Olimpiamegnyitó nyugati módra

2024. július 31. 23:26

Transzvesztiták, drag queenek – ez a modern olimpiai szellem francia olvasata a közösségek közötti tolerancia jegyében.

2024. július 31. 23:26
null
Szalai Laura
Szalai Laura

Nyitókép: Mandiner-archív

„Ez Franciaország!” – írta büszkén a közösségi oldalán Emmanuel Macron, miután múlt pénteken nagyszabású show-val megnyitották Párizsban a XXXIII. nyári olimpiai játékokat. 

A gálaműsor hűen tükrözte a nyugati korszellemet: egy transzvesztitaparádéval ünnepelték a szervezők a sokszínűséget. Bár a francia elnöknek érzékelhetően tetszett a produkció, a látottak világszerte nagy felháborodást váltottak ki keresztény csoportok és konzervatív politikusok körében. Az eseményen egy paródiát adtak elő, amely Leonardo da Vinci híres festményét, Az utolsó vacsorát idézte; a részben félmeztelen előadóművészek a festményen ábrázolt jelenetet játszották el, vagyis ahogyan Jézus Krisztus a keresztre feszítése előtti utolsó vacsoráját tölti tanítványaival. Az előadásban egy nő alakította Jézust glóriával a feje körül, drag queen apostolokkal körülvéve. A jelenetet sokan a keresztények elleni provokációnak minősítették. 

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 99 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!