Kampányszabályozás „francia” módra

2012. november 16. 17:10

A francia példára való hivatkozás épp annyira üres és alaptalan, mint amennyire a regisztrációt menteni hivatott amerikai volt.

2012. november 16. 17:10
Róna Dániel
Valasztasirendszer.hu

Franciaországban először is a kampányidőszakban egy személynek 4600 eurónál többel nem lehet támogatni a pártokat, és eleve csak magánszemélyek adományozhatnak: vállalatok, szakszervezetek és érdekcsoportok ki vannak zárva. A magánadományok súlyát jelentős állami szerepvállalással csökkentik, az 5% feletti elnökjelöltek kiadásainak a felét megtéríti a költségvetés. Az összes kampánykiadás az elnökválasztásnál nem haladhatja meg a 16 millió eurót (a második fordulóval együtt pedig a 21 milliót). Noha kiadási plafon már Magyarországon is régóta létezik, a különbség az, hogy Franciaországban ezt be is tartják. A jelentős állami forrásokat csak az veheti igénybe, akinek a kampányszámláját az erre hivatott bizottság (CNCCFP) jóváhagyta. Ezt a szervet kizárólag azért hívták életre, hogy a pártok kampányszámláját felügyelje. Tagjait nem a pártok, hanem a Legfelsőbb Bíróság és az Állam Számvevőszék nevezi ki, 5 évre (vesd össze a fideszes pártkatonákkal feltöltött Nemzeti Választási Bizottsággal, amely jogorvoslati fórumként is funkcionál majd). A pártok kampányszámlája nyílt, minden 150 euró feletti adományt csekken vagy online átutalással kell kifizetni, természetesen feltüntetve az adományozó kilétét. Ráadásul a pártoknak meg kell nevezni egy személyt, aki jogilag is felelős a kampányszámla törvényességéért. Ha a CNCCFP megállapítja a szabályok megsértését, börtönbüntetéssel is sújtható a felelős – és az is, aki közreműködött a törvénytelenségben, például az illegális adományozó.

Ezeknél az elemeknél már nem követi a francia példát a Vas Imre által jegyzett kapcsolódó módosító, ahogy az indítvány másik nemzetközi hivatkozása, a GRECO (Európa Tanács Korrupció Elleni Államok Csoportja) is csak egy, önkényesen kiválasztott pontban számított követendő példának; a nyílt kampányszámla intézményét előíró ajánlására »elfelejtett« hivatkozni a beterjesztő, ami persze nem véletlen. A Transparency International kezdeményezésére indult többpárti tárgyalások többször is a Fidesz ellenállásán bicsaklottak meg, de mi sem bizonyítja jobban az átláthatóságban nyújtott elkötelezettség hiányát, hogy a korrupcióellenes szervezet ajánlásaira épülő LMP-s törvényjavaslat parlamenti napirendre vételét 8 alkalommal szavazták le a kormánypárti képviselők. Ehhez képest elenyésző jelentőségű (noha kétségtelen előrelépés), hogy a nyomtatott sajtótermékek árajánlatait az ÁSZ-on keresztül hoznák nyilvánosságra. Ami pedig az állami szerepvállalást illeti: Orbán Viktor már régóta lebegteti a pártok állami támogatásának megvonását vagy legalábbis radikális csökkentését, amivel végleg az oligarchák karjaiba hajtaná a pártokat.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ászok
2012. november 17. 09:43
Érthetően majd minden hozzászólás a választási machinációkról szól. Ehhez szeretnék adalékul szolgálni saját információimmal. A választási regisztráció önmagában is alapjogsértő és egyben alkotmányellenes. A hatalom azzal az átlátszó hazugsággal próbálja leszerelni kritikusait, hogy ez mindenkit azonos mértékben érint. Ha így lenne akkor is alapjogsértő. De akkor miként szorítja ki a választásokból a nem eléggé elkötelezett szavazókat, mondhatnám bizonytalanokat? Egy egyszerű technikai megoldással. A regisztráció személyes megjelenést feltételez, kivéve aki rendelkezik kormányablakkal. Ez utóbbi azonban elhanyagolható szám. De miként történik a regisztráció technikailag? Az állampolgár elmegy az okmányirodába és egy-két órás sorbanállás után sorszámot kér. A sorszám alapján majd visszamegy és ha működik a számítógépes rendszer hosszú sorbanállás követően kitölti a megfelelő nyomtatványokat majd az ügyintéző közremködésével beregisztrál. Az adatok felkerülnek a lakcímnyilvántartóba ahol összehasonlítják a meglévő adatokkal. Majd az onnan visszaérkező regisztrációt egy postai kiértesítést követően egy újabb sorszám személyes megjelenést követő igénylése után egy következő időpontban árveheti ha az adatok stimmelnek. Egy ilyen kanossa-járásra senki nincs és nem is lehet felkészülve.Elég ha annak tortúrájára gondolunk ha minden nyomtatvány meglétének birtokában gépkocsit szeretnénk átiratni. De ettől még a Fidesz szavazóit is indokolatlan nehézségek elé állítja? Vagy nem? Az elvakult és nagyon elkötelezett fidesz szavazó szerepel a Kubatov-listák valamelyikén akik regisztrációja külön eljárásban is megoldható. A többi szavazó pedig vagy elszánt és vállalja ezt a tortúrát vagy? A választási regisztráció erről szól és ezt minden önkormányzati dolgozó tudja csak megfenyegetett helyzetük akadályozza az információk nyilvánosságra kerülését.
imres
2012. november 16. 19:29
"vesd össze a fideszes pártkatonákkal feltöltött Nemzeti Választási Bizottsággal, amely jogorvoslati fórumként is funkcionál majd" Összevetettem. Eddig minden (értsd:MINDEN) OGY-i választás után a győztes pártkatonái ültek be a Választási Bizottságba. Nyilván nem helyes, hogy a törvénytelenségek elbírálása pártszempontokat követ. Egyetértek. Azzal nem feltétlen, hogy a választási rendszer már végleges. Erről eddig at előttem szólóval egyetértésben én sem hallottam. Nyilván, a szerző független, vagy ha nem is, de a függetlenség látszatát szeretné kelteni. Ezért aztán minden fideszes javaslatot zsigerből elutasít. :)
bini
2012. november 16. 17:34
A pártfinanszirozás és kampányfinanszirozás úgy tudom, hogy még nem került a parlament elé. Eddig mintha csak a kampányés az indulás feltétele aminek egyik része a regisztráció lett meghatározva a finanszirózás nem. De lehet, hogy tévedek, de én nem hallottam sem a közbeszédben ezt vesézni, sem a médiában elemezgetni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!