A szombati munkanapról

2012. április 21. 08:25

Ma, szombati munkanapon sehol semmit nem fogok tudni elintézni, ha akarok sem.

2012. április 21. 08:25
Kopiás Attila Steve
KA_Steve

„Ma, szombati munkanapon sehol semmit nem fogok tudni elintézni, ha akarok sem. Nem tudhatom előre hogy pont nem tart-e zárva az adott hely, ahol dolgom lenne, de ha nem is, akkor is biztos, hogy vagy pont a nekem kellő ember mégis szabin van, vagy ha véletlenül mégis mindenki bent van legalább egy fél munkanapnyit, akkor tuti, hogy az az alvállalkozó, partner, hivatal, akit ők kéne elérjenek ahhoz, hogy érdemben haladjon bármilyen ügyem, na az tutira elérhetetlen lenne. Viszont pontosan ugyanez lesz (vagy volt?) azon a napon is, amikorra a mostani szombati menetrend lett átrakva.

Magyarán egy használhatatlan nap helyett lett kettő, mindez évente többször. Tegyük hozzá hogy általában négynapos ünnepek kedvéért szerveződik ez így, azaz ha épp az utolsó munkanap munkaideje után jön valami elintézendő, akkor következőleg egy normál munkahétnyi idő múlva lesz lehetőségem bármit is csinálni, arról nem is beszélve, hogy egy háromnapos héten mennyi esély van bármit elintézni figyelembe véve, hogy a hét első és utolsó napján a tapasztalatom szerint még/már senki nem szeret dolgozni.

Most ezt nem picsogásként írom, tőlem aztán minden állami hivatal és vállalat, áruház és kutyafüle annyit van zárva amennyit csak akar, megoldom, nagyfiú vagyok. De van egy olyan érzésem, hogy ez az állandó kavarás az egész ország lendületének, dzsídípíjének, mittomén elég sokat árt. Csak tipp, de lehet, hogy ha inkább azt variálnánk, hogy (mondjuk újév és karácsony kivételével) ha az adott jelentős dátum keddre vagy csütörtökre esik, akkor rendre a hétfő vagy péntek lenne munkaszüneti nap helyette, mindenki jobban járna. Figyelembe véve, hogy az iskolákban emberemlékezet óta a konkrét dátum előtti napon üneppeltetünk és megemlékeztetünk, így biztos vagyok benne, hogy morálisan sem tartaná senki kifogásolhatónak a dolgot, az egyházi üneppekkel pedig nem ütközik, pünkösd hétfő és húsvét hétfő elég ritkán fog keddre vagy csütörtökre esni.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
magnamater
2012. április 22. 10:11
Kedves Attila! Ma minden magyart az a veszély fenyeget, hogy antiszemitának minősítik - a szombat zsidó ünnep, ne szólj hát ellene semmit.
Csigorin
2012. április 21. 17:09
mondjuk ez a franciaknal jobban megy: ott nem kell szombaton ledolgozni oszt megis kiadjak a hetfot/penteket ha ugy adodik. ugy hivjak hogy hid. es az elszamolasa ugy tortenik, hogy hivatalosan hetoras munkanap, tehat 35 oras munkahet van, viszont nyolc orat dolgoznak, es ezeknek a plusz oraknak a terhere irjak le az esetleges ilyen napokat oszt kesz.
pharmacyli
2012. április 21. 12:38
A megbízást: "Hat napon át munkálkodjál..." 2Mózes 20:9) szembeállítja a nagyszerű ajánlattal: "A hetedik nap azonban az Úrnak, a te Istenednek a pihenő napja..." (2Mózes 20:10, Szent István Társulat)Erről az ajánlatról érdemes elgondolkodni. (Az internetről ollóztam be e pár mondatot. De a lényeg, nem véletlenül 7 napos ritmust követ a naptár, a 7. napot az Isten pihenő nappá tette. Minden esetben, amikor az ember szembemegy e paranccsal, annak következtében romlik az életminőség, zavarok támadnak. Ma hallgatnak arról a fiaskóról, amit a francia forradalom alatt követtek el, dekádokra osztották a hónapokat, mintegy 10-es rendszerre állították át a naptárt. Ismét az internetről idézet:" a naptártörténet egyik különlegességeként tartják számon a nagyon rövid életű francia forradalom időszámítását, amelyet a Konvent 1793. október 6-án fogadott el. Az időszámítás kezdőnapjául az 1792. évi őszi napéjegyenlőség napját vezették be, ezzel a nappal kezdődött az év, melynek tizenkét 30 napos hónapja volt, ezekhez minden évben öt – a szökőévekben hat – kiegészítő nap („jours complémmentaires” vagy „sansculottides”) társult. A hónapokat tíznapos dekádokra osztották. A „forradalmi naptárt” Napóleon rendeletére 1806. január 1-jén megszüntették, s helyébe ismét a Gergely-naptár lépett." Csúfosan megbukott az esztelen kísérlet, mint ahogy sorozatban megbukik a szociálizmus ittmaradt terméke a munkanap áthelyezés. Azzal senki sem foglalkozik, hogyan készül fel a tanár, a diák olyan szombarta, mely hétfő és a két nappal azután következő hétfő között vasárnap van. Legalább akkora ostobaság és nonszensz az óraeltolódás. Beszélnek össze-vissza az áramtakarékosságról. Azért marhaság ez, mert ugyan farizeusként megszűrjük a vizet is, és sporolunk a világításon, de az elpuhult és elbutult agyú generáció légkondícionálói, épp az időpont eltolás miatt és többszörösét fogyasztják el annak, amit megtakarítanak. Arról viszont kevesebb szó esik, hogy az európai júnió nyugati államai sporolnak ezen, de nem mi és akár tőlünk keletebbre. Jobb lenne visszatérni Isten törvényeihez, a többévezrede jól működő módszerekhez. A mostanság divatos reformkényszerek számomra egyet jelentenek a rontással... Ez is az.
kriegsfall_uhu
2012. április 21. 12:04
Szerintem meg teljesen felesleges ez a kötelező munkanap-áthelyezés. Több kárt okoz, mint hasznot. Az ünnep előtti/utáni hétfő/péntek legyen rendes munkanap, aki akarja, az úgyis kiveszi szabadnapnak (ahogy most is kiveszik a szombatot), az iskolák, gyárak meg a hasonlók, ahol esetleg van értelme az áthelyezésnek, majd kitalálják saját hatáskörben, hogy a legjobb nekik. De így nincs értelme, ahogy most van. Egy csomóan nem tekintik rendes munkanapnak az áthelyezett szombatot, az ember nem tudja előre, melyik bolt lesz nyitva (csak ha egyesével végignézi/végigkérdezgeti őket), sok helyen csökkentett nyitva tartás van (mintha "rendes" szombat lenne), zavaros az egész. Pár éve szó volt róla, hogy nem lesz többet ilyen, de aztán csak a nyakunkon maradt. Viszont az írásban említett ünnepnap-áthelyezéssel sem értek egyet, az ünnep legyen ott, ahol a helye van.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!