdsz kormánnyal igencsak ügyesen felemelték a kamatlábot ezzel a haverok külföldi összeköttetések bankba nagy mennyiségű pénzt elhelyeztek magas kamatra ,ezzel a gazdaság tőkéjét kiszípolyozták tőkéjét.Mszpsek minden alkalmat megragadtak az átmentéshez ,akár állami támogatás vagy cégvásárlás vagy önkormányzati korrupció is virított.
Eltünt
2014. augusztus 24. 22:21
Simor és az mszp-szdsz kormány magyar ellenes tevékenységet folytattak ,teszik ezt most is ,de szerencsére nincs hozzá kormányzati megbízásuk.Magyar ellenes kormányzás alatt az állami vagyonok át mentése volt magány tulajdonukba ,gyf megmondta ,nem kormányoztak ,akkor mit csináltak 8 évig ,az állami tulajdonokat mentették ki maguknak magán tulajdonukba.Az mszp-szdsz kormánytagok és slepje ezért lettek párév alatt dollárkommunisták ,ehhez külföldi kapcsolatokat is bevontak.Kimentett vagyonokból szépen fejegetik a hasznot ,a magyar munkásokat szaré húgyé dolgoztatják .Egy ebből a gyf MORTIM cége.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!