Keresztény einstand a kultúrában?

2012. december 05. 15:37

Hogyan fog egy, az EU rosszallása ellenére 62 évesen nyugdíjba küldött bírói karnál tíz évvel idősebb közösség reflektálni a kultúra legfrissebb tendenciáira?

2012. december 05. 15:37
Bojár Iván András
Komment.hu

Nem általános megoldást kínál, hanem a kultúra egyes ágaiban azonnal - a Műcsarnok lenyúlása kapcsán a képzőművészetében - megosztáshoz vezet. Nem a publikum, a nemzetközi szaksajtó, a kulturális piac, hanem egy ideologikusan átitatott gondolkodásmód kiválasztottjai ülnek majd az MMA havi többszázezer forinttal honorált padjaiban egy válságtól mindjobban megszenvedett társadalommal körülvéve, s ilyen helyzetben minden onnan érkező, mégoly jóakarattal megfogalmazott állításnak a hitele is kétségessé válik.

Hogyan fog egy, az EU rosszallása ellenére 62 évesen nyugdíjba küldött bírói karnál tíz évvel idősebb közösség reflektálni a kultúra legfrissebb tendenciáira? Mihez kezd egy enyhén szólva is analóg testület a digitális világban?

Mihez kezd egy a helyi közösségi kötődést, a lokalitás értékeit piedesztálra állító program azzal, hogy mostanra a kultúra globálissá lett? Tegnap még érvényes kategóriák tűnnek a feledésbe, hogy helyeiket akár gyorsan változó újak foglalják el. Mihez kezd azzal, hogy manapság közel 900 millió ember néz meg egy, a nyugati, amerikai kultúra kliséivel groteszk játékot játszó dél-koreai videoklipet az interneten, s hogy ennek a globális kultúrának nem pusztán a közvetítőelemei, de üzenetrendszere, anyaga, nyelve, szertelen játékrendjei is felülírja a nemzeti hagyományba, mint 19. századi konstrukcióba zárt pátoszformákat?

Az a korántsem csekély belső eszmei ellentmondás, vagyis, hogy keresztényi vagy pogány alapokon is kíván-e állni a jól kistafírozott kultúrcentrum, rávilágít arra: itt a keresztény kultúrára, eszmevilágra, hitbeliségre utalás pőre pragmatikum. Köze nincs a megélt lelki valósághoz. Törzsi küzdelem csupán, melyben most az egyik pogány törzs területfoglaló győzelmet aratott a másik felett. Hogy valami formát adjon örömének, a felégetett falu, perzselt csatamező elhullatott tárgyaiból zavaros és látványos oltárt emel. Az örömtűz fényei Krisztus keresztjét éppúgy vöröses fényben fürdetik meg, mint egy a porból nemrég fölemelt és látható helyre rakott érc turulmadárét.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 138 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Sören Vlagyimirovics Delgado főhadnagy
2012. december 05. 21:27
Ennyit Bojár Ivánról, aki a cikket jegyzi: http://mandiner.blog.hu/2012/01/06/bojar_ivan_andras_az_ellenallas_tiszta_kezu_hose Nekem is elegem van a Fideszből, de nem lehetne, hogy az SZDSZ-es molekulahalmazok eltakarodjanak végre a közéletből, és ne akarjanak állandóan visszamászni a vécéből, ahová 2010-ben lehúztuk őket?
Mr.Falafel
2012. december 05. 19:46
Amit ma Magyarországon kultúrának neveznek, azt nem érdemes einstandolni.
DFK
2012. december 05. 18:29
Mi van, fáj, hogy most már nemcsak zsidók jutnak szóhoz?
states
2012. december 05. 18:14
Ez az úgynevezett globális kultúra a szovjet tankok hátán érkezett Magyarországra 1945-ben. Épp ideje lesz a kiváltságok megszüntetésének, és a kiváltságosok leváltásának.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!