Cancún: Elment a hajó?

2010. december 12. 18:47

Az egyes országok rövid távú részérdekeinek felülkerekedése a teljes nemzetközi klímavédelmi folyamat kudarcával fenyeget.

2010. december 12. 18:47

„Véget ért a cancúni klímacsúcs. Eredményei csak azoknak nem okoztak csalódást, akik nem reméltek semmit a tanácskozástól. Cancúntól nem azt vártuk, hogy megszülessen a kiotóit felváltó egyezmény. A cél az volt, hogy előkészítse a 2011 végén megkötendő, a világ minden jelentős kibocsátójára, iparosodott és fejlődő országokra egyaránt kötelező erejű globális éghajlatvédelmi megállapodást. Sort kellett volna keríteni az elfogadhatónak tekintett globális hőmérséklet-emelkedés meghatározására. Meg kellett volna állapodni a csökkentés megengedett eszközeinek köréről. Egyezségre kellett volna jutni a szükséges eszközök pénzügyi terhei megosztásának alapjairól is. Ebből gyakorlatilag semmi nem teljesült. (...) A klímatárgyalások újabb eredménytelen köre arra utal, hogy elfogyott a lendület, az egyes országok rövid távú részérdekeinek felülkerekedése a teljes nemzetközi klímavédelmi folyamat kudarcával fenyeget. (...)

A globális megegyezés ma is elsősorban az Egyesült Államokon múlik, különösen most – a hagyományosan klímaszkeptikus republikánusok – kongresszusi előretörése után. Kína alig hajlandó megegyezésre, újdonsült gazdasági erejében bízva teljesen saját menetrendet és megoldásokat alkalmaz. Ebben a helyzetben különösen nagy az Európai Unió felelőssége, amely az éghajlatváltozás elleni küzdelmet szolgáló ENSZ-tárgyalásokban évek óta vezető, de elégtelennek szerepet játszik. Ahhoz hogy életben maradjon a jövő évi megegyezés reménye, intenzív munkára van szükség az elkövetkező egy évben. Így ebben Magyarországot -az EU soros elnökeként – globális felelősség terheli.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 38 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kulalak
2010. december 13. 01:29
Ma egy ogy kepviselo ilyet le mer irni es utana csodalkozik, hogy hulyenek nezik es legyintenek tobben. A globális megegyezés ma is elsősorban az Egyesült Államokon múlik, ... Kína alig hajlandó megegyezésre, ... Es ezt igy most hogy? Mikortol van olommentes benzin? Hol adnak el hybrid kocsikat? Hol van 'zold ipar'? Hol merik a kibocsatast? Mert Kinaban vagy az oroszoknal nem, sem a braziloknal, sot Thailand-on sem, csak becslesek vannak, persze. Csunya Kina de majd a magyar EU elnokseg alatt az EU odacsap. A skandinav allamokon kivul nincs igazan klimapolitika az EU-ban. Ez igy nagyon gyenge, foleg a kifutassal az EU elnokseg magyar felelossegere. Persze sulytalanul mint az LMP, akarmit lehet mondani.
katalin89
2010. december 13. 01:03
Ez egy klímakonferencia volt, tehát most a konkrétum az éghajlatváltozás, még pontosabban az lenne a cél, hogy 2 fokos átlaghőmérséklet-emelkedésen belül tartsák a klímaváltozást. A konferencia "nagy" eredményeként meg is állapodtak, hogy majd 2050-re csökkentik az üvegházhatású gázok kibocsátását. Hogy kik és hogyan, az sajnos nem derült ki. Szerintem ezért van min aggódni, mert a nagyhatalmak mintha magasról tennének a dologra.
Best retards
2010. december 13. 00:51
"Abban persze igen, hogy baj van, és csak még nagyobb lesz, ha nem lépünk sürgősen." Pontosan milyen baj is lesz? Vagy mar van? "Ahhoz nem kell LMPs-nek lenni, hogy az ember lássa, van miért aggódni." En nem vagyok az, de nem latom. Miert kell aggodni? Lehetne cseppet konkretabban? Komolyan kerdezem, mert sokan mondjak, hogy nagy baj lesz, es boven van miert aggodni, de nemigen ternek ra ki, hogy mi miatt kell aggodni.
nagykata
2010. december 12. 23:17
könyörgöm, mi az a "globális felelősség". mert hogy felelősség terhel, azt megértem. nem értek vele egyet, kúrvára nem, de legalább értem. hogy van egy globális érdek, vagy cél, azt is megértem. de hogy globális felelősség terhele, annak még értelme sincs.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!