Scumbag Kaufland, kellett ez neked?

2013. március 13. 07:37

Példátlan szlovákiai magyar floodolás vette kezdetét a Kaufland rajongói oldalán, mert a reklámosztályuk vezetője szerint számukra túl drága a kétnyelvűség, amelyre amúgy sincs ígény.

2013. március 13. 07:37
Laczkó Sándor
Közbeszéd

„Eközben az elégedetlen vásárlók csoportokba kezdtek tömülni, a Bojkottáld a Kauflandot csoport 500 főnél tart, a Scumbagland közeledik a kétszázhoz, és a témát napirenden tartja a Fontos vagy! 1700 fős oldala is. Minden csoport a bojkottra kéri az embereket, valamint egy online petíció aláírására, amellyel sikerülhet nyomást gyakorolni a szlovák vagy a licenszt osztó német vállalatra. A petíciót eddig közel 300-an írták alá, ha még nincs ott a neved, kérlek szánj rá te is fél percet.

Hogy mennyire rossz üzletpolitikát folytat a Kaufland, mi sem bizonyítja jobban, mint a tőle elforduló emberek száma és a várható bevételkiesés. Ha a kampányhoz csatlakozók közül csak 100 ember veszi komolyan a felhívást, és végzi ezentúl máshol a heti (mondjuk) 10 eurós bevásárlását, akkor az üzletlánc máris 1000 eurót, havonta pedig 4000-et vesztett! A kétnyelvűség valóban drága lehet, főleg az ilyen esetekben.

A külföldi példákat szemlézve, más országokban nyilvánvalóan nem okozott gondot a többnyelvű információs táblák feltüntetése. A szlovák társadalmon kívül azonban gyakran hazai pályán sincs egyetértés. Nem mindenki fogadta tárt karokkal a Kauflandot kétnyelvűsítő kezdeményezést. A folyamat, ami az utóbbi években beindult, nem mindenki számára ismeretes. Gyakran képzi viták tárgyát, hogy ettől nem lesz olcsóbb a kenyér, nem lesz több munkahely és nem fog javulni a gazdaság. Le kell azonban szögezni, hogy mindenki azt csinálja, amihez ért vagy kedve van. A kétnyelvűségi aktivisták nem közgazdászok, nem tudják orvosolni az infrastruktúrát vagy az alkalmazottságot, ez viszont nem ok arra, hogy ne foglalkozzanak az emberjogi témákkal és hogy ne tegyék tőle hangossá a (közösségi) médiát..”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 26 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
DaruváriD
2013. március 13. 13:16
Sandor Laczko ugyanezt magyarul is lehetne?
racer
2013. március 13. 09:42
Remélem, sikerül meghátrálásra kényszeríteni a kauflandot.
Senye Péter
2013. március 13. 09:00
A párkányi rádiót meg megbüntették, mert egyik riportjuk egynyelvű (persze magyar) volt.
Atisz
2013. március 13. 08:53
Ezzel már az agyas Norbi is próbálkozott egyszer. Mondjuk én nem háborodnék fel a szlovákiai magyarok helyében, mivel nem tartozom azok közé, akik ilyen szar helyekre járnak vásárolni (félreértés elkerülése végett, ezt mind a Kaufland, mind pedig updéjt Norbi üzleteire értettem :))
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!