Kultúrprogram

2013. január 16. 10:48

A baloldali lelki alkat gúnnyal és cinizmussal fordul minden olyan iránt, ami meg akarja haladni önmagát.

2013. január 16. 10:48
G. Fodor Gábor
GFG Blog

A baloldali lelki alkat viszont gúnnyal és cinizmussal fordul minden olyan iránt, ami meg akarja haladni önmagát. A NER egy vicc, az Alaptörvény gúny tárgya, a nemzeti gondolat bármely szimbolikus megjelenítése szánalmas és végtelenül provinciális. Pedig volt idő, amikor talán ők is hittek valamiben: a kommunizmusban, meg a proletariátusban. Az interancionalista eszmekörben tobzódó magyar kommunistákkal aztán történt valami megrendítő: ’56 értelme az ő nézőpontjukból az volt, hogy a legmagasabb polcon lévő kommunista vezetők se hitték már el többé, amiről beszéltek. Ezért lehettünk mi a »legvidámabb barakk«, ezért épülhetett ki az összekacsintás kultúrája, ezért léphetett a vulgármarxizmus helyébe a vulgárcinizmus.

A semmiben sem hívő »gulyáskommunizmus« kultúrájának rendszerváltás utáni továbbélése aztán természetes szövetséget kínált az individualista, csak egyénben gondolkozni képes, mindent relativizáló magyar liberálisoknak. Ők kölcsönözték az erkölcsi fölényt a posztkommunisták cinizmusához. Az eredmény: a politikai cinizmus feltétlen erkölcsi magabiztossága, amit a közönségesség, a trágárság nyelve tett »demokratikussá«, eljuttatva azt a »néphez«, a »kisemberhez« éppúgy, mint ahogy a mindenen a markába röhögő liberális entellektüelhez. Az ízléstelenség nyelve forrasztotta össze tehát a hitét vesztő szocialista machiavellizmust a hitnélküliség erkölcsi fölényét valló liberális nihilizmussal.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 115 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
dobzselaci
2013. január 17. 10:54
Kérlek szépen: a "szavakban szembeállított rendszer": Ugyanazok a hatalomtechnikai eszközök, ugyanaz a retorika. Hanyatló nyugat stb. Szánalmas. A legrosszabb, hogy megnézel egy 70-es évekbeli Hofi-kabarét, és röhögsz rajta. Nem gondolkodsz, nem hunyorítasz - hogy visszahelyezd magad az időben-, hanem reflexből. Olyanok is, akik akkor nem is éltek. EZ a legszörnyűbb. A Tanút meg a kommunisták rossz lelkiismeretének nevezni, hát...
OberEnnsinnen
2013. január 16. 17:22
"Az ízléstelenség nyelve forrasztotta össze tehát a hitét vesztő szocialista machiavellizmust a hitnélküliség erkölcsi fölényét valló liberális nihilizmussal.” Minden felhasználandó számukra, ami kétezer éves, vagy annál is régebbi embert segítő, egyértelmű törvényeket vet el, helyez partvonalon kívülre, járat le, tesz nevetségessé. Tedd beteggé a világot, s beteges gondolatodat egyre többen fogják tisztelni. Így mindent meg tudsz magyarázni, s annak az ellenkezőjét is. Megkerülhetetlenné válsz, számolni kell veled. Tedd azt folyamatosan, ami szembe megy a józan emberi gondolkodással, így a kibillent társadalomban mindig lesznek frusztrált csoportok, melyeknek élére állhatsz. Sokan még tisztelni is fognak bátorságodért. Csak annyit kell mindig mondanod: Neki(k) is jár! A társadalmi eróziót pedig - melyet elsősorban a te magatartásod okozott - kend az ellenfélre, az ő fejlődésképtelen, embereket meg nem értő felfogásukra. Ez a posztkomm-liberális taktika lényege.
Zokni
2013. január 16. 16:45
Amit Szerző leír, abból egy szó sem igaz. Olyannyira leegyszerűsíti a TÖRTÉNELMET, az emberi LELKET, az ÉLETET", hogy ez így összességében szemen szedett hazugság. (Azért nagybetűvel, hogy még véletlenül se gondolja: a cinizmus beszél belőlem...)
ottapont
2013. január 16. 15:55
"A baloldali lelki alkat gúnnyal és cinizmussal fordul minden olyan iránt, ami meg akarja haladni önmagát." Pedig az ember ott kezdődik, hogy elvonatkoztat attól ami látható, tapintható, fogyasztható. Kilép az egysíkú kapcsolatrendszereiből és növekedni kezd, függőeges irányban, felfelé. A régészek annak alapján tesznek különbséget előember és ősember között, hogy találnak- e nála, vagy a közvetlen környezetében kultikus tárgyat, tárgyakat. Aki azt hirdeti, hogy meghaladni önmagunkat értelmetlen baromság az előemberi szinten van.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!