XVI. Benedek, avagy egy nonkonformista öröksége

2013. február 13. 09:09

XVI. Benedek pápaságáról a laikus közvélemény nem meglepő módon a médiaközhelyeket jegyi majd meg, hogy „botrányok kísérték”.

2013. február 13. 09:09
N'Jala ezredes
Konzervatórium

XVI. Benedek pápaságáról a laikus közvélemény nem meglepő módon a médiaközhelyeket jegyi majd meg, hogy »botrányok kísérték«, hogy mennyi pedofilügy derült ki pontifikátusa alatt, hogy zűrök voltak a vatikáni bank körül, és hogy egyes emberei kiszivárogtattak egy rakat iratot. Ekkor mondják, hogy valaki „ellentmondásos”, ami azonban csak egy üres és lapos jelző, ami annyit jelez, hogy valószínűleg markáns egyéniséggel van dolgunk, akiről nincs langyi konszenzus kialakulva. Fura is lenne, ha egy pápa nem lenne »ellentmondásos«.

Mindenesetre laikus fejjel körülbelül úgy nézett ki a dolog, hogy a régimódi »értelmetlenségekhez« ragaszkodó pápa tuti nem fog lemondani, mert az forradalmi tett. Pedig legalább 15 éve hallgatjuk, hogy »lemondását fontolgatja a pápa«. A hatalomról való lemondás képessége tényleg nagy dolog. Ám a benne való megmaradás is az tud lenni. Pápának lenni egyébként nem biztos, hogy olyan hatalommámoros érzés, de ez most mellékes.

Téves interpretáció, ha azt gondoljuk, a pápa azért mondott le, mert belátta, hogy ő képtelen végrehajtani az egyház szükséges reformját, és azt inkább utódjára hagyja. Ilyen szükséges reform ugyanis nincs. Teljesen fölösleges lenne összehívni egy újabb zsinatot ötven évvel az előző után, és az is csalódni fog, aki szerint a következő pápa nekiáll engedélyezni a női papságot és hasonlókat. Egyrészt erre az egyház nem tartja magát illetékesnek, ahogy még II. János Pál kifejtette, másrészt a liberális kommentátorok sugalmazásával ellentétben egyáltalán nem biztos, hogy mindezzel az egyház népszerűbb lenne. Az anglikán egyház például elég rendesen kettészakadt a hasonló kérdések mentén. A népszerűség nem minden: Joseph Ratzinger inkább elitista, és úgy gondolja, a keresztényeknek »kreatív kisebbségnek« kell lenniük. Föld sója, ilyesmi. Nem épp populista retorika. Egyébként kételkedünk benne, hogy egy kommentátor is katolizálna azon esetben, ha a Kúria végrehajtaná az általa követelt »reformokat«.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Stigma
2013. február 14. 08:19
"2005-ben a kereszténység mintegy 2 milliárd követőjével a világ legelterjedtebb vallása. (Összehasonlításul: az iszlám követői 1,5 milliárdnyian, a hinduk mintegy 841 millióan, a nem vallásosak kb. 774 millióan vannak.) A kereszténység számos ágazata közül a katolikusok vannak a legtöbben, 1,1 milliárdnyian. A protestánsok száma a nagyszámú felekezetekben összesen kb. 800 milliónyi [4], az ortodox egyházakhoz tartozóké pedig 240 millió. Van még kb. 216 milliónyi anglikán és 414 milliónyi független (akik nem tartoznak a főbb egyházakhoz), valamint 32 milliónyian egyik felsorolt csoporthoz sem tartozó egyházak tagjai (Jehova tanúi, mormonok stb., akik magukat keresztényeknek tartják, de más felekezetek nem ismerik el őket annak). Bár a kereszténység a világ legtöbb hívővel rendelkező vallása, és világszerte kiterjedt missziós munkák folynak, a Föld népességéhez viszonyítva a keresztények száma folyamatosan csökkenőben van. Amíg a Föld lakossága évente kb. 1,25% évi növekedéssel bír, addig a kereszténység csak 1,12%-kal növekszik az iszlám 1,76%-os növekedésével szemben. Ennek egyik oka az lehet, hogy a keresztényekéhez viszonyítva az iszlám nemzetek születési arányszáma jelentősen magasabb. A másik jelentősebb ok, hogy az ú.n. keresztény világhoz a Földnek a felvilágosodás által szekularizált országai tartoznak. Több nem hagyományosan keresztény országban, mint például Kínában a kereszténység ugyanakkor gyorsan terjed." http://hu.wikipedia.org/wiki/Kereszt%C3%A9nys%C3%A9g
brabant89
2013. február 13. 23:08
Nem értem, hogy egy ballibmajom miért érzi úgy kényszeresen, hogy a vallással kapcsolatos témákat széttrollkodja-szétböfögje. Könyörgöm, miért? A világon mintegy 1 milliárd katolikus él, Magyarországon is kb. 5-6 millió ember van katolikusnak megkeresztelve, akiknek kb. 10%-a rendszeres templombajáró, azaz kb. félmillió ember erősen kötődik a katolikus egyházhoz. Ezért Magyarország szempontjából is jelentős, hogy mi történik a katolikus egyházban. Másrészt, utoljára önként V. Celesztin pápa mondott le a pápaságról, aminek már több, mint 700 éve. (A legutóbbi lemondásra 1415-ben került sor többek között Zsigmond királyunk nyomására, hogy megszüntessék az egyházszakadást és az avignoni és a római pápák helyett egyetlen, Rómában székelő pápát válasszanak, ennek is majdnem 600 éve.) Ez tehát egy szokatlan lépés, ami arra készteti az embereket, hogy beszéljenek-írjanak róla.
törpillla
2013. február 13. 22:52
"A világon mintegy 1 milliárd katolikus él, Magyarországon is kb. 5-6 millió ember van katolikusnak megkeresztelve..." még ha így is van, viszont (sajnos, vagy nem...) számuk egyre fogy. Továbbá kár, hogy egy ilyen (józan ésszel) moraitásában vitatott, dúsgazdag, ősarisztokratikus hűbérúrrendszerű intézmény próbál iránymutató lenni. A vatikán mindig is (még ma is, mégha már nem is nyílvánosan bizniszelnek a királyokkal) brutális hatalmi/politikai eszköz. Hozzáteszem nem magával a keresztény vallással van per se itt most a bajom. A Vatikán bajban van (okkal és helyesen).
tetigi
2013. február 13. 21:20
Amiért te, seggfej!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!