Szabad, kell és érdemes

2014. május 17. 13:00

Nincs biztos receptje annak, hogyan kell a szélsőjobb térnyerését megfékezni. Azt azonban látjuk, hogy a karantén nem vált be.

2014. május 17. 13:00
Keszthelyi András
hvg.hu

„Talán nem véletlen, hogy a szélsőjobbal való vitázás kérdésének mértékadó megközelítéseiben nem szokott felmerülni a vita tilalmának moralitása. Nem merül fel, mert nem is merülhet. Vitázni ugyanis csak olyasmivel nem lehet, ami nincs: vagy a szó fizikai értelmében nem létezik vagy normatív (azaz morális értelemben) nem létezhet.  Rossz hírem van: a Jobbik a maga sajátos poszt-náci allűrjeivel igenis létezik, és bár ízlésem ellen való a létezése, nincs olyan általános normatív szempont, ami a létezés tényét megkérdőjelezné vagy megtiltaná.

A Jobbikkal való vita tilalmának elvi alapja tehát legalábbis vitatható, de axiomatikusan semmiképp nem állítható. A magyar véleményvezérektől eltekintve azonban nem is elvi alapon szokták ezt kétségbe vonni, hanem különféle praktikus megfontolásokból. (...)

Nincs biztos receptje annak, hogyan kell a szélsőjobb térnyerését megfékezni. Azt azonban látjuk, hogy a karantén nem vált be. A Jobbik támogatottsága 2010-hez képest közel 20%-kal, 200 ezer fővel növekedett, melynek nyomán annyit azért kijelenthetünk, hogy a részleges karantén, a magyar baloldal izolációs stratégiája nem működött. Az ellenzéki összefogás mindössze arra volt elég, hogy megakadályozza a Jobbik második helyét.

»Hadd birkózzon egymással igazság és hazugság, hisz ki látott már olyat, hogy az igazság szabad, nyílt küzdelemben alulmaradt volna?« írta Milton 370 évvel ezelőtt az Areopagiticában. A demokratikus gondolkodásnak ma is ez a premisszája, érdemes hát megpróbálni eszerint működni.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 81 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
berzsian56
2014. május 18. 11:51
Az elmúlt negyven év legszélsőségesebb és a társdalomra legveszélyesebb pártja az SZDSZ volt. Ez volt az a párt, amelyik hangzatos kifejézek mögé bújva, tudatosan rombolta a keszersztény értékeket, és ez volt az a párt amelyik következetesen szembement a magyarság nemzeti érdekeivel, mert kifejezzetten erre a feladatra szerveződött. Ez a szétesett brancs ma ugyanúgy nem képes tudomásul venni, hogy létezése nem nélkülözhetetlen, sőt kifejezetten káros. Ma is azt képzelik ők a "mértékadók" akik nélkül nincs európai jövőkép, pedig magyar jövőt csak nélkülük lehet elképzelni.
yazmin80
2014. május 18. 09:02
premisszuma...Ön tud beszél magyar? Vagy a hvg-nél ez már nem feltétel?
Kvasztics Fedor
2014. május 18. 08:48
"Nincs biztos receptje annak, hogyan kell a szélsőjobb térnyerését megfékezni. Azt azonban látjuk, hogy a karantén nem vált be." Van recept. A jelenlegi liberális baloldalt, a jelenlegi torz liberalizmust meg kell szüntetni. Ennek kontrasztjaként jön létre a szélsőjobb.
Karbantartó9
2014. május 18. 08:34
Én először a szélsőbaltól óvnék, azt takarítanám ki, úgymint: DK, Együtt, stb. És főleg azokat a gyűlöletkeltőket, min te!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!