Tízmillió gyűlölködő országa

2012. július 10. 15:50

Végeredményben ki is a hibás? A hiszékeny választó vagy a felelőtlen ígéreteket tevő politikus?

2012. július 10. 15:50
Golovics József
Leviathán blog

„Elhisszük újra, sokadjára is, hogy a másik majd  tud úgy kormányozni, hogy az senkinek se fájjon. Aztán fél év múlva már azokat is ugyanannyira gyűlöljük majd, mint az előzőeket... Török Gábor még 2008-ban említette az egyik előadásán, hogy szokott olyan emberekkel találkozni, akik azért szavaznak mindig az aktuális kormányerőre, mert »azok már úgyis eleget loptak«. S »ha új párt kerülne hatalomra, akkor azok ismét lopni akarnának, mert nekik még nincs elég«. Nos, nem tudom, hogy ilyen választók még ma is élnek-e, én inkább az ellenkezőjükkel szoktam találkozni. Minden sarkon.

Ennek persze többféle oka lehet: biztosan közrejátszik az »éretlen demokrácia« problematikussága, s ebből következően a választók pártpreferenciájának az instabilitása is, ám valószínű, hogy a jelenséget egy sokkal tudománytalanabb indokkal is magyarázhatjuk. Az emberek egész egyszerűen vágynak a jólétre, a magasabb életszínvonalra — mindarra, amiből látják, hogy a tőlünk nyugatabbra fekvő országok állampolgárai nem szenvednek hiányt. S a legtöbben elhiszik, hogy egy másik kormány megadhatja ezt nekik. Ennek kapcsán örülhetnénk ugyan, hogy nem igaz az a sztereotípia, hogy a magyar egy szenvedésre vágyó, végtelenül pesszimista nép lenne, csakhogy itt azért nem egy egészséges optimizmusról van szó. Az, hogy négyévente elhisszük, hogy egy másik politikai garnitúra tejjel-mézzel folyó Kánaánt tudna varázsolni a Kárpát-medencében, inkább erőteljes hiszékenységre, mintsem jóindulatú bizakodásra vall. (...)

Ettől függetlenül azonban az eredmény, ha nem is kézzel fogható, de a napnál világosabb: ma már úgy tűnik, trenddé vált a félidőben mérhetetlenül gyűlölni a kormányt. Aki persze mégsem akarná gyűlölni őket, az gyűlölheti szimplán a másik oldalt Horthy, Kádár vagy újabban már Nyírő József miatt — így válunk szépen a tízmillió gyűlölködő országává.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 88 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
OmegaMale
2012. július 11. 07:00
"S a legtöbben elhiszik, hogy egy másik kormány megadhatja ezt nekik." A zemberek élete a zemberek dolga. Semmilyen kormány nem tudja megcsinálni azt a zemberek helyett, amit a zemberek nem tudnak/akarnak megtenni. Az, hogy valaki nem szavazott, nem menti fel Őt a saját életéért való felelősségvállalás alól. A magyar nép nagyobbik fele óvodás szinten vegetáló népség, várja, hogy tisztába tegyék, megfürdessék, megbüfiztessék aztán vájra a babaházat meg a kisautót, hogy játszhasson. El kell menni annyiért dolgozni, amennyiből a zebmer hajlandó jó munkát végezni és nem az olcsóságért kell vinnyogni, amikor a jó munkáért kapott jó pénzt akarja a zember elkölteni. Persze mindenki magából indul ki: ha én ellógtam a melómat és amúgy is hugyért-szarért dolgozom, amiért cserébe (mert szerintem ez a magyar igazság) egy rakás szart adok ki a kezemből, akkor a másikról is automatikusan azt feltételezem, hogy Ő is ellógja a melóját és az Ő terméke is egy kalap szart ér - ebből a magyar igazságérzetemben azt vezetem le, hogy minden szar, a szar pedig még olcsón is drága, nemhogy még többet is adjak érte... Majd ha a magyar nép érintett rétege (én kiskeresetűnek, minimálbéresnek, passzívnak, adócsalónak, trükközőnek nevezem, a csoportokat persze megkülönböztetve) egyik kezét kihúzza a seggéből, egészen egyszerűen mérhető lesz a zemberek számára, hogy melyik kormány milyen teljesítményt nyújt. Amúgy egyetértek részben Akitlosz-szal, csak a választékból lehet választani. DE meg is fordítanám: a VÁLASZTÓKBÓL sincs választék! Mindig ugyanazok választanak! És a helyzet soha nem javul! Nem lehet, hogy a választókkal is van némi gubanc??? Nem lehet, hogy a kormányok az ígéreteiket csak és kizárólag a ZEMBEREK révén tudják megvalósítani? A kormány csak motiválni tud. A kormányok teljesítményének figyelembe vétele nélkül általánosságban elmondható, hogy a magyar kormányoknak nincsen használható, aktivizálható tömegbázisa, ami alávetné magát bármely kormány tervének. Néha szar a terv, de a zemberek a jó terveket sem csinálják végig, ha a jogok mellett KÖTELESSÉGEK is szerepelnek (pl. adózás vagy munkába állás akkor is, ha ez amúgy trükközéssel elkerülhető). A zemberek kb. semmit nem adnak bele a közösbe (általános felfogás, hogy ha beleadtam, ki is veszem), így a "közös" az hosszú távon egy nagy büdös semmi. Ezt érzékelik azok, akik állandóan külföldre akarnak távozni (lásd a nullakilométeres diplomás kiscsikókat, akik csak elvettek a közösből, semmit sem bizonyítottak, de már nagyon mennének).
Akitlosz
2012. július 11. 03:35
Milyen hiszékenység? Csak a választékból lehet választani, s olyan mindegy melyik pártra szavaz a választópolgár attól még nem változik semmi igazán lényeges. Marad a rendszer és a gazdasági helyzet is. Nem létezik jelenleg olyan párt, amelyik gazdasági csodát tudna/merne/akarna tenni Magyarországon. Nem a választó tehet róla, hogy a pártok felelőtlenül ígérgethetnek, mert a megválasztott pártot kormányon az égvilágon semmiben nem kötik a saját ígéretei, választási programja. Azt tehet kormányon, amit akar, akár teljesen függetlenül a kampányától. Ezt a rendszert a politikusok, pártok találták ki ilyennek saját maguknak. A választópolgárnak ebbe nincsen semmi beleszólása.
picur3ka
2012. július 10. 22:11
A szerzo pedig egy ovodas szintjen van: ki a hibas? Mintha fuggetlen allam lennenk, ugy tesz a hulye.
Hajdú Sógor
2012. július 10. 21:42
Mindenesetre a cikkiró valószinűleg a Sziriuszról jött. Mintha nemcsak a magyar vágyna emberhez méltó életre. Mintha nemcsak a magyar szavazna négyévente. Mintha nem tudná, hogyan lettek félhülye proligyerekekből pökhendi, arrogáns milliárdosok - ”a békákat se kérdezik”, ”majd megunják és hazamennek”, madárinfluenzagyártó ávósok, trükközők százai, szóval mintha itt csak a hülye népen múlna, hogy nem él egy szaudi hercegség lakóinak szinvonalán. Talán ezt a népbaszogatást abba kéne fejezni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!