Csak a Fidesz − Mandiner négyévértékelő XIII.

2014. április 03. 14:57

A Fidesz ma az egyetlen párt, amelyről többé-kevésbé tudni lehet, hogy mit akar csinálni és azt képes is megvalósítani.

2014. április 03. 14:57
Lánczi Tamás
Mandiner

A választás előtti utolsó héten a Mandiner különböző irányultságú, meghatározó magyar véleményformálókhoz fordult, rövid, tömör válaszokat kérve tőlük egy kérdésre: hogyan értékelik a 2010-2014 közötti ciklust? Válaszaikat a napokban közöljük.


*

Lánczi Tamás: Csak a Fidesz

Négy évvel a 2010-es választások után ismét a Fidesz a választások fő esélyese. Sőt, nem kizárt, hogy ismét 2/3-ot szerez a törvényhozásban, amire nem találunk példát a II. világháború utáni Európában. Ha valaki beszélgetett mostanában nyugati újságíróval, akkor két dolgot tapasztalhatott: a rosszallást és az értetlenséget, amiért a magyarok ragaszkodnak egy ilyen megátalkodott párthoz. De ugyanígy viszonyul a kérdéshez a magyar baloldali értelmiség is (a kettő között nyilván van összefüggés), és ők talán még kevésbé értik, hogy miért vezeti a Fidesz közel nyolc éve a pártok népszerűségi listáját. A Lukács György köpönyegéből előbújt értelmiség és fiatal követőik továbbra is kitartanak az aufklerista baloldal világmagyarázata mellett, ti. a magyarok − a baloldal minden igyekezete ellenére− sem tanultak meg késsel-villával enni és atavisztikus vonzalmat éreznek az olyan, általuk meghaladni kívánt dolog iránt, mint család, nemzet, nagyság, tekintély vagy egy erős vezető.

Annak, hogy a Fidesz egyedüli rendszerváltó pártként nemcsak fennmaradt, de egyenesen a magyar grand old party lett, egyfajta természetes választás, annak azért persze mélyebb okai vannak, mint a baloldali értelmiség gondolja.

Kezdjük onnan, hogy a Fidesz negyed évszázada építi a mögötte álló politikai közösséget. Azt is megértette, hogy egy közösséget a bizalom tart össze, amely megszerzéséhez idő és áldozatvállalás szükséges. Nem bemenni ’94-ben a koalícióba, kiállni a határontúliakért, amikor az nem hozza, hanem viszi a szavazatot, kiállni azokért és megbocsátani azoknak, akik táboron belül politikai hibát vétettek − nos, erre csak a Fidesz volt képes az elmúlt huszonöt évben. A Fidesz így ma az egyetlen párt, amelyről többé-kevésbé tudni lehet, hogy mit akar csinálni és azt képes is megvalósítani.

Ezzel szorosan összefügg, hogy a Fideszt fertőzte meg legkevésbé korunk népbetegsége, a cinizmus. Nem, ezzel nem azt akarom mondani, hogy ne viselkedne olykor cinikusan, vagy ne lennének a soraikban cinikus emberek. De azt talán még Orbán ellenfelei is elismerik (legalábbis a józanabbja), hogy az általa épített politikai tömböt összeköti a közös célokba vetett hit. A cinikusok tábora persze pátoszosnak, avíttnak, álszentnek bélyegzi ezért a jobboldalt, és izzó szenvedéllyel próbálja leleplezni, hogy a Fidesz sem jobb a vetélytársainál. Nem veszik figyelembe azonban, hogy a politikában mindig versenyelőnyben lesz az, aki hisz valamiben, mint az, aki nem. Én nem vitatom, hogy a baloldalon is léteznek elkötelezett emberek, akiknek szilárd elveik vannak, de a dolog úgy áll, hogy egy elv mindaddig nem tekinthető elvnek, amíg nem hoztál érte áldozatot.

Ezzel szorosan összefügg az ambíció kérdése. A baloldal évtizedek óta kóros ambícióhiányban szenved. Az ugyanis nem tekinthető ambíciónak, hogy érjük utol a Nyugatot. Ez legfeljebb a kelet-európai kisebbrendűségi érzés leküzdésére tett szomorú kísérlet.

És persze ambíciója nem intézményeknek, nem elvont dogmáknak, hanem embereknek van. Egész pontosan hús-vér politikai vezetőknek. A baloldal persze ezt is tagadta egészen addig, amíg rá nem talált Gyurcsány Ferencre, aki azonban a sikeres kilövést követő pályára állás közben úgy robbant fel, hogy lehulló roncsai az egész Kárpát-medencét beterítették. A baloldal azóta is kísérletezik egy Orbán-szurrogátum legyártásával, de mint mindent, ezt is technikai módon közelítik meg. És itt érkezünk el a lényeghez: a politika ugyanis nem technika. Egész pontosan fogalmazva: nem csak az. És mindaddig, amíg ezt a Fidesz képes lesz észben tartani, addig jó eséllyel fogják újraválasztani.
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 134 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
basatu
2014. április 06. 15:28
Ugye a lopásokra,rabláűsokra,csalásokra gondoltál fityók!
Zod
2014. április 06. 12:00
"11:31 – Vészhelyzet: Narancssárga függöny veszély A pártok illetékesei eddig csöndes, nyugodt napról számoltak be, balhékról nem tudnak Pécsett. Ugyanakkor a kormányváltók közölték, hozzájuk érkezett jelzés arról, hogy valahol narancssárga függönyt láttak a szavazókörben" http://www.pecsma.hu/pecs-aktual/a-legfrissebb-valasztasi-eredmenyek-pecsrol/ :)
dick52
2014. április 06. 11:25
Ennyi!
bango5
2014. április 06. 10:46
Egy igaz magyar ember!!!! :)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!