Kassai Viktor: A játékvezetés az élet nagyon jó iskolája!

2023. október 25. 20:42

A 2011-ben a világ legjobbjának választott játékvezető az UEFA hivatalos honlapjának adott interjút.

2023. október 25. 20:42
Kassai Viktor
Vámos Tamás

A manapság az Osztrák Labdarúgó Szövetség (ÖFB) képzési igazgatójaként dolgozó korábbi FIFA-bíró a kezdetek kapcsán elmondta: azért is lett futballbíró, mert édesapja nyomdokaiba szeretett volna lépni, ő volt a példaképe másrészt „akiknek nincsen nagy tehetsége a labdarúgáshoz, e pálya révén mégis e csodálatos játék részeseivé válhatnak.”

Kassai azért is ajánlja a fiataloknak, hogy aki kedvet érez a játékvezetéshez, induljon el ezen a rögös úton, mert „megtapasztalják, hogyan kell csapatban dolgozni, és hogyan lehet egy olyan szervezet tagjának lenni, mint a regionális futballszövetségek. Több száz kollégával találja magát szembe, akik között vannak fiatalok, idősek, férfiak, hölgyek, rendkívül sokféle ember. 

Fiatal játékvezetőként azt is megtanulod, hogyan bánj az emberekkel, a különböző karakterekkel. 

A játékvezetés az élet nagyon jó iskolája!”

Kassai Viktor
Kassai Viktor tudja, melyik a helyes irány 
Fotó: MTI/EPA/Armando Babani

A sportvezető a folyamatos tanulást is a fiatalok figyelmébe ajánlja – ő sem tesz másként. Még aktív játékvezetőként beiratkozott az Európai Labdarúgó Szövetség, az UEFA MIP Programjára (Executive Masters for International Players), amelynek elvégzése nem csak a világ futballjában kiemelkedő karriert befutó labdarúgóknak, hanem futballbíróknak is lehetőséget ad arra, hogy a sportág vérkeringésében maradjanak.  Ezzel kapcsolatban Kassai Viktor megemlíti, hogy „a visszavonulásom közeledtével fontosnak tartottam, hogy továbbképezzem magam, szerettem volna a labdarúgást egy más perspektívából is megismerni. A játékvezetés csak egy egészen kis szelete a futballnak, bőven van lehetőség tanulni más terület képviselőitől – mint ahogy nekik is tőlünk.” 

A hosszabb előadások, szemináriumok Kassai Viktor számára – a játékosokkal ellentétben – nem voltak szokatlanok, hiszen aktív bíróként minden évben részt kellett vennie különböző szakmai programokon, továbbképzéseken, egyébként is vallja, hogy a játékvezetők rendkívül fegyelmezett emberek.

Arra a kérdésre, hogy melyik mérkőzést tartja eredményes karrierje legemlékezetesebb találkozójának, nem adott meglepő választ:

Természetesen a 2011-es Bajnokok Ligája döntő a Wembleyben, a Barcelona és a Manchester United között. 

Szerintem bárki, aki játékvezetői karrierbe kezd, a Bajnokok Ligája döntőjéről álmodik. Több mint 20 évig dolgoztam, hogy ezt elérjem.

 Ez egy csodálatos élmény volt!”

Nyitókép MTI/Czeglédi Zsolt

 

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Temeráf
2023. október 26. 12:15
Meg vett a real madrid Kassai! Soha nem felejtem el, hogy csalt a bayern ellen! Két szabálytalan gólt adott meg a hosszabításban a realnak, köpni való korrupt szemétláda!
excopp
2023. október 26. 09:11
Hát, nem szívesen emlékszem vissza az ukrán-angol meccsre, mely után több mérkőzést nem osztottak Kassaira
falus-i
2023. október 26. 04:33
Ez a pali egy blöff, egy nagyképű fasz, de valahogy azért, valljuk be, jó hullámlovas. Amit a pályafutása delelőjén és végén produkált, az siralmas volt. A 2017-04-29-i mezőkövesdi Diósgyőr-Vasas meccsen egyenesen csalt, egy nulla volt, mint bíróspori, de a barátnője (Kulcsár Katalin) sem különb nála, 11-est ítélt Atal Botond ellen a 2017-04-29-i meccsen, ami t,képpen emberen és hozzáálláson múlt. Összegezve, Kassaira nem lehetünk büszkék, sőt! - Puhl nyomába sem léphet...
CsikiCsuki
2023. október 26. 00:18
Ez IGEN! Le a kalappal!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!