Vérvörös csütörtök: A kiszolgáltatottak hatalma? 1. rész

2012. május 24. 12:00

Miért nincsenek ma Magyarországon aktivista szakszervezetek és baloldali utcai mozgalmak?

2012. május 24. 12:00
Scheiring Gábor
Scheiring blog

„Alig csengett le a globkrit láz, a gazdasági válság újra utcára hívta az igazságtalanságok miatt felháborodott tömegeket, és megszületett az occupy mozgalom. A szakszervezetek is reneszánszukat élik az elmúlt években világszerte. Baloldali tüntetések zajlanak New Yorktól Madridon át Athénig. Mindeközben Magyarországon sajnos kisebb zökkenőktől eltekintve, de zavartalanul épül az újfeudális önkény rendszere. Bár tavaly Magyarországon is volt néhány jelentős szakszervezeti megmozdulás (Bohócforradalom, D-Day), ám a magyar szakszervezetiség és a globalizációkritikus baloldal újjáéledése továbbra is csak remény maradt. Az Orbán-ellenes megmozdulások fontosak, ám a kiszolgáltatottak hatalmáról aligha árulkodnak. Nem volt ez mindig így. Érdemes ezért fölidézni 1912. május 23-át, a demokráciáért, az elnyomottakért és a munkavállalókért küzdő szakszervezi aktivizmus, a magyar szociáldemokrácia áttörésének napját. Ezen a napon ugyanis egy 200.000 embert megmozgató, országos akciót szerveztek a magyar szakszervezetek és a szociáldemokrata mozgalom. A tüntetés sajátossága, hogy az utcára vonuló munkásság egyszerre tüntetett a háborús készülődés, a parlamenti ellenzék gróf Tisza általi elnyomása, és az általános választójog mellett. A tiltakozó séta erőszakba torkollt, a felvonuló munkások útját a parlamentnél katonák és rendőrök zárták el, sortüzet vezényeltek, öt munkás és egy rendőr életét vesztette, több százan megsérültek.

Miért nincsenek ma Magyarországon aktivista szakszervezetek és a piac megszelídítésért és a demokrácia mélyítéséért küzdő baloldali utcai mozgalmak? Rácz Gáborral közös három részes cikk-sorozatunkban újra nekiveselkedünk a régi magyar rejtvény megfejtésének, a magyar progresszió paradoxonának, amit Haveltől kölcsönözve úgy fogalmazhatnánk meg a legrövidebben: ha vannak kiszolgáltatottak, miért nincsen hatalmuk?”
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 97 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
picur3ka
2012. május 25. 00:14
"Miért nincsenek ma Magyarországon aktivista szakszervezetek és baloldali utcai mozgalmak?" Mert kivennek oket, mint terroristakat. Es jogosan.
gvarga10
2012. május 24. 17:29
Tisztázzunk valamit!Homályos célért-kivéve a hatalom megszerzését-utcára zavarni egy TÖMEGET egyenesen vétek!Irányithatatlánná válik,tör,zúz, és többnyire az ártatlan áldozatok számát szaporitják a felbújtók. Betőrt,felgyújtott kirakatok ,égő autók súlyos sebesültek,káosz-politikai haszonszerzés reményében.Ez nem a mi világunk,ez a Rudi Dutschkék és Kohn Benditék terepe. Hogy tovább lépjenek az osztályharc törvényei szerint,következnek a "forradalmi bankrablások", politikai gyilkosságok,túszdrámák-Brigata Rosso, Rothen Brigade.Mivé fajul végül?Nihil,anarchia, diktatúra.Vagy jobb,vagy bal...mint eddig. Hogy hová lettek a balodali utcai mozgalmak? Már a háború előtt világossá vált:ez a szocdem módszere volt.Törvényes keretek között sztrájkolni,demonstrálni.Ám kik zavarták meg a szervezett munkástüntetést? A kommunisták! "Változtassátok harcos tüntetéssé,ha kell, folyhat a vér is!"Ha valaki szólt-'45 után megjárta.Beszéltem olyan öreg szcikkal,akik megjárták Recsket,Kistarcsát. Mivé tették a Szakszervezetet?Üdülőjegyek szétoszó helyévé,munkaverseny szervezőjévé! Az a mondás járta,hogy a szakszervezet annyira fontos ,mint a férfiak mellbimbója. Aztán az elvtársak bekerülnek a MSZMP,később az utódpárt Központi bizottságába,képviselők lesznek,van a ki magánnyudijpénztárat vezet..stb. Majd külömböző pártok frontembereiként,vagy választási szövetségeseként jelennek meg! Jobbról is,balról is.A szaki meg mehet a búsba! Ma is vannak "harcos "szakszervezetek. Az a jellemzőjük,csak akkor harcosak,ha jobboldali kormány van hatalmon.Bohócoknak bohócok,de nem bolondok,mit érdeklik őket a melósok,vagy alkalmazottak? Elmennek inkább politikusnak,az is volt a céljuk! Ezután megkérdem,lehet más a politika?NEM! Mindenkor a hatalomról szól.Hogy melyik oldalnak sikerül az a pillanatnyi hangulattól függ!Igy aztán agy "nyuszi " is lehet harcos orszlán,ha a tömeghisztéria őt sodorja az élre!
Ciki
2012. május 24. 16:11
Minek is ide szakszervezet! -A Magyar dolgozónak bőven elég a fizetés egyötöde! Ha több lenne úgyis csak elinná. -Hogy nem veszik emberszámba dolgozót, minek is vennék, ha nekik így is jó. -Hogy úgy beszélnek vele, hogy úgy még a cselédekkel sem szoktak! -Hogy mindenki annyit ér amije van! -Ennyit érsz és kuss! Lényeg, van egy Vezérünk, kinek minden szava aranyat ér és mindig megmondja a tutit! A hülye szakszervezetekkel meg csak a baj lenne, minek ide még egy nyűg, ebből van elég nélkülük is. Inkább azzal foglalkozzatok szabadidőtökben, hogy szaporuljatok, mert fogy cselédség!
bigyomail
2012. május 24. 14:24
Azért nincsenek globalizáció ellenes és a piacot megrendszabályozni követelő baloldali tömegdemonstrációk, mert ezeket az "értékeknek" a képviselete ma leginkább a Jobbik és a Fidesz körül valósult meg. Kormánypárti tömegtüntetésről meg ugye még senki nem hallott. Milyen lenne, ha 20 év után ismét a munkások a szakszervezetekkel utcára vonulva életnék a kormányt?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!