Az örök diktátor rációja

2010. május 25. 16:18

Észak-Korea csak formálisan kommunista. Hatalmi szerkezete sokkal inkább hasonlít egy középkori monarchiára, melyben a Kim-dinasztia el akarja ismertetni utódát.

2010. május 25. 16:18

„Az egyik fél szegény és lő, a másik gazdag és beszél – nagyjából így néz ma ki a koreai államok aszimmetrikus viszonya. Még a 21. században is klasszikus hadüzenetnek számít egy hadihajó elsüllyesztése: az észak-koreai tengeralattjáró ugyanis úgy torpedózta meg a dél-koreai Cheonan hadihajót, hogy az provokáció nélkül, a tengeri határszakaszt őrizte. Szakértők egyértelműen Észak-Koreát tették felelőssé a 46 dél-koreai katona haláláért. (…)

Míg a dél-koreai miniszterelnöknek kormányzása során törődnie kell a pénzügyi és gazdasági élet reakcióival is, addig észak-koreai kollégájának jó Macchiavelli-tanítványként csak a hatalom megtartására kell figyelnie. Ezt a célt szolgálja, hogy katonai lépések fokozásával országának veszélyességét demonstrálja, hogy ezeken keresztül különböző politikai és gazdasági engedményekhez jusson. Választás nélkül vet be atombombát, rakétákat, torpedókat, hogy nyomás alá helyezze Dél-Koreát és az Egyesült Államokat. (…)

A Sárga-tengeri torpedózással a Kedves Vezér egy magasabb célt is szolgál: Kim Dzsongil 2012-ben, államalapító apjának, Kim Ir Szen 100. születésnapján szeretné hivatalosan is utódjává tenni harmadik fiát, Kim Dzsongunt. A Cheonan elsüllyesztése egyértelműen megmutatja Észak-Korea aa párt és a hadsereg élén álló elitjének, ki az, akinek kezében korlátozhatatlan hatalom összpontosul. Az Észak ugyanis csak formálisan kommunista. Hatalmi szerkezete sokkal inkább hasonlít egy középkori koreai monarchiára, melyben a Kim-dinasztia el akarja ismertetni utódát. De addig Észak-Korea szomszédainak még el kell viselnie nem egy provokációt.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Arivistus
2010. május 25. 23:13
Nyugati ballibek számára nagyon fájó pont ez a kommunista Észak-Korea. Már szemlézett a Mandiner olyan írást, miszerint É-Korea tulajdonképpen egy jobb oldali diktatúra. Most meg jól megmondják, hogy valójában feudalisztikus. Értem én miért csinálják. É-Korea még a XXI. században is meg bírja mutatni milyen is egy autentikus kommunista állam. A gazdaságot tönkrevágják, ami éhséget, és elégedetlenséget szül. E miatt gulág-szerű intézményeket és besúgóhálózatot kell fenntartaniuk. A határaikat őrizni kell, hogy senkinek se legyen kedve elmenekülni onnan. És ebben a helyzetben természetesen a szólásszabadságot is korlátozni kell. ...pont úgy, mint Kelet-Európában 50 évvel ezelőtt.
Bombur
2010. május 25. 22:59
Egyet kell értsek a cikkíróval. Abból a szempontból, ahonnét ő vizsgálja, valóban monarchisztikus Kim Dzson-il viselkedése. Ezt próbálta meg összehozni Napóleon (félsiker - unokaöccse végül császár lett) és a mi Hunyadi Mátyásunk is (sajnos kudarc). Ha ez sikerülne Kim Dzsong-ilnek, várhatóan Észak-Korea kommunista berendezkedése is töretlen maradna. Abban nem értek egyet, hogy az állam ne kommunista lenne, mert Észak-Korea igenis kommunista. És egyébként ugyanez a helyzet Kubában is, csak ott az öcsikére vár a Castro-korona.
otvospeter
2010. május 25. 17:25
Fú! Csúnya dolog volt a link mögé egy német szöveget tenni. Hátrahőköltem! :)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!